Menneisyyden synnit

The Lazarus Project (2008)

| DVD
  • 2

Teloitettu pikkurikollinen herää vankimielisairaalan talkkarina John Glennin mysteeritrillerissä.

julkaistu 2009-07-29 / päivitetty 30.07. klo 08:08

KUVA 3

Paul Walker, Bob Gunton
Paul Walker, Bob Gunton 

KUVA 2

Paul Walker
Paul Walker 

KUVA 1

Paul Walker
Paul Walker 

Menneisyyden synnit

Ohjaus John Glenn
Näyttelijät Bob Gunton, Brooklynn Proulx, Paul Walker, Piper Perabo
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Be Good Productions, D.H. Blair Film Capital Fund, Double Edge Entertainment, Inferno Distribution, Mandeville Films ja Sony Pictures Entertainment.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Menneisyyden synnit (The Lazarus Project, 2008) kaivaa koipussista kuluneita jekkuja, jotka olisivat saattaneet toimia 90-luvulla. Juonen täyskäännöksistä ei enää löydy uutuudenviehätystä – muotin rikkominen ei aiheuta spontaaneja fanfaareja. Mysteeritrilleri tarvitsee selkärangakseen kovarunkoista materiaalia. Homma on sama komedian kohdalla.

Menneisyyden syntien Raamattu-viljely ei jää pelkästään Lasarukseen, jonka Jeesus tarinan mukaan herätti kuolleista. Eräs tuotantoyhtiöistä on Inferno. Heti aloituskohtauksessa käydään keskustelua jumalasta ja kuolleeksi luullun linnun virkoamisesta. Lapsuudentarinaa kertoo isä Ben (Paul Walker) tyttärellensä, jota hän kutsuu enkeliksi. Elokuva ei kuitenkaan ole niche-tuote, joka on suunnattu Amerikan markkinavoimaisille kristityille. Tarkkaa kohderyhmää ei ole. On vain luokitus: taidolla tehty b-filmi.

Ben viettää ulkoapäin tavanomaista perhe-elämää panimon työntekijänä ja perheenpäänä, mutta kärsii ehdonalaista vankeusrangaistusta. Onneksi kahleet irrotetaan pian, vaimo odottaa jo muuttoa maaseudulle ja asunnonvälittäjän tutkintoa. Mutta paratiisiin saapuu käärme veljen muodossa. Hän ehdottaa yksinkertaiselta kuulostavaa ryöstökeikkaa. Jobia… siis Benia koetellaan. Urakehitys on jäämässä lapsenkenkiin, koska rikosrekisteri laahaa perässä. Silti massin tarve on akuutti. Ben tarttuu diiliin.

Ryöstökeikka on latteudessaan kuin vastaisku Michael Mannin villeille visioille. Naamaripäät tunkeutuvat kullan perässä valtion rakennukseen keikkafilmin perinteitä muotojäykästi seuraten. Välikohtaus päättyy veriseen tulitaisteluun. Kolme kuolee. Ben jää henkiin. Kahden vuoden kuluttua korkein oikeus hylkää viimeisen kanteen. ”Tämä on Teksas”, toteaa puolustusasianajaja. Ben teloitetaan vankilassa myrkkypistoksella.

Ben ei kuolekaan. Vai kuoleeko? Hänet siirretään mielisairaiden hoitolaitokseen talonmieheksi. Vai siirretäänkö? Paikka sijaitsee pikkukaupungissa. Vai sijaitseeko? Paikan nimi on Mount Angel. Vai onko? Hoitolaitoksen kuvauksessa otetaan tarkovskimaisia kosketuksia sieluun ja luontoon: hämmentynyt Ben kävelee metsikössä ja vettä sataa. Yliluonnollisia asioita tapahtuu. Käsivartta kutittaa. Koira kaivaa pihalla kuoppaa. Hän alkaa selvittää.

Sävy on vähäeleinen, mutta puuduttavalla tavalla. Sentimentaalista overkillia harjoitetaan välillä, joskin tunnevolyymiltaan hillitysti. Ben makaa sidottuna valkoiseen alustaan kuin ristiinnaulittu ja odottaa pistostaan. Viimeisiin hetkiin leikkautuu viimeinen keskustelu tyttären kanssa, joka kysyy, milloin nähdään seuraavaksi.

Mikä on paikka, minne Ben päätyy? Epätila elämän ja kuoleman välissä? Hullun kultin hiekkalaatikko? Teorioita voi kehitellä vertauskuvallisesta luonteesta. Albert Camus’n kirjoituksessa Pandoran lippaasta kauheuksien mukana tuli myös tieto siitä, ettei kelkkaa voi kääntää. Angstin kierre on valmis. Benille kerrotaan, kuinka hänet on kytketty lopullisesti hullujenhuoneeseen. Hänelle on annettu uusi elämä, uusi mahdollisuus. Hän ei voi poistua. Samalla perhe elää ulkomaailmassa. Yhteys on yksisuuntainen.

Teoria tilasta limbona kuitenkin murskaantuu. Elokuva, joka poseeraa hengellisenä tuotoksena, vetää lopuksi maton alta. Pohja on materialistinen, köykäinen yhteiskunnallinen kritiikki valekaavussa. Juonikoukku on laimea, mutta elokuva on itse rajannut itsensä kapeaan tilaan. Se on oven edustasta aloittanut lattiamaalaari, joka päätyy kuolleeseen nurkkaan ja pääsee pinteestä vain hakkaamalla seinään pakoreiän, tässä tapauksessa omalla kallolla. Elokuvasta ei löydy haastajaa Jaakobin painajaiselle (Jacob’s Ladder, 1990).

DVD: Teknisesti Sonyn suomalainen julkaisu on moitteeton. Kuva on 2:35, 16:9 anamorfinen. Äänivaihtoehtona on 5.1 englanti/espanja/italia/ranska. Ekstrana on pari traileria (mm. Punisher: War Zone). Poistettuja kohtauksia on noin 5 minuuttia. Lisämateriaalissa ei ole suomenkielistä tekstitystä.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202