Maradona - Jumalan käsi

Maradona, la mano di Dio (2007)

| DVD
  • 1

Heikon ohjauksen latistama elämänkertaelokuva Diego Maradonasta

Sampo Bergman
julkaistu 2009-06-14 / päivitetty 14.07. klo 20:08

KUVA 3

Marco Leonardi ja Pietro Taricone
Marco Leonardi ja Pietro Taricone 

KUVA 2

Marco Leonardi
Marco Leonardi  

KUVA 1

Marco Leonardi
Marco Leonardi  

Maradona - Jumalan käsi

Ohjaus Marco Risi
Näyttelijät Marco Leonardi, Julieta Díaz, Juan Leyrado
Maa Argentina / Italia
Pituus 110 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Institut del Cinema Català (ICC), Pol-Ka Producciones ja Future Film
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Argentiinalaisen jalkapallolegendan Diego Armando Maradonan nimi on tuntunut pyörivän kuvaruudulla lähiaikoina normaalia enemmän. Vuosi sitten mielipiteitä jakavaan urheiluikoniin pääsi tutustumaan Erin Kusturican ohjaaman dokumenttielokuvan, Maradona by Kusturica, myötä. Jonkinlaisen tutkielman Maradonasta yrittää myös antaa vuonna 2007 valmistunut elämänkertasovitus Maradona – Jumalan käsi. Marco Risin ohjaama, rakenteelta hajanainen ja elokuvallisilta ansioiltaan pahasti puutteellinen, filmatisointi toimii paremmin ohjaajan luomana henkilökohtaisena kunnianosoituksena kuin vakavasti otettavana elokuvana.

Maradona – Jumalan käsi käy läpi Diego Maradonan elämänvaiheet köyhistä lapsuusvuosista jalkapallouran päättymiseen asti. Risi leikittelee elokuvassa useamman aikatason kanssa. Maradonan huumeongelmien aiheuttama sairaskohtaus toimii tapahtumien käynnistäjänä, jonka jälkeen siirrytään takauman myötä takaisin miehen nuoruusvuosiin, jolloin ura jalkapalloilijana oli vasta hämyinen unelma. Takaumien jatkuva hyötykäyttö ei jää pelkästään tähän, sillä oman osansa saavat myös Maradonan lapsuudentraumat joihin hypätään elokuvan tarinankerronnan keskeltä tuon tuostakin.

Kaikki edellä mainittu kuvastaa varsin hyvin sitä, millainen soppa elokuvasta lopulta jää käsiin. Risillä ei ole riittävää taitoa kytkeä takaumia luontevaksi osaksi elokuvan tarinankerrontaa, niinpä ne vain pätkivät juonenkulkua tehden siitä irtonaisten palasten luokattoman sekamelskan. Oman säväyksen sotkuun antavat myös ajalliset hyppäykset Maradonan kasvutarinassa, joiden sijoittelu ei tunnu noudattavan minkäänlaista logiikkaa.

Ohjaajalla näyttäisi myös olevan vaikeuksia luoda tapahtumiin sen enempää merkityksellisyyttä kuin dramatiikkaakaan. Kuuluisat vuoden 1986 MM-kisatkin on taantunut arkistomateriaaleista kasatuksi sillisalaatiksi.

Maradonan värikästä henkilöhahmoa on päässyt tulkitsemaan, kansainvälisilläkin elokuvamarkkinoilla mainetta niittänyt, Marco Leonardi. Hänen sekä muiden elokuvassa esiintyvien näyttelijöiden suoritukset ovat hyvää keskitasoa, mutta rikkonaisen rakenteen keskellä roolihahmot jäävät vääjäämättä etäisiksi ja kosketuspinta heihin on olematonta.

Maradona – Jumalan käsi jättää pahan maun suuhun, ja on vaikea kuvitella että edes jalkapallon suurimmat kannattajat jaksaisivat kuluttaa aikaansa kehnon filmatisoinnin seurassa. Kokonaisuuden ainoa positiivinen puoli lieneekin sen tekninen taso, joka vastaa jotenkuten nykypäivän standardeja.

DVD: Future Filmin julkaiseman DVD on laadultaan kelvollinen. Anaformisessa 2.35:1-kuvasuhteessa julkaistu elokuva on tarkka mutta hieman tummasävyinen. Vahvakontrastiset värit pistävät myös silmään. Elokuvan lattea äänimaailma toistuu 5.1 Dolby Digital muodossa.

Lisämateriaaleja levyltä ei löydy.

Teksti © 2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202