Kulman pojat

(2012)

| DVD
  • 2

Teppo Airaksisen ensimmäinen pitkä on liian helppoon huumoriin sortuva hölmöily.

julkaistu 2012-10-22 / päivitetty 23.10. klo 16:04

KUVA 2

Kulman pojat
Kulman pojat 

KUVA 1

Kulman pojat
Kulman pojat 

Kulman pojat

Ohjaus Teppo Airaksinen
Maa Suomi
Pituus 81 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kulman pojat poster

Teppo Airaksisen ensimmäinen pitkä ohjaus kertoo suomalaisesta jalkapallofanatismista. Varsinaisia huligaaneja tarinan hahmot eivät siis ole, vaan vekkuleita poikakultia, jotka fanittavat Joensuun surkeasti menestyvää Kulman Palloa ja solvaavat voitokkaan AC Unitedin rivejä.

Mukaan mahtuu Petrin (Eero Ritala), Emmin (Lotta Kaihua) Tuukan (Jussi Vatanen) välinen kolmiodraama, johon lisävääntöä tuo maajoukkuepelaaja Tuukan siirtyminen AC Unitedin paitaan. Äijäporukan johtajana toimii Komentaja (Joonas Saartamo) ja AC Unitedin kannattajajoukon neitseellisenä suupäänä pienessä sivuroolissa Samuli Niittymäki.

Komedia saa etuliitteen ”räävitön”, kun siihen istutetetaan tarpeeksi homo-herjoja, alastonta läskiä, äijäilyä ja penishuumoria. Dialogi on kuitenkin kuin paperista lukua. Muutamien piristävien hetkien ajan keskustelu tuntuu luontevalta, kunnes taas lipsutaan ylisuorittamisen puolelle.

Vitsitkään eivät välity esittäjien suusta katsojan korviin asti väljähtämättä. Sen kyllä huomaa, missä kohdin yleisön oletetaan nauravan. Huumori on helppoa ja dialogi täynnä muka-näppäriä sutkautuksia, jotka aiheuttavat pikemmin myötähäpeää kuin tikahtumista. Katsojaa aliarviodaan pahasti.

Aliarviointi näkyy myös juonen kliseisyydessä. On tyttö ja poika. On ihastuminen, valheita ja kiinnijääminen, on anteeksianto ja onnellinen loppu. Välimatkalla haahuillaan ilman päämäärää, kuten päähenkilöiden elämässäkin. Se on sentään osuvaa.

Kuvan sävyt ovat kesäisen lämpimät ja kameran liike tasaista ja harkittua. Kontrasti on vähäistä ja valaistus kauttaaltaan turvallista. Tällaiseen komediaan räväkämpikin kameratyöskentely olisi sopinut. Dialogista saa selvää, mutta se kuulostaa tunkkaiselta, kuin komerossa äänitetyltä.

Ei tässä silti aivan täysin metsään mennä. Eero Ritala tekee itseironisen roolin epävarmana ihastujana ja turhan vähälle huomiolle jäävä Lotta Kaihua, ensimmäisessä elokuvapääroolissaan, on varsin uskottava futisvaimo. Myös Joonas Saartamon Komentaja onnistuu osin – hahmossa on jotain surullista. Sääliksi käy hänen pientä poikaansa, joka pakotetaan mukaan jalkapallofanatismiin. Jääkiekkomaassa.

DVD: Nordisk Entertainmentin julkaisussa on anamorfinen 2.35:1 -laajakuva ja ääniraita Dolby Digital 5.1.

Turhana lisämateriaalina löytyy elokuvan traileri, kaksi lyhyttä ja ponnetonta Making of -dokumenttia, pieleen menneitä kohtauksia ja musiikkivideo “Jari ja Minä”. Jostain käsittämättömästä syystä lisämateriaaliksi on vielä ympätty “Katso elokuva Janne Ravin esittelyllä” josta ymmärtää, että kyseessä olisi kommenttiraita, mutta todellisuudessa edessä on 43 sekuntia superlaajakuvaobjektiivin läpi kuvattua Janne Ravin naamaa ja hänen kiittelyään siitä, että pääsi mukaan elokuvaan.

Teksti: 2012 Marko Pekkanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202