Mama

Mama (2013)

| Blu-ray
  • 3

Guillermo del Toron tuottama kauhufantasia on epätasainen mutta kiehtova tarina äidin rakkaudesta.

julkaistu 2013-12-29 / päivitetty 28.01. klo 14:02

KUVA 2

Mama
Mama 

KUVA 1

Jessica Chastain
Jessica Chastain 

Mama

Ohjaus Andrés Muschietti
Maa Espanja/Kanada
Pituus 100 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Modernin kauhun ehkäpä kunnioitusta herättävin taustahahmo, kirjoittajana, ohjaajana ja tuottajana kotoisen Meksikonsa lisäksi myös Yhdysvaltojen suurtuotannoissa toiminut Guillermo del Toro antoi tänä vuonna nimensä tuottajan ominaisuudessa fantasiasävytteiselle kauhutarinalle Mamalle. Lupaavasta premissistään ja Oscar-ehdokas Jessica Chastainin huikeasta pääosasuorituksesta huolimatta del Toron nimi ei tällä kertaa ollutkaan aivan se laatutakuu, johon se on monesti totuttu yhdistämään.

Elokuvan sydämessä on kaksi varhaislapsuutensa kriittiset hetket syrjäisessä metsämökissä viettänyttä pikkutyttöä. Päällisin puolin heidän epäinhimillinen asutuksensa näyttää siltä, kuin kukaan aikuinen ei olisi puuttunut heidän eloonsa. Hyytävä totuus kuitenkin paljastuu tytöt huostaansa ottaville Annabelille (aina yhtä vakuuttava Jessica Chastain) ja Lucasille (Game of Thrones –sarjasta tuttu Nikolaj Coster-Waldau). Tytöistä onkin kaiken aikaa huolehtinut mystinen ”mama”, ylimaallinen äitihahmo, joka ei suostu päästämään lapsista irti edes heidän uudessa asuinpaikassaan.

Fantasiaelementtejä perinteisempään kauhuun yhdistelevä Mama on kuin satu aikuisille. Sen kantavaa teemaa, äidin ehdotonta rakkautta lapsiaan kohtaan, kuvataan pelottavan kuvaston ja synkkien psykologisten jännitteiden kautta. Elokuvan tummanpuhuva värimaailma ja jopa pääosan tyrmäävän upean Chastainin muodonmuutos leiskuvasta punapäästä mustatukkaiseksi punkkariksi alleviivaavat goottilaistyylistä sadunomaisuutta. Visuaalinen tyyli synkkine väreineen tuo mieleen jopa goottivaikutteistaan tunnetun Tim Burtonin tuotannon.

Del Toron ja ohjaaja Andrés Muschiettin tausta espanjankielisen elokuvan parissa näkyy ja tuntuu vahvasti myös Mamassa. Sekä käsikirjoituksessa että erikoistehostein luoduissa visuaalisissa täkyissä vaikuttimina ovat selkeästi olleet enemmän espanjalaiset saman genren edustajat kuin amerikkalaiset. Tunnelmaltaan ja rakenteeltaan Maman kanssa paljon yhteistä on muun muassa elokuvilla Orpokoti (2007), Hierro (2009) ja Julian silmät (2010). Se tärkeä jokin on kuitenkin jäänyt amerikkalaisyrityksessä hukkaan kulttuurien yhteensovittamisessa, sillä onnistuneesti luotu jännite ei pysy yllä epätyydyttävään viimeiseen näytökseen asti, jossa elokuvan mystinen nimihahmo ”mama”, äiti, paljastetaan koko pettymyksen tuottavassa kokonaisuudessaan. Siinä mielessä elokuva sortuu turhauttavaan amerikkalaismalliin, jonka mukaan kaikkiin kysymyksiin on saatava vastaus. Siihen saakka kiitettävästi vähemmän on enemmän –ohjetta noudattanut hienovaraisempi tyyli piti tarinan uskottavana. Loppunäytöksen rispaantuminen harmittaa – hukkaan heitettyä potentiaalia on valtavasti, ja kokonaisuus jää vain vaivoin plussan puolelle.

Blu-ray: Universalin julkaisussa 1080p teräväpiirtokuva kuvasuhteella 1.85:1 ja ääniraitana DTS-HD Master Audio. Molemmat ovat erittäin korkealaatuisia.
Lisämateriaaleissa making of, poistettuja kohtauksia, kommenttiraita sekä dokumentti elokuvan visuaalisista erikoistehosteista. Ekstrojen todellinen helmi on kuitenkin ohjaaja Andrés Muschiettin lyhytelokuva Mama vuodelta 2008, jonka pohjalta kokoillan elokuvan tehtiin. Vain kolmeminuuttinen lyhäri on karmivuudessaan vahvempi teos kuin kokopitkä versio.

Teksti: © 2013 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202