Leaving Las Vegas

Leaving Las Vegas (1995)

| DVD
  • 5

Alkoholisoitunut käsikirjoittaja aikoo päättää päivänsä Las Vegasissa. Juomalla. Mige Figgisin upea taidonnäyte, pääosassa Nicolas Cage.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-27 / päivitetty 23.05. klo 15:03

KUVA 3

Elisabeth Shue
Elisabeth Shue 

KUVA 2

Elisabeth Shue ja Nicolas Cage
Elisabeth Shue ja Nicolas Cage 

KUVA 1

Elisabeth Shue ja Nicolas Cage
Elisabeth Shue ja Nicolas Cage 

Leaving Las Vegas

Ohjaus Mike Figgis
Näyttelijät Nicolas Cage, Elisabeth Shue, Julian Sands
Maa Ranska / Iso-Britannia, Yhdysvallat
Pituus 111 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1995 Initial Productions ja Lumière Pictures
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ben Sandersonin (Nicolas Cage) elämä on pahassa alamäessä. Alkoholisoitunut Hollywood käsikirjoittaja ei enää muista syytä hurjalle juomatahdilleen. Ehkä hänen perheensä jätti hänet juomisen vuoksi. Tai sitten hän alkoi juomaan juuri samasta syystä. Yhtä kaikki, sillä nyt Ben menettää myös työpaikkansa. Uuden takaiskun myötä Ben päättää luopua kaikesta omaisuudestaan ja matkustaa kasinokaupungeista suurimpaan, Las Vegasiin, jossa baarit ovat aina avoinna. Siellä hänellä on vain yksi päämäärä: Juoda itsensä hengiltä. Kuin kohtalon johdattamana Ben tapaa Seran (Elisabeth Shue), kauniin prostituoidun, joka kärsii yksinäisyydestä. Tiedostaen, ettei heillä välttämättä ole paljoa yhteistä aikaa, elämän kolhima pari päättää ottaa yhteisistä hetkistään irti kaiken mahdollisen.

Ben: I came here to drink myself to death.
Sera: How long will it take you?
Ben: I’d say about three to four weeks.

Synkällä trillerillä Epäilyttäviä suhteita vuonna 1990 kohauttanut brittiohjaaja Mike Figgis asetti riman uuteen korkeuteen ja tarttui korruptiotakin väkevämpään aiheeseen: Alkoholismiin. Leaving Las Vegas perustuu John O’Brienin kirjaan, josta Figgis itse muovasi väkevän käsikirjoituksen. Koko projekti oli vaarassa peruuntua O’Brienin itsemurhaan tuotannon alkuvaiheilla, mutta Figgis päätti purkittaa elokuvan O’Brienin muistoksi. Tämä päätös synnytti yhden kiistellyistä nykyklassikoista, siitäkin huolimatta, että Leaving Las Vegas jakaa katsojansa hyvin nopeasti kahteen leiriin. Osan mielestä elokuva nimittäin ihannoi alkoholilla läträämistä, aivan kuten kolme vuotta myöhemmin ilmestyneen Pelkoa ja inhoa Las Vegasissa väitettiin ylistävän huumesekoiluja. Kritiikin ymmärtää varsin hyvin, sillä Leaving Las Vegasissa viinapullot kilisevät ennätystahtiin. En muista äkkiseltään toista elokuvaa, jossa päähenkilö olisi yhtä lahjakkaasti juopuneena alusta loppuun, saati sitten elokuvaa, jossa alkoholi olisi esillä yhtä näyttävästi. Kritiikki on kaikesta huolimatta turhaa, sillä Leaving Las Vegasin sanoma on puhtaasti ihmisten hyväksyminen sellaisena kuin he ovat.

Todellisena luonnenäyttelijänä tunnettu Nicolas Cage (World Trade Center) nähdään Benin roolissa. Cage paneutui rooliinsa tällä kertaa varsin suurella antaumuksella. Taustatyönä hän haastatteli useita rappioalkoholisteja sekä kirjasi ylös huomioita omasta alkoholinkäytöstään. Juuri näistä syistä Cagen suoritus on hämmästyttävän ihailtavaa. Cage ei tyydy pelkästään hortoilemaan pitkin käytäviä vaan tuo alkoholistin rooliin ennennäkemätöntä syvyyttä pakkoliikkeineen kaikkineen. Suorituksestaan Cage palkittiin ansaitusti Oscarilla. Seraa näytellyt Elisabeth Shue, jonka moni muistaa paremmin uransa alkuajoilta Karate Kidin tyttöystävän roolista, onnistuu hänkin hienosti. Cagen tavoin myös Shue käytti paljon aikaa tutustuakseen prostituoitujen arkeen. Pienissä sivuosissa nähdään muusikoita kuten Julian Lennon ja Lou Rawls sekä oikein tarkasti seuraamalla voi nähdä mm. Valeria Golinon, ikuiseksi taustanäyttelijäksi jämähtäneen Xander Berkeleyn, CSI Miamissa rikoksia tutkivan Emily Procterin ja vilahtaapa ohjaaja Figgis itsekin ruudulla.

Mollivoittoisesta ilmeestään huolimatta Leaving Las Vegasista löytyy myös huikaiseva annos romantiikkaa yhdistettynä riipaisevaan draamaan.

Ben: What you don’t understand is, you can never, never ask me to stop drinking. Do you understand?
Sera: I do. I really do.

Sujuvasta ja vauhdilla eteenpäin työntävästä käsikirjoituksestaan Figgis olisi ilman muuta ansainnut Oscarin. Kyseisenä vuonna Oscar gaalan taso oli kuitenkin sitä luokkaa, että Figgisin oli tyytyminen muihin pienempien festivaalien palkintoihin. Vielä muutama esimerkki Leaving Las Vegasin taidokkaasta dialogista:

Sera: So why are you a drunk?
Ben: Why am I a drunk? Is that really what you wanna ask me?
Sera: Yes.
Ben: Well, then. This is our first date. Or our last. Until now I wasn’t sure it was either.

Monitaiturina tunnettu Figgis ujutti sormensa ohjauksen ja käsikirjoituksen lisäksi myös elokuvan musiikkiin, joka kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta sopii eri kohtauksiin kuin nenä päähän. Surullista tarinaa vauhdittaa myös Stingin koskettava ”My One and Only Love” sekä Don Heleyn tulkinta ”Come Rain or Come Shine”. Parhaan katsomisnautinnon saa kääntämällä äänenvoimakkuuden reiluun yliasentoon. Näin vanhanaikainen 2.0 dolby surround raita potkii yllättävän pirteästi.

Romanttisesta leimastaan huolimatta Leaving Las Vegas on järisyttävän mieleenpainuva kokemus. Elokuva sisältää roisia kielenkäyttöä, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, unohtamatta alkoholin runsasta näkyvyyttä. K-18 merkintä ei missään nimessä tekisi lainkaan vääryyttä. Suomi dvd julkaisu vaikuttaa hätäisesti kootulta. Kuva on leffateatterimainen eli hieman “roskainen”. Mukana on joitakin bonusmateriaaleja, vaikkakaan niistä ei isommin mainosteta takakannessa.

teksti: © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202