Lust & Caution

Se, jie (2007)

| DVD
  • 3

Toinen maailmansota on ankarimmillaan ja taistojen pitkät lonkerot ulottuvat aina Kiinaan asti. Kiihkoisänmaalliset opiskelijat eivät katso hyvällä omien kansalaistensa veljeilyä miehittäjien kanssa.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-28 / päivitetty 09.05. klo 11:11

KUVA 4

Tony Leung.
Tony Leung. 

KUVA 3

Joan Chen, Wei Tang ja Tony Leung.
Joan Chen, Wei Tang ja Tony Leung. 

KUVA 2

Tony Leung.
Tony Leung. 

KUVA 1

Wei Tang.
Wei Tang. 

Lust & Caution

Ohjaus Ang Lee
Näyttelijät Tony Leung, Wei Tang, Joan Chen, Lee-Hom Wang
Maa Yhdysvallat, Kiina, Taiwan, Hong Kong
Pituus 157 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Hai Sheng Film Production Company, Focus Features, Haishang Films, Mr. Yee Productions, River Road Entertainment, Sil-Metropole Organisation ja Sandrew Metronome.
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Toinen maailmansota on ankarimmillaan ja taistojen pitkät lonkerot ulottuvat aina Kiinaan asti. Osa mahtavasta valtiosta joutuu pienen, mutta pippurisen nousevan auringon maan eli Japanin miehittämäksi. Kiihkoisänmaalliset opiskelijat eivät katso hyvällä omien kansalaistensa veljeilyä miehittäjien kanssa. Etenkin salaisen poliisin päällikön Yeen (Tony Leung) puuhat närästävät siinä määrin, että innokkaiden, mutta hyvin naivien opiskelijanuorten on aika ryhtyä suunnitelmalliseen vastarintaan. Nuori opiskelijatyttö Wong (Tang Wei) tempautuu mukaan salahankkeeseen ja saa tehtäväkseen vietellä komentaja Yee. Ensin hänen on valmistauduttava ystäviensä kanssa huolella ja sitten päästävä Yeen sisäpiiriin. Se taas ei ole lainkaan helppo pala, sillä salaisen poliisin johtaja on alati varuillaan.

Lust, Caution perustuu suositun, mutta kovasti kiistellyn kiinalaisen kirjailijan Eileen Changin teksteihin. Chang oli tunnettu tavastaan kuvata etenkin sota-ajan kiinalaisten elämää. Hänen teoksissaan painopiste oli miehen ja naisen välisessä rakkaudessa. Juuri tästä on kyse myös yhdysaltalais-kiinalaisessa Lust, Cautionissa. Elokuvan luotsiksi saatiin kovin mahdollinen tekijä, taiwalilais syntyinen ohjaaja Ang Lee, joka räjäytti pankin heti ensimmäisellä Hollywood vetoisella elokuvallaan Järki ja tunteet (1995). Elokuva voitti mm. Oscar palkinnon ja Leen portit olivat auki taivaisiin asti. Tätä seurasikin joukko upeita elokuvia, joista mainittakoot etenkin neljän Oscarin Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000) sekä kolmen Oscarin Brokeback Mountain (2005). Lee teki myös yhteistyötä useammassakin elokuvassa käsikirjoittaja James Schamuksen kanssa. Yhteistyön viimeisin hedelmä on Lust, Caution (2007, Yhdysvallat, Kiina, Taiwan, Hong Kong).

Väkevän draamatrillerin vahvuus on juonittelujen, mutta etenkin henkilösuhteiden kuvaaminen. Lee jos kukaan taitaa henkilöohjauksen ja työn jälkeä kelpaa luonnollisesti katsella. Toisen maailmansodan aikainen Kiina on luotu upeasti vanhan koulukunnan tyylillä, eli lavasteiden, kostyymien ja muun rekvisiitan voimin. Visuaalinen yleisilme on huolitellun tarkka. Lust, Caution kuitenkin etenee ensimmäisen puolitoista tuntia mitäänsanomattomasti. Jossain vaiheessa on jo välttämätöntä tarttua kaukosäätimeen ja pitää tunnin parin mittainen huilitauko, mielellään kunnon päiväunilla höystettynä, niin suunnattoman raskasta katsottavaa Lust, Caution on. Tapahtumat on jaettu epätasaisesti kahden ja puolen tunnin matkalle. Viimeisten kolmen vartin ajaksi tapahtumia riittää jo liiaksikin.

Nimensä mukaisesti Lust, Caution sisältää suuren määrän himoa ja sairaalloista epäluuloa. Elokuvassa on muutama erittäin hektinen seksikohtaus, jotka ravisuttavat unihiekat katsojien silmistä takuuvarmasti. Miespääosaa, poliisipäällikkö Yeetä esittävä Tony Leung on tyrmistyttävän hyvä seksinhimojensa ajamana korkea-arvoisena virkamiehenä. Leung tunnetaan kotimaassaan lähinnä ”kilteistä” rooleistaan, joten hänen palkkaamisensa oli puhdas riskiveto, joka kuitenkin kannatti. Siroa Tang Weita käy hieman sääliksi sadomasokististen petipuuhien rytinässä.

Lust, Caution on puuduttava ja paikoin lähes vastenmielinen elokuva, mutta samalla kovin kiehtova kertomus intohimon voimasta. Pääosakaksikon suhdesotku hautaa alleen muut henkilöt ja mahdolliset intohimoa tärkeämmät sanomat. Elokuvan kieli on pääosin kiina ja se vie katsomisnautinnosta tehoa entisestään pitkien dialogien vuoksi, sillä katse on koko ajan nauliintunut tekstitykseen.

Dvd:n 1.85:1 widescreen kuvanlaatu tekee oikeutta elokuvaan upeasti rakennetuille puitteille. Värit ovat kylläisiä ja kuva veitsenterävä. Dolby digital 5.1 ääniraita toistaa puheen ja taustat kirkkaasti.

Ekstramateriaalia on ainoastaan yhden, mutta kattavan making of koosteen verran. Pääsemme seuraamaan Ang Leen työskentelyä, lavastusta ja kuulemme näyttelijöiden kommentteja englanniksi. 18 minuutin mittaista featurettia ei ole tekstitetty.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202