Mahtava Buck Howard

The Great Buck Howard (2008)

| DVD
  • 1

Mahtava Buck Howard (2008) on modernin jälkeinen elokuva, siis yhtä suurta sisäpiirivitsiä alusta loppuun.

julkaistu 2009-10-26 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 3

John Malkovich
John Malkovich 

KUVA 2

Tom Hanks
Tom Hanks 

KUVA 1

Colin Hanks
Colin Hanks 

Mahtava Buck Howard

Ohjaus Sean McGinly
Näyttelijät John Malkovich, Colin Hanks, Emily Blunt, Ricky Jay, Steve Zahn, Tom Hanks, Griffin Dunne
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Bristol Bay Productions, Playtone, Great Buck Productions ja Sandrew Metronome.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mahtava Buck Howard (2008) on modernin jälkeinen elokuva, siis yhtä suurta sisäpiirivitsiä alusta loppuun. Fiktiiviseen vaikkakin tositapahtumien innoittamaan tarinaan niveltyy amerikkalaisen viihdebisneksen tämänhetkisiä household-nimiä.

Buck Howard (John Malkovich) on vanhan koulukunnan silmänkääntäjä, mentaalitaikuri, koomikko ja laulaja. Viimeiset vuodet ura on ollut kovassa laskusuhteessa. Mielessä on säilynyt muistot esiintymisistä valtakunnallisen television puolella. Nykyään hän kiertää Amerikan pikkukaupunkeja ja on kummissaan, miksei vastassa ole paikallinen lehdistö. Tältä näyttää häkkiin sullottu stressaantunut eläin.

Elegia on kadonnut, mutta mies on yhä säntillisen tarkka yksityiskohdista kuin uransa huipulla käyskentelevä primadonna. Pikavoittohakuisesti komiikan aineksina käytetään Buckin idiosynkraattisia piirteitä. Kätellessään hän ravisuttaa käden melkein irti, eikä miehellä tunnu olevan suuntavaistoa.

Pääsijainen kertoja(ääni) on nuori Troy (Colin Hanks). Alkukohtauksen hekisessä, pikkunäppärässä taustoituksessa selviää, kuinka hän opiskelee lakitiedettä. Hermoja raastavan vaikeat opinnot eivät kuitenkaan nappaa. Poika unelmoi urasta kirjailijana. Maksiimi on kuin Erno Paasilinnalta: Kirjailijan on elettävä kirjailijan elämä. Troy jättää yliopiston taaksensa. Kun arkielämän realiteetit iskevät vasten kasvoja, hän hakeutuu rahapulassa Howardin avustajaksi, työpaikkaan, jonka huonoutta jaksetaan ihmetellä. Alkaa yhteinen taival.

Troyn ja hänen isänsä (Tom Hanks, eräs elokuvan tuottajista) skisma on klassinen. Troyn opiskelu on isän järjestämää, hänhän kalliit lukukausimaksut kustantaa ja painostaa jatkamaan. Kokemuksen voimalla isä neuvoo poikaa tekemään jotain konkreettista, joka tulevaisuudessa kantaa hedelmää. ”Tuoreesti” tuodaan esiin, se kuinka kirjailija on aina boheemi ja elää nälkäkuoleman partaalla. Odotushorisontissa kuulastaa hyvä elämä vain, jos valmistuu juristiksi. Kapina tätä vastaan on konservatiivista.

Elokuva alkaa näykkiä nykyajan median ja kukaties yhteiskunnan nihilististä luonteenlaatua. Eräs keskeisistä teemoista on se, kuinka Howard ei saa ansaitsemaansa huomiota, vaikka hän on lahjakas show mies, jolla on takana vuosikymmenien kokemus. Lehdistöä kiinnostaa vain Jerry Springerin kaltainen henkilö, joka lisää saastan määrää. Valmiita ollaan katkaisemaan vaikka liikennevalojen piuhat ruuhka-aikana, koska sokki myy. Tarjonnalle on kuitenkin kysyntää, optimaalinen leikkauspiste löytyy nopeammin kuin näkymätön käsi ehtii suuntakoordinaatit osoittaa. Opportunistinen media saalistaa hyeenan lailla tragedioita, koska ne niin ikään myyvät ja niitä on helppo monistaa.

Howardin uran käännekohta onkin vihamielinen lehtikirjoitus. Se katkaisee kamelin selän. Hän hajoaa ja päätyy sairaalahoitoon. Kuin salamaniskusta mediaa alkaa kiinnostaa, mitä äijälle kuuluu — onhan hän käynyt lähellä kuolemaa. Seuraa cameo-esiintymisen (mm. Conan O’Brien, Jay Leno) sarja.

Rakenteessa alleviivataan raskaasti Howardin aseman vähäpätöisyyttä Hollywoodin nokkimisjärjestyksessä. Kulman kautta filmi muuttuu sisäpiirivitsiksi. Howardin häntäpään sijoitus tuodaan tietenkin julki vertaamalla häntä muihin julkimoihin — seuraa cameoiden sarja.

Mutantin perusongelma: Mahtava Buck Howard ei ole tarpeeksi hauska komediaksi eikä tarpeeksi vakava/uskottava draamaksi. Välillä komiikka on kuin tilannekomediasta, näppärillä siirroilla hahmot käyvät verbaalista tennistä. Siinäpä loistava keino paalata draaman tukirakenteet.

Tylsiä ovat myös ne kohtaukset, joiden tarkoituksena on aiheuttaa myötähäpeää. Niitä tarkistelemalla onttous heijastuu sokeuttavalla intensiteetillä. Se on täydellinen antiteesi esimerkiksi brittisarjalle Konttori, jonka elinvoima on humanismi. Hahmojen siluettimaisuus, yksitoikkoisuus ja henkinen poissaolo katkaisevat raateluhampaat, joilla herättää katsoja horroksesta. Kun Howard nolaa itsensä, mitään ei tapahdu. Kun Konttorin David Brent (Ricky Gervais) nolaa itsensä, katsoja kiemurtelee.

Hahmot eivät ole tästä maailmasta, koska elokuvakaan ei kerro tästä maailmasta. Se on elokuva viihde-elokuvan luomista aihioista, jotka ovat itsesuojeluna etäännytetty kauas oikeista. Näiden torsojen laahustus on kuin primitiivinen sirkus.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisu on teknisesti kaikin puolin laadukas, joskin valikossa suomi on “soumi” (ääni 5.1 DTS, Dolby Digital; kuva 16:9 anamorfinen 1.85:1). Lisämateriaalina tekijöiden/näyttelijöiden haastatteluita (n. 6 × 1—4 min.), ”B-Roll” (n. 8 min., satunnaisia videopätkiä kulisseissa), promomateriaaliksi tarkoitettu dokumentti (n. 5 min.) ja elokuvan traileri. Ei suomenkielistä tekstitystä lisämateriaalissa. Myös lafkan muiden julkaisujen trailereita.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202