Hampaaton filmatisointi aviorikoksen seuraamuksista 1930-luvun Englannissa, joskin hyvin näytelty.
Samannimisen klassikkoromaanin filmatisointi Kourallinen tomua (1988) on kovin hampaaton elokuva aviorikoksen seuraamuksista 1930-luvun Englannissa.
Mielenkiintoista siinä on ajalle ominainen tarpominen, jonka parisuhteen
katkaiseminen vaatii. Näissä piireissä ja näille ihmisille, joiden kokopäivätoiminen työ on olla kadehdittava kansanosa, ero on skandaali. Vahinkojen minimoimiseksi se pitää suunnitella tarkoin.
Elokuvassa kaikki on hillittyä, näytetyistä tunteista elokuvan mekaniikkaan, ikään kuin sen olisi pakottanut muotoonsa stereotyyppinen korsetti sivistyneestä, kaunopuheisesta, hyvin pukeutuvasta ja palvelusväen hyysäämästä yläluokasta. Sanalla sanoen elokuva on pikkusievä.
Psykologisen realismin puute on ongelma. Motiivittomuus vaivaa Kristin Scott Thomasin esittämää Brendaa, joka on kuin sisäsiisti versio Louis Mallen melodraaman Yö kuuluu rakkaudelle Jeannesta. Molempien keskipiste on kyllästynyt aviollinen nainen, joka hakee jännitystä syrjähypyistä.
Brendan tarttuminen onnenonkija Johnin koukkuun näyttää aluksi kuviolta, jossa Brenda pyörittää miehiä miten tahtoo, mutta lopussa käteen jää Musta Pekka. Tai ei sittenkään: oikukkaalle tapaukselle löytyy uusi ottaja. Syntyperäisestä sosiaalisesta turvaverkosta toiseen pomppiva hahmo on lähinnä ärsyttävän itseriittoinen, vaikka myös aidosti kärsivä.
Muutamat kummalliset sivupolut, kuten tutkimusmatkailijan päätyminen Charles Dickensiä lukevaksi orjaksi Brasilian sademetsään, kai selittyvät sillä, että alkuperäismateriaali on lukukulmaltaan ja kohteidensa valotukseltaan satiirinen, mikä elokuvaan on kääntynyt vaivalloisesti.
Kourallinen tomua toimii selkeän, yllätyksettömän perusdraaman rekisterissä, mutta onpahan ainakin hyvin näytelty ja romaanipohjansa vuoksi dialogiltaan näppärä.
Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA