Krama mig

Krama Mig (2005)

| DVD
  • 3

19-vuotias Minna alkaa ottaan ensiaskeliaan kohti aikuisuutta Kristina Humlen ohjaamassa nuortendraamassa.

Sampo Bergman
julkaistu 2009-09-08 / päivitetty 16.09. klo 22:10

KUVA 4

Andreas Chenardière
Andreas Chenardière 

KUVA 3

Dag Malmberg ja Lena Nilsson
Dag Malmberg ja Lena Nilsson 

KUVA 2

Tobias Aspelin
Tobias Aspelin 

KUVA 1

Henna Ohranen ja Erica Koop Nedrell
Henna Ohranen ja Erica Koop Nedrell 

Krama mig

Ohjaus Kristina Humle
Näyttelijät Henna Ohranen, Erica Koop Nedrell, Dag Malmberg, Tobias Aspelin
Maa Ruotsi
Pituus 86 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Memfis Film & Television ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ruotsalainen elokuvakulttuuri on jo pitkän aikaa kyennyt pitämään yllä laadukkaiden nuortenelokuvien perinnettä. Humaanit ja ihmisläheiset filmatisoinnit tekevät oivallisen pesäeron eskapistisempiin amerikkalaisiin teinileffoihin jo pelkästään aihepiirin aikuismaisemmalla käsittelyllä.

Kristina Humlen esikoisohjaus Krama mig edustaa kastissaan hieman kevyempää nuortendraamaa. Minna (Henna Ohranen) on 19-vuotias tyttö joka asuu pienessä pitäjässä Tukholman tuntumassa. Lukiosta valmistunut nuori nainen on elämänmyönteinen, mutta äidin kuoleman myötä jumittunut kotioloihin sisarustensa ja isänsä (Dag Malmberg) kanssa. Isän uusi naisystävä (Lena Nilsson) yrittää epätoivoisesti häätää Minnaa pois kodistaan, mutta itsepäinen tyttö ei suostu astumaan sivuun äitiehdokkaan tieltä.

Uuteen elämään asettuminen ei myöskään loista poikarintamalla. Paras kaveri Simone (Erica Koop Nedrell) seurustelee paikallisen koviksen kanssa, samalla kun Minna epätoivoisesti haikailee autokouluopettajan Tomasin (Tobias Aspelin) perään. Tilanteet kuitenkin muuttuvat, kun Minna tutustuu Tukholmasta saapuvaan Jesper (Andreas Chenardière) nimiseen tähtikokkiin.

Krama mig ei poraudu teiniongelmiin yhtä syvällisesti ja riipaisevasti kuin esimerkiksi kiitoksia kerännyt Fucking Åmål. Tyylillinen erovaisuus ei missään nimessä ole huono asia, sillä pahimmissa tapauksissa nuorten angstisen elämän kuvaaminen saattaa sortua turhan itseriittoiseksi, jolloin eksploitatiiviset piirteet vievät puhuttelevuudelta vahvimman terä. Hieman ontoksi Krama mig uhkaa silti jäädä.

Humle on kyvykäs ohjaaja, mutta käsikirjoittajana hän luottaa turhan tuttuihin perusratkaisuihin. Krama mig on sisällöllisesti hyvin kaavamainen ja turvallinen henkilötarina, joka hyötykäyttää kuluneita ihmissuhdekonvetioita surutta. Tämän lisäksi Humle ei aivan kykene luomaan tarinan juonenkäänteistä yhtenäistä kokonaisuutta, mikä kostautuu etenkin loppuratkaisun epäjohdonmukaisuudella. Keskinkertainen käsikirjoitus heijastuu myös henkilöhahmoihin, jotka jäävät hieman pintatasoisiksi karikatyyreiksi oikean elämän ihmisistä.

Elokuva onnistuu kuitenkin pitämään tasokkaan ohjauksensa avulla inhimillisestä lähestymistavastaan kiinni, huolimatta siitä, että käsikirjoitusen taso ei välttämättä tähän valmiuksia antaisikaan. Vähäeleinen kerronta ja vapaana soljuva kameratyöskentely luovat elokuvan ylle miellyttävää autenttisuutta, jota tyylille uskollinen näyttelijätyö tukee. Pääosaa esittävä ruotsinsuomalainen Henna Ohranen kannattelee rooliaan uskottavasti, vaikka ilmaisumuodot hieman rajaoittuneita vielä ovatkin.

Krama mig toimii perushyvänä esikoisteoksena aloittelevan ohjaajan uralla. Humlella on kykyä sekä taitoa kuvallisen ilmaisun saralla, joka vain vaatii tuekseen laadukkaampaa ja rohkeampaa käsikirjoitusta. Henkilövetoisessa nuortentarinassa sisällön ummehtuneisuus nousee esille vähän turhankin raskaasti.

DVD: Sandrew Metronomen julkaiseman dvdn kuvanlaatu (anaforminen 1.85:1) on terävä ja kirkas. Elokuvan äänimaisemaa toistaa keskitasoisesti Dolby Digital 5.1 ääniraita.

Lisämateriaaleja julkaisusta ei löydy

Teksti:© 2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202