Liisa Ihmemaassa

Alice in Wonderland (2010)

| DVD
  • 2

Tim Burton putoaa Lewis Carrollin klassikkosadun meluisalla päivityksellä omaan kaninkoloonsa, mukana Johnny Depp.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-06-29 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Anne Hathaway
Anne Hathaway 

KUVA 3

Helena Bonham Carter
Helena Bonham Carter 

KUVA 2

Johnny Depp
Johnny Depp 

KUVA 1

Mia Wasikowska
Mia Wasikowska 

Liisa Ihmemaassa

Ohjaus Tim Burton
Näyttelijät Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena bonham Carter, Crispin Glover
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Walt Disney Pictures, Roth Films, The Zanuck Company, Team Todd, Tim Burton Productions ja Walt Disney Studios Motion Pictures Finland
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Liisa ihmemaassa

1990-luvun loppu ja 2000-luvun alku olivat Tim Burtonin ja Johnny Deppin kulta-aikaa. Burtonin goottilaisvivahteinen eksentrismi puri erityisesti nuoreen yleisöön ja muuntautumiskykyinen Depp osoittautui täydelliseksi kumppaniksi. Mies nähtiin Saksikäsi Edwardina, Ed Woodina, Ichabod Cranena, Willy Wonkana ja Sweeney Toddina. Lipputulot kasvoivat, ja se näkyi aina seuraavan projektin budjetissa.

Burtonin ongelmaksi kasvoi CGI:n liikakäyttö, ja se oli viimeistään nähtävissä Jali ja suklaatehtaassa (2005). Roald Dahlin etevä proosa kääntyi valkokankaalle kyllä värikkäänä ja “hassuna”, mutta tietokone-efekteillä kyllästetyissä ympäristöissä ei ollut mitään omaperäistä. Luonne puuttui. Sama kliinisyys vaivaa myös Liisa Ihmemaassa -uutuutta, vaikka väriskaala onkin nyt enemmän harmaan eri sävyjä.

Alice (Mia Wasikowska) on 19-vuotias nuori tyttö, jonka on määrä mennä naimisiin varakkaan suvun vinohampaisen vesan kanssa. Tyttö kuitenkin karkaa kihlajaisistaan ja seuraa taskukelloaan tapittavaa kania metsän siimekseen. Alice putoaa kaninkoloon ja päätyy Ihmemaahan, jota hallitsee julma ja omituisen isopäinen Punainen kuningatar (Helena Bonham Carter) uskollisen Herttajätkän (Crispin Glover) avustuksella.

Todellinen valta kuuluu edellämainitun sisarelle, Valkoiselle kuningattarelle (Anne Hathaway), ja Alicen tehtäväksi koituu palauttaa kruunu oikealle omistajalleen. Avukseen hän saa Valkean kanin (Michael Sheen), Irvikissan (Stephen Fry), Kaalimadon (Alan Rickman), Tittelityyn ja Tittelitomin (Matt Lucas) sekä tietenkin (Hullun) Hatuntekijän (Depp).

Lewis Carrollin kirjassa tarinan runko on huomattavan simppeli, mutta Burton on silti onnistunut tekemään elokuvastaan toivottoman sekavan ja sekalaisen. Juoni jätetään tyhjäkäynnille kun hahmot ryntäilevät edestakaisin vailla minkäänlaista koherenssia. Hienot kuvat seuraavat toisiaan, mutta mikään ei jää mieleen. Miljoonia maksanut spektaakkeli on kaukana ikimuistoisesta.

Depp revittelee Hatuntekijänä täysin rinnoin ja on kuin parodia omasta tähtikuvastaan – sukupolvensa ikoniksi paisunut lahjakkuus uhkaa varastaa koko elokuvan itselleen. Terapiassa -televisiosarjasta tuttu Mia Wasikowska on oikein hyvä pääroolissa. Olemukseltaan voimistelijaa muistuttava tyttö ei ole turhan suloinen, mikä on varmasti ollut tarkoituskin. Samoin ilahduttaa brittitähtien viljely äänirooleissa: Sheenin, Fryn, Rickmanin ja Lucasin tunnistaa välittömästi. Roolinsa tarkkaan valitseva Crispin Glover ampuu taasen hieman ohi Herttajätkänä.

Visuaalisesti Liisa ihmemaassa on monella tapaa hieno, mutta korea ulkokuori ei peitä tyhjää sisusta. Ja onhan tässä aivan liikaa tavaraa. Kaikkea ei aina tarvitse paisuttaa, kutistaa tai vääristää vaikka siihen olisikin työkalut. Jälkikäteen mukaan ympätty 3D-tekniikka on mukana, koska se on nyt in: mitään lisäarvoa se ei elokuvaan tuo. Danny Elfmanin ääniraita on parhaimmillaan alussa, ennen ja jälkeen kaninkoloon tupsahtamisen. Kuorosovitukset soivat kuin kaikuina Saksikäsi Edwardin pastellimaisemista.

Burtonilta toivoisi jonkinlaista taiteellista irtiottoa kaikkien klassikoiden uudelleenkuvitusten perään. Mestarillisen Ed Woodin jälkeen ohjaajan ura on kuitenkin lähtenyt sellaiselle polulle, ettei taida enää kaukana olla se päivä, kun julkistetaan Burtonin versio Ihmemaa Ozista. Depp nähdään ainakin tinamiehenä, leijonana, velhona ja variksenpelättimenä. Eikä liene vaikea arvata, kuka esittää pahaa noitaa.

DVD: Disneyn julkaiseman DVD:n kuva (1.78:1-laajakuva) ja ääni (DD 5.1 suomi/ruotsi/tanska/norja) ovat esimerkillisiä. Kuva on kirkas ja tarkka, värit toistuvat luonnollisesti ja muhkea ääniraita hyödyntää jokaista kanavaa hyvin.

Lisänä DVD:llä on kolme lyhyehköä koostetta, jotka käsittelevät Hatuntekijän ja Liisan hahmoja sekä elokuvan digitaalisia tehosteita. Pätkistä informatiivisin on viimeinen, vaikka käsittely jääkin pintapuoliseksi.

Arvostelussa oli kolmen levyn combo pack, jolta löytyy DVD:n ja blu-rayn lisäksi kolmas levy, joka sisältää elokuvan digitaalisen kopion. Blu-ray, jonka teknisiin ominaisuuksiin ei voitu kiinnittää huomiota, sisältää samat ekstrat kuin DVD.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202