Kreivitär

The Countess (2009)

| DVD
  • 2

Julie Delpyn ohjaama, kirjoittama ja näyttelemä tositarina neitsyiden verta himoinneesta kreivittärestä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-11-10 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Kreivitär odottaa verikylpyään
Kreivitär odottaa verikylpyään 

KUVA 3

Bathory ja nuori Istvan (Daniel Brühl)
Bathory ja nuori Istvan (Daniel Brühl) 

KUVA 2

Viaton neitsyt ja julma kreivitär
Viaton neitsyt ja julma kreivitär 

KUVA 1

Kreivitär Bathory seurueineen (Julie Delpy)
Kreivitär Bathory seurueineen (Julie Delpy) 

Kreivitär

Ohjaus Julie Delpy
Näyttelijät Julie Delpy, Daniel Brühl, William Hurt
Maa Ranska / Saksa
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 EMC Filmproduktion, Fanes Film, Social Capital, Tempête Sous un Crâne, X-Filme Creative Pool ja X-Filme
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Pari vuotta sitten ranskalainen monitaituri Julie Delpy ahkeroi, kun hän ohjasi, käsikirjoitti, sävelsi ja näytteli pääosan mainiossa 2 päivää Pariisissa -komediassa. Eloisan dialogin siivittämä, periranskalaiseen tapaan kohtauksesta toiseen pulppuava elokuva virkisti Suomenkin valkokankaita, toisena tähtenään rujon karismaattinen Adam Goldberg.

Helmikuussa ensiesityksensä Berliinin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla saanut Kreivitär on toista maata. Delpy on jälleen kerran vastuussa likimain kaikesta, mutta tyyliltään ja tunnelmaltaan erilainen elokuva on suuri pettymys.

Kreivitär kertaa jo pariin otteeseen filmatun kreivitär Erzebet Bathoryn tarinan. Eletään 1600-luvun alkua: miehensä taistelussa menettänyt, ankaruudestaan tunnettu mahtihallitsija (Delpy) rakastuu palavasti itseään 20 vuotta nuorempaan Istvan Thurzoon (Daniel Brühl). Pojan isä, kreivi Gyorgy (William Hurt), on kuitenkin päättänyt omaksi hyödykseen naittaa Istvanin nuorelle tanskalaisneidolle.

Uuden rakkauden menetyksestä järkyttynyt Erzebet herää surunsa kautta omaan ikääntymiseensä. Naisen mieli järkkyy ja peilikuva vääristää kreivittären kasvot alati vanhemmiksi. Epätoivon keskellä Erzebet saa päähänsä, että nuorten neitsyiden veri auttaisi palauttamaan tämän kasvoille nuoruuden.

Naisen tie päättyy monta vuotta myöhemmin Gyorgy Thurzon järjestämään oikeudenkäyntiin, jossa kreivitär kiistää syytökset sadoista surmista, mutta tulee tuomituksi. Tarina muistuttaa lopussa tulkinnanvaraisuudestaan (oliko kyseessä vain Thurzon keinottelema vallankaappaus?), mutta valkokankaalla ei epäilylle juuri jätetä tilaa muuten kuin tarkan uhrimäärän suhteen.

Ulkoisesti Kreivitär on komea elokuva. Aikakaudelleen uskollisesti se piirtää kuvan synkästä ja alakuloisesta, muutoksen aikakautta edeltäneestä maailmasta. Taustalla vallitsee jatkuva sota, mutta konkreettiset muutokset ovat vasta alkamassa näkyä. Kuvaaja Martin Ruhe vangitsee aidot keskiaikaiset kirkot jylhine arkkitehtuureineen tyylikkäästi, mutta yksityiskohdilla herkuttelematta. Turha koristeellisuus on poissa myös puvustuksesta, jonka värimaailmaa hallitsee raskas musta.

Immersion rikkoo kuitenkin dialogi, joka ei kuulosta järin autenttiselta. Ranskalaisen, amerikkalaisen ja saksalaisen näyttelijän kolmiliitosta myös seuraa se, ettei aksentiltaan yhtenäistä englantia kuulla, vaan jokainen murtaa tyylillään. Delpyn puheesta kuuluu yhä naisen kotimaa, ja kova yritys aksentin suhteen saattaa olla syy siihen, miksi naisen ilmaisu on valkokankaalla yllättävän kapeaa.

Bathory on onneksi hahmona kiehtova. Vaikka Delpy ei ole tietoisesti halunnut vetää analogioita nykypäivän Botox-villityksiin, on kreivittären tarina naiseuden näkökulmasta aina ajankohtainen. Ei ole yllätys, että kovaksi feministiksi tunnustautunut Delpy on päättänyt kääntää filmiksi tarinan hallitsijasta, joka edusti aikanaan poikkeuksellisen kovapintaista ja pelättyä naiskuvaa. Vaikka Bathory lopulta olikin kaukana itsenäisen naisen ihanteesta, ajautuen tunteidensa vietäväksi tuhoisin seurauksin.

Harmillisesti Delpy jättää hahmonsa tutkiskelun kesken. Puolitoistatuntisena elokuva kaipaisi lisää lihaa luidensa ympärille, ja kompleksi protagonisti jää vahingossa hiukan yksiulotteiseksi psykopaatiksi. Naiseuden tematiikan tarkempi tutkiskelu jää sivuosaan, mutta ruutuaikaa saa turhalta vaikuttava sivujuonne Erzebetin ja tämän S&M-leikeistä innostuvan rakastajan (Andy Gatjen) välillä.

Kuoreltaan korea Kreivitär on elokuvana pettymys paitsi tekijöidensä, myös pohjamateriaalinsa vuoksi. Bathory kaipaisi pohdiskelevampaa ja kattavampaa käsittelyä, sillä nyt hahmon eri puolia vain raapaistaan verileikkien vallatessa näyttämön. Kiehtovaa olisi mm. tapa, jolla nainen käyttää sukupuoltaan hyväkseen tarjoamalla noitatohtorilleen (Anamaria Marinca) yhteisiä öitä vastapalveluksena yrteistä ja rohdoista.

Bathory on monella tapaa modernin naisen esikuva, vaikkakin nyt suodatettuna feministisen vision läpi. Kreivitär hyödynsi asemaansa ja sukupuoltaan kuten parhaaksi näki, ja synnytti vastustajissaan Gyorgya myöten suurta pelkoa tyynen kylmällä ulkokuorellaan. Näkökulmasta riippuu, koituiko Bathoryn kohtaloksi lopulta turhamaisuus – josta hänet tuomittiin pimeään tyrmään kuolemaan – vai inhimillinen kuolemanpelko. Laukaisijana voidaan kaikesta huolimatta nähdä rakkaus.

DVD: Pan Visionin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1-laajakuva, ja ääniraitoina kuullaan DD 2.0:aa tai 5.1:ä. Kuva on selkeä ja kirkas, ja tummankin sävyt (joita elokuvassa on runsaasti) erottuvat hyvin. Ääniraita on niinikään laadukas.

Lisämateriaalina on vain näyttelijöiden lyhyet tekstiesittelyt.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202