Brad Silberlingin komediassa hypätään aikamatkalle rinnakkaisuniversumiin.
Tiedemies Rick Marshallia (Will Ferrell) pidetään hulluna hänen esittäessään oman teoriansa ratkaista maapallon energiakriisi tuomalla fossiilista polttoainetta toisesta ulottuvuudesta tachyon-vahvistimen avulla. Brittikollega Holly Cantrell (Anna Friel) kannustaa asialle pyhittäytynyttä, mutta jo luovuttamisen partaalla olevaa paleontologia kokeilemaan konetta, joka mahdollistaisi aikahypyn eri ulottuvuuksien välillä.
Rick ja Holly lähtevät testaamaan laitetta erämaahan päätyen syrjäiseen teemapuistoon. Vahvistin toimii ja imaisee Richin, Hollyn ja teemapuiston työntekijän Willin (Danny McBride) toiseen rinnakkaisuniversumiin. He tutustuvat vieraassa, mutta kuitenkin jollain tapaa tutussa maassa, kiimaiseen alkuihmiseen Cha-Kaan (Jorma Taccone), joka auttaa kolmikkoa selviytymään elossa oudossa ympäristössä, ja löytämään aikahypyssä kadonneen laitteen, jota ilman ei ole pääsyä omaan maailmaan, kotiin.
Brad Silberlingin ohjaama komedia Land of the Lost perustuu Sid ja Marty Kroftin luomaan 1970-luvulla ilmestyneeseen samannimiseen televisiosarjaan, jossa tiedemies joutuu perheensä kanssa aikamatkalle toiseen ulottuvuuteen. Lapsille suunnattu sarja oli sisällöltään harmiton, joka painotti syvästi perhearvoja. Elokuva on täysin päinvastainen sarjalle härskeine alapäävitseineen, slapstickeineen ja useine leffaviittauksineen.
Land of the Lost on elokuva, jollaista ei ole koskaan aikaisemmin nähty. Se saa aikaa hyvin ristiriitaisia tunteita, tämän nähtyään kun ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Elokuvan tekijöiden on unohtunut antaa katsojille turvasana tämän parituntisen masokistisen kokemuksen katsomiseen. Helpotuksen tunne tulee vasta lopputekstien aikana, ellei sitä ennen ole jo paennut paikan päältä.
Will Ferrelliä fanittavat tulevat pettymään, sillä hänen roolihahmostaan ei löydy samanlaista charmikkuutta kuin mitä nähtiin esimerkiksi elokuvassa Tallageda Nights: The Ballad of Ricky Bobby. Positiivista on kuitenkin sen, ettei Farrellia näytetä perusidioottina – hahmo on oikeasti vakavasti otettavissa. Danny McBride varastaa show’n itselleen, mies on kuin luotu osaansa valkoisen roskasakin edustajana.
Elokuva ei ole niin surkea, mitä annan tässä ymmärtää – kolmessa kohtauksessa nimittäin huomaan hymähtäväni. Vaikka Ferrellin ja McBriden välinen kemia toimii, vitsit eivät kuitenkaan saa tuulta siipiensä alle ja lento tyssähtää heti alkuunsa. Land of the Lostia mainostetaan kokoperheen seikkailukomediana, mutta huumorinsa perusteella kohderyhmänä tulisi olla varttuneempi yleisö.
Elokuva ansaitsee kiitosta omaperäisen juonensa ja ennalta arvaamattomuutensa perusteella. Myös vaihtoehtoinen todellisuus on luotu varsin kiitettävällä tavalla – maisemat dinosauruksineen, avoautoineen, Golden Gate-siltoineen, puhelinkoppeineen ja viikinkilaivoineen on parasta mitä löytyy muuten surkeassa elokuvassa. Tämä on kuin Salvador Dalin surrealistinen luomus!
Land of the Lost on varsin kehno tekele, vaikka sillä on ollut käytössä 100 miljoonan dollarin budjetti. Voi vain ihmetellä mihin tuo summa on käytetty, sillä lopputuloksessa se ei kyllä näy. Tuskinpa pari tietokoneella tehtyä dinoa tällaista summaa vie, puhumattakaan kehnosta apinapuvusta tai sammakkoasusteista. Tätä elokuvaa ei olisi pitänyt päästää teatterilevitykseen, tai paremminkin tätä elokuvaa ei olisi pitänyt tehdä laisinkaan.
DVD: Universalin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1-laajakuva, ja ääniraitana toimii DD 5.1. Kuva on tarkka ja värit hienosti tasapainossa.
Lisämateriaalia on tarjolla suhteellisen runsaasti. Deleted Scenes näyttää katsojalle elokuvasta poisjätettyjä kohtauksia, mm. Ferrellin esittämän hahmon hauskahko esitys lapsille tieteestä.
A day in a life of a big-time movie starissa vietetään päivä filmitähden saappaissa ja seurataan Danny McBriben päivää studiolla. Päivän aikana tavataan niin tuottajaa, meikkaajaa kuin myös kanssanäyttelijääkin.
Devil’s Canyon Gift Shop commercial and tour näyttää pikkuputiikin “laadukkaan” mainosfilmin, jonka jälkeen katsoja tutustutetaan itse putiikkiin ja Devils Canyonin ympäristöön McBriben johdolla.
Eikä tässä vielä kaikki. Land of the Lost on mahdollista katsoa ohjaaja Brad Silberlingin kommenttiraidalla, joka valottaa muun muassa elokuvan ja henkilöhahmojen taustoja, antaa tarkempaa tietoa projektista jne.
Erikoishuomiona mainittakoon, että kaikki bonusmateriaali on tekstitetty suomeksi. Kaiken kaikkiaan julkaisu on tasoltaan laadukas. Hauskalla tyylillä tehdyt extrat antavat pientä lisäarvoa muuten huonohkolle elokuvalle.
Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA