Meteori

Meteor (2009)

| DVD
  • 1

Valtava meteori uhkaa maapalloa luokattomassa kaksiosaisessa minisarjassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-03-23 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Jason Alexander
Jason Alexander 

KUVA 3

Stacy Keach
Stacy Keach 

KUVA 2

Marla Sokoloff
Marla Sokoloff 

KUVA 1

Bill Campbell
Bill Campbell 

Meteori

Ohjaus Ernie Barbarash
Näyttelijät Bill Campbell, Marla Sokoloff, Christopher Lloyd, Michael Rooker, Stacy Keach, Jason Alexander
Maa Yhdysvallat
Pituus 148 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Alpine Medien Productions, Grand Army Entertainment, Larry Levinson Productions, RHI Entertainment ja Atlantic Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Meteori

Meteori (2009) on alkujaan TV:lle tehty kaksiosainen minisarja, jota meillä myydään elokuvana. Muoto muistuttaa samoihin aikoihin julkaistua Myrskyä (2009) eivätkä yhtäläisyydet pääty siihen: molemmat ovat ö-mapin tusinascifiä turhimmillaan.

Tarina potkaistaan käyntiin, kun keskellä Meksikon erämaata operoiva tähtitieteilijä Daniel Lehman (Christopher Lloyd) tekee hätkähdyttävän havainnon: maata kohti on matkalla valtava meteori, joka uhkaa laittaa lopun kaikelle elämälle. Professori lähtee nuoren avustajansa Imogenen (Marla Sokoloff) kanssa kohti Yhdysvaltain meteoritorjuntakeskusta, jossa valtion virkamiehetkin alkavat hiljalleen havahtua tilanteeseen.

Samaan aikaan toisaalla: perheensä menettänyt poliisi (Michael Rooker) flippaa vihasta ja lähtee kollegansa Jackin (Bill Campbell) tyttären perään. Jack lähtee pelastamaan tyttöä (Mimi Michaels), mutta matkaan tulee mutkia kun tämä onkin poikaystävänsä kanssa lemmenretkellä luonnon helmassa.

Juoni on kuin parodia Armageddonista (1998), joka sekin oli jo rikos teatteriyleisöjä kohtaan. Maata kohti on siis syöksymässä meteori, jonka olemassaolo havaitaan vasta pari vuorokautta ennen osumishetkeä. Maailman pelastaakseen proffa apureineen lähtee Meksikosta autolla(!), mutta matka katkeaa kun bensa loppuu. Tätä seuraa sarja absurdeja juonenkäänteitä ja ruumispinot kasvavat panttivankidraamojen, yliajojen, kolareiden ja ammuskelun myötä.

Huvittavinta on tapa, jolla Imogeneen suhtaudutaan. Hän on lopulta vastuussa koko maapallon kohtalosta, mutta kukaan ei tunnu häntä uskovan, ja toisekseen naisella ei itselläänkään tunnu olevan kummoinen kiire. Ei, vaikka taivaalta sataa alati meteoreja ja suuri pamaus on vain tuntien päässä.

Kuvausmetodit lienevät samaa sarjaa kuin Salkkareissa: kerralla purkkiin ja eteenpäin. Mitätön budjetti näkyy siinä, kuinka samoja kuvia uusiokäytetään ja mm. uutispätkissä näytetyt kraaterit ovat usein tosiasiassa dokkarikuvaa oikeista, ikivanhoista montuista. Meteorit kyllä syöksyvät keskelle kaupunkiakin, mutta lähikuvissa nähdään vain juoksevia ihmisiä ja lenteleviä papereita.

Elokuvan hienoin keksintö on tapa, jolla nämä maahan putoilevat pikkumeteorit torjutaan: armeijan soltut yksinkertaisesti tähtäävät huolellisesti raketinheittimillään, laukaisevat juuri oikealla hetkellä ja kivi tussahtaa säpäleiksi ilmassa. Kunnioitettava on myös loppuratkaisu, jota ei mitenkään perustella. Muutenkin elokuvan tieteellinen kieli on lähinnä “variaabelin” ja “muuttujan” kaltaisten hifistelytermien mielivaltaista pyörittelyä. Milloin puuttuu mistäkin oikeat paraabelit, tai sitten koordinaatit on laskettu väärillä reunaluvuilla.

Katastrofielokuvaa etsivien kannattaa katsoa muualle, vaikka kansi mainitseekin Armageddonin ja Deep Impactin (1998). Kahteen osaan jaettu Meteori on kuitenkin omalla tavallaan positiivisempi tapaus kuin aiemmin mainitut – ainakaan siihen ei ole poltettu satoja miljoonia taaloja. Viihdyttävämpikin se on, joskaan ei ehkä ihan oikeista syistä.

DVD: Atlantic Filmin julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 1.77:1-laajakuva) ja ääni (DD 2.0) ovat peruslaadukkaita. Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202