Kolme viisasta miestä

Kolme viisasta miestä (2008)

| DVD
  • 4

Mika Kaurismäen erilaisen jouluelokuvan pääosissa nähdään Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-11-20 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 3

Loppuillan tunnelmia
Loppuillan tunnelmia 

KUVA 2

Kari Heiskanen ja Pertti Sveholm
Kari Heiskanen ja Pertti Sveholm 

KUVA 1

Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka
Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka 

Kolme viisasta miestä

Ohjaus Mika Kaurismäki
Näyttelijät Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka
Maa Suomi
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Marianna Films, YLE ja FS Film
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mika Kaurismäen elokuva Kolme viisasta miestä on erilainen joulutarina. Viidessä päivässä kuvattu elokuva kertoo miesten välisestä ystävyydestä ja tuo esille myös perinteistä joulusanomaa.

Elokuvan syntyhistoria on poikkeuksellinen. Kolme viisasta miestä on rakentunut John Cassavetesin tyyliin roolihahmojen kautta ja niiden varaan. Kolme pääosan esittäjää ovat kirjoittaneet kukin omat hahmonsa ja dialogin. He tiesivät kuitenkin kuvausten aikana vain oman tarinansa, eivät sitä miten heidän tarinansa risteäisivät. Kolmikko palkittiin parhaan miesnäyttelijän palkinnolla Tallinnan Pimeät yöt -elokuvafestivaaleilla, ja elokuva putsasi pöydän Monterreyn kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Meksikossa. Siellä se palkittiin sekä juryn pääpalkinnolla, Cabrito de Platalla, että yleisöpalkinnolla.

Vaikka elokuvassa ei ole perinteistä käsikirjoitusta, sen tarinallinen rakenne on hyvin ehjä. Kolme nuoruudenystävää, Matti (Pertti Sveholm), Erkki (Kari Heiskanen) sekä Rauno (Timo Torikka), tapaavat sattumalta jouluaattona Helsingissä. Kullakin heistä on oma elämä käännekohdassa. Matti on saanut juuri lapsen, jonka isyys on epäselvä. Erkki on kuolemansairas. Raunon entinen vaimo on puolestaan juuri kuollut eikä hänen välinsä omaan poikaansa ole kovin lämpimät. Vanhat ystävykset viettävät illan karaokebaarissa. Laulamisen ja juomisen lomassa he kertovat elämästään ensin kovin romantisoituun sävyyn, mutta illan edetessä salaisuudet paljastuvat. Ystävyyskin joutuu koetukselle.

Elokuvan lähtökohdan ansiosta, näyttelijät kohtaavat elokuvassa erityisellä tavalla. Elokuvan miehet esitetään elokuvan alussa vastenmielisinä ja rumina, mutta heihin rakastuu tarinan edetessä. Se, että jokainen näyttelijä on kirjoittanut oman hahmonsa ja kuvauksissa nämä hahmot on laitettu kohtaamaan toisensa, tuo tarinaan yllätyksellisyyttä ja improvisaatiokin. Improvisaatioelokuvasta ei kuitenkaan ole kyse, koska elokuvassa on myös selkeästi erottuva tarina. Tyypillisen ennaltakirjoitetun dialogin tilalla on aitoa keskustelua. Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka ovat mainiot valinnat tämän elokuvan miehiksi, koska heillä riittävät rahkeet tilanteiden hallintaan. Näin loistavaa näyttelijäntyötä harvoin näkee suomalaiselokuvissa.

Kolme viisasta miestä on ennen kaikkea tarina miesten välisestä ystävyydestä. Miesten suhteet naisiinsa tulevat ilmi jo heidän välisissä keskusteluissaan. Onkin harmillista, että tähän elokuvaan on yritetty liittää naisten tarinoita. Ainoastaan Matin Taina-vaimon (Elene Sprina) henkilöhahmo toimii osana tarinaa, sillä hänen hahmonsa jätetään sopivan etäiseksi. Sen sijaan Raunon entisen vaimon Tiinan (Pirkko Hämäläinen monologi elokuvan loppupuolella olisi voitu jättää katsojan kuvitelmien varaan. Monologi alleviivaa Raunon epäonnistunutta suhdetta, jonka laatu on käynyt jo rivien välistä hyvin selväksi katsojalle. Myös tarinan ylimääräisen naisen, Irina Björklundin esittämän Magdaleenan, tarkoitus jää epäselväksi.

Kolme viisasta miestä on hieno elokuva. Se sopii ilman muuta jouluun, sillä loistavan tarinan lisäksi siinä on selvästi nähtävissä perinteinen joulusanoma. Kolme viisasta miestä todistaa, että hyvä elokuva ei vaadi mahtibudjetteja vaan hyvä tarina ja hyvät näyttelijät tekevät elokuvasta ansiokkaan.

DVD: FS-Filmin julkaisussa on kelvollinen kuvan ja äänenlaatu. Ajoittainen kuvan säröisyys ja äänentasojen heittely haittaavat tosin hieman katsomiselämystä. Kuvaformaattina DVD:llä on anamorfinen laajakuva 2.35:1 ja ääniformaattina Dolby Digital 5.1

DVD:ssä on lisämateriaalina ohjaaja Mika Kaurismäen sekä näyttelijöiden (Kari Heiskanen, Pertti Sveholm ja Timo Torikka) kommenttiraita. Tämä lisämateriaali on harvinaista herkkua. Näyttelijöiden ja ohjaajan välinen keskustelu avaa elokuvaa katsojalle ja kertoo sen taustoista. Muuta lisämateriaalia ei jää kaipaamaan.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Lue myös Marjo Eskolan arvostelu Mika Kaurismäen uusimmasta elokuvasta Haarautuvan rakkauden talo

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202