Maa

Zemlja (1930)

  • 4

Ukrainalaisen Alexander Dovženkon viimeinen mykkäelokuva, vuonna 1930 valmistunut Maa on rakkaudella luotu kertomus ukrainalaisista maanviljelijöistä.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 2

Maa
Maa 

KUVA 1

Maa
Maa 

Maa

Ohjaus Alexander Dovženko
Näyttelijät Stepan Skurat, Semjon Svasenko, Julia Solntseva, Elena Maksimova
Maa Neuvostoliitto
Pituus 70 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1930 Wufku
  • Kuva 3
  • Ääni 2
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Takavuosina Nelosen “jotain aivan muuta” – mainoksessa esiintynyt, ukrainalaisen Alexander Dovženkon kuuluisin elokuva Maa on kertomus ukrainalaisen maaseudun murroksesta. Vanhojen maanviljelijöiden jälkeläiset ovat kyllästyneitä kurjuuteen ja päättävät käydä vastaiskuun rikkaita maanomistajia vastaan. Uudet tuulet puhaltavat ja perinteiset maanviljelytavat saavat väistyä, kun kylään ostetaan ensimmäinen traktori. Kaikki eivät suinkaan ota muutosta ilolla vastaan, vaan seurauksena on epäluuloja ja ongelmia.

Dovženkon (1894-1956) viimeisen mykkäelokuvan aihe ei varmasti kuulosta etukäteen kovinkaan kiinnostavalta tai erityiseltä, onhan eri aikakausien murroksia kuvattu ahkerasti koko elokuvan olemassaolon ajan. Se mikä tästä elokuvasta tekee mielenkiintoisen, on toteutus. Luonnon kuvaaminen ei ole koskaan ollut helppoa ja useat elokuvat ovatkin hyvistä yrityksistä huolimatta olleet kiiltokuvamaisia eivätkä ole onnistuneet tavoittamaan sellaista henkeä, kauneutta ja harmoniaa, jota aihe vaatisi. Tässä suhteessa Maa muodostaa iloisen poikkeuksen.

Maa kuuluu niiden lukuisten klassikoiden joukkoon, jotka ovat saaneet maailman kaunein elokuva –tittelin osakseen. Väite ei ole vailla perusteita, sillä Dovženkon teos on todella vaikuttava. Hän tavoittaa luonnon hengen ja puhtauden ainutlaatuisella tavalla. Maalaismiljöö omenapuineen sekä lainehtivine viljapeltoineen henkii iätöntä elämää, jollaista vain harvat elokuvantekijät – käytännössä ainoastaan skandinaavit – ovat vuosikymmenten saatossa kyenneet tallentamaan filmille. Ihmisen ja luonnon yhteenkuuluvuus on täydellisessä harmoniassa ja runolliset ja aistikkaat otokset seuraavat toisiaan nousematta kuitenkaan itsetarkoituksellisiksi. Maata onkin sanottu yhdeksi maailman aidoimmista ja ehyimmistä ihmisen ja luonnon rinnakkaiselosta kertovista elokuvista.

Kauneudestaan huolimatta Maa ei ole täydellinen elokuva. Toki siinä on useita todella hienoja kohtauksia, jotka ovat syystäkin jääneet elokuvahistorian lehdille, mutta myös sellaisia, jotka tuntuvat hieman oudoilta ja huolimattomasti tehdyiltä. Paikoittain myös vanhoille neuvostoelokuville tyypillinen ylinäytteleminen on hieman häiritsevää.

Koska Sergei Eisenstein on vanhoista neuvostomestareista tunnetuin, on viisainta verrata Maata hänen varhaisiin teoksiinsa saadakseen Dovženkon elokuvasta etukäteen mahdollisimman paljon irti. Näitä kahta ohjaajaa voisi verrata hyvin taidemaalareihin: siinä missä Eisenstein “piirsi” elokuviaan terävillä, ohuilla ja lyhyillä vedoilla, on Dovženkolla käytössä leveä pensseli, jolla hän vetää pohdiskelevia, pitkiä viivoja. Se kumpi on parempi, on katsojan aivan itsensä päätettävissä.

Dvd: Restauroinnin takana on Mosfilmin versio vuodelta 1971, johon on palautettu aikoinaan sensuroidut kohtaukset. Vaikka pohjana onkin 35 mm:n negatiivi, ei kuvan laatu ole mitenkään erikoinen ja varsinkin amerikkalaisten mykkäelokuvien tasoon tottuneet voivat pettyä pahemman kerran. Kuvassa on melkoisesti naarmuja, roskia, pehmeyttä, repeytymiä sekä kontrastin vaihteluita, eli käytännössä kaikki mykkäelokuvan ongelmat. Välitekstit ovat alkuperäiskielellä sisältäen englantilaisen käännöksen. Tämä on tietenkin hyvä asia, joskin roolihahmojen nimet on muutettu englantilaisiksi.

Monoraita on V. Ochinnikovin vuonna 1971 säveltämä. Musiikki on hyvin kaksijakoista, toisinaan se syventää elokuvan tapahtumia oivasti, kun taas useimmiten se jää täysin taka-alalle. Ääniraidassa ei esiinny häiriöitä.

Julkaisun ainoa ekstra on rekonstruktio Eisensteinin ensimmäiseksi tarkoitetusta äänielokuvasta Bežin lug (Bežinin niityt). Stalin keskeytti elokuvan kuvaukset maaliskuussa 1937, jonka jälkeen se siirrettiin arkiston kätköihin. Toisen maailmansodan aikana se tuhoutui, ainoastaan yksittäisiä ruutuja ja still-kuvia jäi jäljelle. Elokuvan kokoamisessa on käytetty hyväksi Eisensteinin käsikirjoitusta sekä tuotantomerkintöjä. Loistavasti valittu taustamusiikki on Sergei Prokofjevin teoksista. Lopputulos on onnistunut, sillä kuvia on sen verran, että tarinaa on helppo seurata. On surullista pohtia, millainen elokuva olisi, mikäli se olisi nähtävissä kokonaisuudessaan tänä päivänä. Yksi elokuvahistorian parhaimmistoa, kenties? Kesto 31:19.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202