Matka maan keskipisteeseen 3D

Journey to the Center of the Earth 3D (2008)

| DVD
  • 3

Vauhdikas seikkailu alkaa kun professori Trevor Anderson (Brendan Fraser) saa uutta tietoa veljensä katoamisesta kymmenen vuotta sitten. Trevor löytää veljensä muistiinpanoja Jules Vernen kirjan sivui…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-18 / päivitetty 14.05. klo 20:08

KUVA 4

Anita Briem ja Brendan Fraser.
Anita Briem ja Brendan Fraser. 

KUVA 3

Brendan Fraser, Anita Briem ja Josh Hutcherson.
Brendan Fraser, Anita Briem ja Josh Hutcherson. 

KUVA 2

Brendan Fraser.
Brendan Fraser. 

KUVA 1

Brendan Fraser, Josh Hutcherson ja Anita Briem.
Brendan Fraser, Josh Hutcherson ja Anita Briem. 

Matka maan keskipisteeseen 3D

Ohjaus Eric Brevig
Näyttelijät Brendan Fraser, Anita Briem, Josh Hutcherson, Seth Meyers
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Walden Media, New Line Cinema ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jules Verne oli vekkuli kaveri. Tämä 1800 luvulla elänyt tieteiskirjailija naputteli monta visionääristä teosta, etunenässä sellaiset aikakautemme eepokset kuin Maailman ympäri 80 päivässä ja Matka maan keskipisteeseen. Jälkimmäinenkin teos on toki filmattu useastikin, mutta nyt efektitaituri Eric Brevigin johdolla Vernen fantastinen teos on taipunut 3D elokuvaksi.

Matka maan keskipisteeseen (2008, Yhdysvallat) on suuria taiteellisia vapauksia ottava kertomus Jules Vernen hengessä ja omiaan kaikille ”verneläisille” eli heille, jotka täysin rinnoin uskovat Vernen tarinoihin. Vauhdikas seikkailu alkaa kun professori Trevor Anderson (Brendan Fraser: Muumio) saa uutta tietoa veljensä katoamisesta kymmenen vuotta sitten. Trevor löytää veljensä muistiinpanoja Jules Vernen kirjan sivuilta ja palaset loksahtavat yhteen. Lopusta huolehtii Trevorin verneläisyys ja palava halu tietää, mitä hänen veljelleen vuosikymmen sitten tapahtui. Matkaseuraksi Trevor saa veljenpoikansa Seanin (Josh Hutcherson). Yhdessä he lähtevät Islantiin, jossa velipoika viimeksi nähtiin elävien kirjoissa.

Islannissa oppaaksi löydetään simpsakka Hannah Ásgeirsson (Anita Briem), jonka sukunimen lausumisesta revitään kökköä huumoria useampaankin otteeseen. Tottahan toki oppaamme puhuu täydellistä englantia ja siitä sitten vain retkelle maan uumeniin. Kaikki tapahtuu erittäin jouhevasti ja kiperän paikan yllättäessä vastaus löytyy tietenkin Vernen opuksesta.

Umpitolloa käsikirjoitusta enemmän tässä seikkailussa häiritsee vain yksi juttu: 3D tekniikalla leikkiminen. Matka maan keskipisteeseen on upotettu täyteen kohtauksia, joiden tarkoitus on vain retostella tällä mullistavalla tekniikalla. Normaalina valkokangas versiona nämä kohtaukset tuntuvatkin vain puhtaasti käsittämättömiltä: mittanauhat, linnut ja pienet pallot sinkoilevat silmille ihan muuten vain.

Näyttelijäsuorituksiltaankin touhu on mitä on. Brendan Fraser omaa taidon olla nappihankinta tällaisen kevyen seikkailun tarpeisiin… ja vastavuoroisesti miehen taidot näyttelijänä rajoittuvat pariin kolmeen perusilmeeseen ja tönkköön taaperrukseen. Naispääosaan palkattu Anita Briem on kiinnostava uusi tuttavuus, mutta 1,90 metrisen Fraserin rinnalla kuin pikkutyttö lelukaupassa. Veljenpoika Seania näyttelee mallikkaasti Josh Hutcherson, joka on sopiva sekoitus ilkimystä ja kohteliaisuutta.

Pohjimmainen kysymys tämän seikkailurainan kohdalla lienee kuitenkin se, että onko tämä uusi ja ihmeellinen 3D tekniikka hintansa (n. 13 euroa/tiketti elokuvissa) väärti? Valehtelisin jos muuta väittäisin. Itse olin kuin pieni lapsi ensimmäistä kertaa isänsä kanssa elokuvissa. 3D tekniikalla pienet asiat, kuten etäisyydet, pituuserot ja muut yksityiskohdat havainnollistuvat katsojalle paremmin. Myös kuvan laatu on pääosin terävämpää. Tekijöille on kuitenkin sattunut 3D tekniikkaan liittyviä mokia yllin kyllin. Niistä rasittavimmat ovat taustojen sumuisuus, yksiväristen lähiesineiden puuromaisuus ja joidenkin visuaalisten efektien mitäänsanomattomuus.

Matka maan keskipisteeseen on ehdottomasti mainettaan parempi elokuva. Se on koko perheen seikkailu, joka sisältää vauhdikkaan sekoituksen faktaa, fiktiota, toimintaa ja jännitystä. Käsikirjoitus lainailee surutta Indiana Jonesit ja muut suosikit läpi (mm. älyttömällä kaivoskärry- kohtauksella) mutta kyllä se niin on, että tiukkapipoisella asenteella tätä elokuvaa ei kannata lähteä katsastamaan. Kaupallisten 3D elokuvien pioneerina lopputulos on varsin kelpo ja uusi kolmiulotteinen tekniikka mainio lisä elokuviin, vaikka välillä tuntuukin, että elokuva on tehty jonkinlaiseksi kokeilukappaleeksi elokuvastudioiden tarpeita ajatellen. Eipä sitä Roomaakaan ihan päivässä rakennettu…

Teksti © 2008 Lasse Lepola

DVD: FS-Filmin tupla-DVD:ltä löytyy perinteisen 2D-elokuvan lisäksi 3D-versio elokuvasta, ja levyn mukana tulee myös kahdet 3D TrioScopics-lasit. Itse elokuvan katsominen kotiteatterista 3D-versiona on mielenkiintoinen, joskin melko vaatimaton kokemus. Elokuvan katselu 3D-laseilla vaatii keskittymistä, oikeaa asentoa ja kuvakulmaa. Käytössä tulisi myös mielestäni olla vähintään 32” televisio. Myös kodin valot tulisi sammuttaa ympäriltä. Kaiken kaikkiaan 3D-kokemus vaatii niin paljon vaivaa, että kotioloissa perinteinen 2D-elokuva toimii todennäköisesti paremmin.

Molemmista versiosta löytyy muheva DD 5.1 ääniraita. Kuva on terävä ja kirkas anamorfinen laajakuva 1.78:1.

Lisämateriaalia löytyy vähänlaisesti. Kolme dokumenttia, ”A World within a world” (10 min.), ”Being Josh” (6 min.) ja ”How to make dino drool” (4 min.), eivät ole pituudella tai syvällisyydellä pilattu. Levyltä löytyy myös kaksi peliä, joita voi pelailla kaukosäätimellä: Ride the mine car ja Bat the fish. DVD on siis selkeästi suunnattu hieman nuoremmille, kuten itse elokuvakin.

Mielenkiintoisin lisämateriaali on ohjaaja Eric Brevigin ja Brendan Fraserin kommenttiraita, jossa kuullaan paljon teknistä tietoa, mutta myös runsaasti anekdootteja elokuvan teosta. Kommenttiraita löytyy elokuvan molemmista versioista.

Dvd teksti © 2008 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202