Largo Winch

Largo Winch (2008)

| DVD
  • 2

Ranskalaisessa action-filmissä on yhtä paljon juonenkäännöksiä kuin luodinreikiä pakoauton kyljessä.

julkaistu 2009-12-05 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 3

Tomer Sisley
Tomer Sisley 

KUVA 2

Kristin Scott Thomas
Kristin Scott Thomas 

KUVA 1

Tomer Sisley
Tomer Sisley 

Largo Winch

Ohjaus Marco Amenta
Näyttelijät Kristin Scott-Thomas, Tomer Sisley, Miki Manojlovic, Mélanie Thierry, Gilbert Melki, Karel Roden, Steven Waddington, Anne Consigny, Radivoje Bukvic
Maa Ranska
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Pan Européenne Production, Wild Bunch, TF1 Films Production, Casa Productions ja Sandrew Metronome.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vuonna 1977 luotu Largo Winch on suosittu belgialainen sarjakuva, jota kirjoitetaan ranskaksi. Sarjaa myytiin Ranskassa 2008 noin puoli miljoonaa kappaletta, edelle menivät vain Lucky Louie, Blake ja Mortimer sekä Titeuf. Nimeke on laajentunut myös muille aloille: TV-sarja (2001), videopelit (2002/2007) ja filmatisoinnit (2001/2008). Kuusitoistaosaisen sarjakuvan kaksi ensimmäistä albumia on suomennettu nimillä Perijä (Like 1993) ja Yhtymä W (Like 1994).

Vuoden 2008 filmatisointi palaa alkupisteeseen. Miljardööri Nerio Winch (Miki Manojlovic) murhataan Hong Kongissa. Hänen perustamansa suuryhtiön Yhtymä W:n sisään syntyy valtatyhjiö. Syntyjään rutiköyhä, mutta rikastunut bisneshai oli tiukasti vallankahvassa. Selviää, että Neriolla on perijä. Adoptoitu, syrjässä kasvatettu Largo (Tomer Sisley) on aikuinen mies.

Largon sankariluonne ja viileys selviävät jo hänen ensimmäisessä kohtauksessaan. Uhkarohkea rämäpää pelastaa naisen (Mélanie Thierry) palkka-armeijan köriläiltä. Seuraa nopeilla leikkauksilla koottu tappelu ja takaa-ajo. Makuuhuoneseikkailun jälkeen kaunotar paljastuu femme fatalen välimuodoksi ja junailee perijän vankilaan. Mutta lopulta naisen toimintamotiivi on yhtä kertomuksen henkisen ilmaston kanssa. Hän tekee asioita rahasta.

Elokuva on kasattu täyteen materiaalia. Se on sekava, koska se on huonosti koottu. Aikataso muuttuu jatkuvasti, eikä se aina palvele tarkoitustaan. Usein palataan lapsen/teini-ikäisen Largon ja Nerion suhteeseen. Largo on kuin koeputkilapsi. Hänet on valmistettu johtamaan perheyritystä ukon potkaistessa tyhjää.

Juoni pyörii yhtäältä Largon ja toisaalta Yhtymä W:n ympärillä. Monilla on suunnitelmia tulevaisuuden varalle, ja usein ne menevät ristiin. Skisma synnyttää kipinän, kipinä sytyttää tulen. Largolla on osake-enemmistö, mutta asekaupalla rikastunut georgialainen gangsteri kertoo suorittavansa pian yrityskaappauksen.

Kyynisessä markkinafasistisessa maailmassa kaikki kilpailevat. Elinikäinen ystävyys on bisnespainajaisessa sopimus, jonka voi kuolettaa, kun sen hyötyarvo laskee. Ihmishenki on halpa, koska virkavalta on poistettu elokuvan koneistosta. Usein poliisilaitos on vähintään psykologinen vaimentaja, joka hioo rikollisjengien kaikkein utopistisimmilta suunnitelmilta terän.

Petollisuuden kauhukuva ei ole uskottava. Käsikirjoittaja on rakastunut juonen käännöksiin ja siinä sivussa unohtanut juonen. Pelilautaa ja pelaajia siirtelevän marionettimestarin todellinen henkilöllisyys muuttuu vartin välein. Largon ja Yhtymä W:n jahtaaja on milloin kukakin. Sisäsiittoisuudessaan se muistuttaa vuosikausia tyhjäkäynyttä saippuaoopperaa, missä kaikki ovat naineet ristiin. Lopputälleissä ammutaan surkeasti yli.

Largo Winchin maailma on globaali. Sekaisin puhutaan kolmea kieltä, ranskaa, englantia ja serbokroatiaa. Käydään Hong Kongissa, New Yorkissa, Balkanilla ja Brasiliassa. Kiinaa pidetään jo maailmantalouden hallitsijana. Näistä huolimatta kyseessä on stereotyppinen, konservatiivinen action-raina, jossa kyynisyyttä pidetään nokkeluutena ja lihaksikas sankari selättää maailman. Näyttävyydessä jäädään kauaksi esimerkiksi kahdesta viimeisestä Bondista.

Pohjimmiltaan Largo Winch tuntuukin kiintiön täytteeltä, kuin se olisi tehty oheistuotteeksi menestyksekkäälle sarjakuvalle. Mitään omaa ei löydy. Sisältö on joko lainattua tai tehty viimevuosina paremmin.

DVD: Sandrew Metronomen DVD-julkaisu on teknisesti erinomainen. Sekä kuva (1.85:1 anamorfinen) että ääni (englanti/ranska 5.1) toistuvat puhtaasti ja vailla häiriöitä. Julkaisu ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202