Lämäri 2 - Toinen erä

Slap Shot 2: Breaking the Ice (2002)

| DVD
  • 2

Charlestown Chiefs on yhä olemassa uudella vuosituhannella. Joukkue on jälleen valahtanut pahnan pohjimmaiseksi ja hallin lehterit kaikuvat tyhjyyttään.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-28 / päivitetty 17.05. klo 18:06

KUVA 4

Jessica Steen ja Stephen Baldwin.
Jessica Steen ja Stephen Baldwin. 

KUVA 3

Gary Busey.
Gary Busey. 

KUVA 2

"Hansonin veljekset" ja Stephen Baldwin.
"Hansonin veljekset" ja Stephen Baldwin. 

KUVA 1

David Paetkau ja Stephen Baldwin.
David Paetkau ja Stephen Baldwin. 

Lämäri 2 - Toinen erä

Ohjaus Steve Boyum
Näyttelijät Stephen Baldwin, Jessica Steen, Gary Busey, David Paetkau, Steve Carlson, David Hanson, Jeff Carlson
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2002 Universal Pictures.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

25 vuotta siihen paloi aikaa ennen kuin legendaariselle Lämärille saatiin jatko-osa. Sitä helposti luulisi, että näin pitkän ajan jälkeen kyseessä olisi jotakin elämää suurempaa, kenties huikea kunnianosoitus alkuperäiselle. Vaan kun ei ole. Vuoden 1977 ja 2002 versioilla ei ole juuri muuta yhteistä kuin joukkueen nimi ja Hansonin veljestrio, vaikka uuteen tarinaan on väkisin koitettu tunkea kaikki ykkösen jipot aina ”hauskaa” kommentaattoria myöten.

Charlestown Chiefs on yhä olemassa uudella vuosituhannella. Joukkue on jälleen valahtanut pahnan pohjimmaiseksi ja hallin lehterit kaikuvat tyhjyyttään. Joukkueen vetovastuussa on nyt entinen NHL lupaus Sean Linden (Stephen Baldwin). ”Yritetään parantaa” on Lindenin kulunut vastaus kun puheet kääntyvät Chiefsien kehnoon menestykseen. Lindenillä on muutakin ajateltavaa: Perintätoimistot ovat miehen perässä ja menneisyyden haamut koputtelevat ovelle. Julkisuutta hän ei missään nimessä tarvitse ja siinä mielessä syrjäinen Charlestown on turvallinen majapaikka. Penkin alle menneen vieraspelikiertueen päätteeksi Linden kuulee uutisen: joukkueen myyntihuhut ovat vihdoin käyneet toteen. Chiefs muuttaa välittömästi Nebraskaan, jossa siitä tulee osa mediamoguli Richmond Claremontin (Gary Busey) uutta väkivallatonta kiekkoliigaa. Joukkueen nimi olisi jatkossa Super Chiefs ja se pelaisi ennalta sovittuja näytösotteluita täysille katsomoille. Samalla joukkue saisi uuden valmentajan. Naisen. Siinäpä ronskeille kiekkomiehille purtavaa.

Enemmänkin tv-tuotantoon ja järkyttävän huonoihin jatko-osiin erikoistuneella ohjaaja Steve Boyumilla oli käsissään kaikki katastrofin ainekset verrattuna ykkösosaan: käsikirjoitus oli luokaton sillisalaatti, Paul Newmanin manttelin perijäksi oli saatu C-luokan näyttelijäksi luisunut Stephen Baldwin ja aikataulu oli perinteisen kireä. Ainut hyvä asia koko sopassa oli se, että alkuperäisessä Lämärissä mukanaolleet, kulttimaineeseen nousseet Hansonin veljekset olivat lupautuneet jälleen kaukaloon. Vuoden -77 Lämärissä viehätti eritoten kaukalon ulkopuoliset tapahtumat, kuten pelimatkat tunkkaisessa bussissa ja hävityn matsin jälkeiset keskustelut. Nyt nämä elementit loistavat lähes täysin poissaolollaan. Myös Victor J. Kemperin alkuperäisestä kameratyöskentelystä jäädään kauaksi jälkeen. Toisessa erässä ei ole puhtia eikä tunnelmaa. Kiekon peluuta nähdään kovin vähän. Kaikki on pilattu, vaikka äkkiseltään ajateltuna idea väkivallattomasta kiekkopelistä yhdistettynä kauhukiekkoa pelaavaan Chiefsiin on hyvä. Kyvykkäämpi käsikirjoittaja olisi varmasti saanut aiheesta irti enemmänkin.

Baldwinin veljeskatraan nuorimmainen, Stephen, on kenties Hollywoodin jäykin ja muuntautumiskyvyttömin näyttelijä. Miehen cv-listalta löytyy yksi ainoa valopilkku, nimittäin 1995 valmistunut Epäillyt. Sen jälkeen on syntynyt pelkkää kuraa. Tv-juontaminen sopii Stephenille ehkä parhaiten, kuten Suomessakin pyörineestä Pelkokamerasta on voinut nähdä. Näytteleminen ja luisteleminen on kuitenkin jo sen luokan yhtälö, ettei tyydyttävää jälkeä synny millään. Baldwinin rinnalla nähdään Jessica Steen, joka esittää Chiefsien uutta valmentajaa. Steen on tyypillinen tv-puolen ammattilainen, joka hoitaa ruutunsa niin hyvin kuin mahdollista. Vihat keräävänä mediamogulina mulkoileva kestoblondi Gary Busey ei innostu roolistaan sitäkään vähää mitä yleensä. Muut näyttelijät unohtaa yhtä nopeasti kuin tv:n kiinni laittaa. Ainoastaan Hansonin veljekset ovat mahtivedossa, vaikkakin pahasti ikääntyneinä.

Lämäri 2 – Toinen erä varmaankin unohtuisi vuokraamojen ja kauppojen hyllyille, mutta siltä ei tänä päivänä oikein pääse välttymään, sillä rainaa myydään yhdessä ykkösosan kanssa. Ihan hyvä kikka, sillä muussa tapauksessa kukaan ei Toista erää muistaisi. Tähän sarjaan hurahtaneille kerrottakoot myös, että vuonna 2008 ilmestyi vielä kolmas osa nimeltään Lämäri 3: The Junior League.

DVD: Ekstroissa ei ole tälläkään kertaa hurraamista. Jonkinlainen featurette löytyy ja pakollinen Hansoneiden haastattelu. Parempaankin materiaaliin olisi varmasti ollut rahkeita, sillä jatko-osahan ilmestyi juhlallisesti Lämärin 25. vuotispäivän kynnyksellä. Jos joku muuten ihmettelee peräti kahta tähteä loppusaldossa, niin kyllähän se toinen kuuluu yksinomaan Hansoneille…

Katso myös: Lämäri (1977)

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202