L.A. Gigolo

Spread (2009)

| DVD
  • 2

Ashton Kutcher esittää varakkaita naisia metsästävää gigoloa David Mackenzien ohjaamassa draamassa.

julkaistu 2009-11-08 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Anne Heche
Anne Heche 

KUVA 3

Ashton Kutcher
Ashton Kutcher 

KUVA 2

Margarita Levieva ja Ashton Kutcher
Margarita Levieva ja Ashton Kutcher 

KUVA 1

Anne Heche ja Ashton Kutcher
Anne Heche ja Ashton Kutcher 

L.A. Gigolo

Ohjaus David Mackenzie
Näyttelijät Ashton Kutcher, Anne Heche, Margarita Levieva, Sebastian Stan
Maa Yhdysvallat
Pituus 97 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Barbarian Films, Katalyst Films, Oceana Media Finance ja Scanbox Entertainment
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Skotlantilaisen ohjaajan David Mackenzien siirtyminen Hollywoodin puolelle oli väistämätöntä, vain ajan kysymys. Hyviä ja haastaviakin elokuvia (esim. Young Adam / 2005 ja Asylum / 2005) tehtailleen Mackenzien tarttuminen L.A. Gigolon kaltaiseen projektiin on sittenkin yllätys.

Elokuva itsessään on ristiriitainen katselukokemus. Toisaalta aavistuksen verran valtavirrasta poikkeava käsikirjoitus antaa L.A. Gigololle syvyyttä, mutta toisaalta surkean mitäänsanomaton päätähti, Ashton Kutcher, palauttaa potentiaalisesti kiinnostavan elokuvan sinne perusdraamojen keskikastiin.

Kutcher esittää Nikkiä, nuorta ja komeaa gigoloa, jolle naisten kaataminen on enemmän kuin huvia – se on ammatti. Normaalia työtä kammoksuva Nikki kaataa naisen kuin naisen, ja niistää pokistaan irti sen rahan ja hyödyn mitä irti on otettavissa. Sitten hän jatkaa matkaansa.

Eräänä yönä Nikkin mukaan yökerhosta tarttuu kaunis keski-ikäinen nainen, Samantha (Anne Heche), jonka hulppeasta luksuslukaalista Nikki löytää itselleen suhteellisen pysyvän asuinpaikan. Samantha ei ole idiootti, hän tietää mistä asiassa on kysymys: Nikki saa asuinpaikan ja rahaa, Samantha saa sänkyynsä nuoren oriin, joka pitää vanhenemista kammoavan naisen virkeänä. Samantha on siis Nikkille täydellinen poka: kaunis, seksinnälkäinen ja ennen kaikkea rikas. Kuten Nikki sanoo parhaalle ystävälleen Harrylle (Sebastian Stan): ”Älä anna minun mokata tätä”. Tietenkin pian Nikki alkaa tehdä juuri sitä: mokailemaan. Nikkin suunnitelmat alkavat mureta viimeistään siinä vaiheessa, kun hän tapaa paikallisessa kuppilassa kipakan, mutta syntisen kauniin Heatherin (Margarita Levieva).

Konsepti itsessään on se perustylsä ”poika tapaa tytön ja sitten toisen tytön, mistä koituu ongelmia”. Ainoa asia, mikä piristää lattean tuntuista kokonaisuutta hieman, on perinteistä poikkeava ja yllättävän elämänmakuinen kolmas näytös. Ja niin, Anne Heche. Mutta palataan häneen myöhemmin.

Yksi mielenkiintoinen asia L.A. Gigolossa on sen tapa kuvata mies- ja naisrooleja. Miehet – varsinkin Nikki – näyttäytyvät feminiineinä metroseksuaaleina, jotka olisivat vielä 90-luvulla saaneet neniinsä kaupungin jokaisessa kuppilassa. Elokuvan miehet ovat muutenkin saaneet sen klassisen Hollywoodin naisroolin: he ovat haavoittuvaisia ja tarvitsevat vastakkaista sukupuolta huolehtimaan itsestään. Nikkin maailmanmiehen elkeet ovat pinnallisia, ja niistä on apua vain yökerhoissa ja baari-tiskeillä. Yksin miehet ovat avuttomia. Naiset esitetään yhtä haavoittuvina kuin miehetkin, mutta silti eräänlaisina selviytyjinä ja realisteina, jotka ottavat mukautuen vastaan elämän iskut ja jatkavat matkaansa. Silloin kun meno muuttuu rajuksi, naiset vievät ja miehet vikisevät.

Kutcher on pääosassa ryhditön ja tylsä. Miesnäkökulmasta katsottuna Kutcherin valitseminen päärooliin on käsittämätön ratkaisu. Tosin, naisiahan Kutcherin onkin tarkoitus miellyttää (kuten itse elokuvankin), ja heidän näkökulmastaan Kutcher näyttäytyy kenties onnistuneempana valintana. Anne Heche puolestaan on erityisen vakuuttava epävarman, keski-ikäisen Samanthan roolissa. 40-vuotias Heche jättää vaivatta varjoonsa elokuvan nuoremmat naiskollegansa.

L.A. Gigoloa markkinoidaan puhtaana komediana. Olen päivä päivältä varmempi, että levittäjä näytti minulle elokuvasta väärän version, sillä mitään hauskaa tai edes lievästi huvittavaa en ole elokuvasta tai sen teemoista löytänyt. Komedia-leima lieneekin siis markkinointikikka. Todellisuudessa L.A. Gigolo on pessimistinen kasvutarina, jopa epätoivoinen draama luuserista, joka joutuu oppimaan niitä kuuluisia elämän tosiasioita kantapään kautta.

DVD: Scanboxin DVD-julkaisun kuva (2.35:1) ei ole aivan kirkkaimmasta päästä, mutta menettelee. Ääniraidat (DTS ja DD 5.1) ovat astetta parempia, varsinkin DTS-raita tukee elokuvan musiikkipitoisia kohtauksia mukavasti.

Lisämateriaaleja ei varsinaisesti ole, ainoastaan kasa leffatrailereita.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202