Kohti uutta

Away We Go (2009)

| DVD
  • 4

Sam Mendesin kaunis komedia esikoistaan odottavasta nuoresta parista, joka etsii uutta kotia.

julkaistu 2010-02-24 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 4

Maya Rudolph ja John Krasinski
Maya Rudolph ja John Krasinski 

KUVA 3

Maya Rudolph, Catherine O´Hara, Jeff Daniels ja John Krasinski
Maya Rudolph, Catherine O´Hara, Jeff Daniels ja John Krasinski 

KUVA 2

Maggie Gyllenhaal
Maggie Gyllenhaal 

KUVA 1

John Krasinski ja Maya Rudolph
John Krasinski ja Maya Rudolph 

Kohti uutta

Ohjaus Sam Mendes
Näyttelijät John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Maggie Gyllenhaal, Allison Janney, Chris Messina, Catherine O’Hara, Paul Schneider, Carmen Ejogo, Jim Gaffigan, Josh Hamilton, Melanie Lynskey
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia
Pituus 100 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Big Beach Films, Edward Saxon Productions, Neal Street Productions ja FS Film Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Meille suomalaisille melko tuntemattomat John Krasinski ja Maya Rudolph esittävät Burtia ja Veronaa, reilu kolmekymppistä nuorta paria, jolle on pian syntymässä heidän ensimmäinen lapsi. Kaksikon hökkelimäinen, joskin varsin kodikas ja käytännöllinen asumus kylmässä Coloradossa ei tarjoa lapselle kovin hyvää kasvuympäristöä, joten he päättävät lähteä matkalle halki Amerikan etsiäkseen itselleen uutta kotia, jossa asua onnellisina elämänsä loppuun saakka.

Matkallaan he tapaavat vanhoja ystäviä ja sukulaisia. Amerikkalainen perhe-elämä ei kuitenkaan näytä helpolta, sillä minne tahansa Burt ja Verona menevätkään, vastassa on toimimattomia perheitä ja onnettomia ihmiskohtaloita. Näyttää siltä, että lastenkasvatus ei 2000-luvulla ole helppoa, eikä itse perheen koossa pitäminenkään vaikuta sen helpommalta. Kulkiessaan kaupungista ja perheestä toiseen Burt ja Verona joutuvat puntaroimaan omia arvojaan ja pohtimaan tulevaisuuttaan.

Englantilainen elokuva-ohjaaja Sam Mendes on kuvannut amerikkalaista perhettä eri vuosikymmenillä jo useampaan kertaan, aina 30-luvulta 2000-luvulle. Road to Perdition (2002) kertoi isästä ja pojasta 30-luvulla, American Beauty (1999) amerikkalaisen keskiluokan perhekriisistä ja Revolutionary Road 50-luvun ahdistavasta, pikkuporvarillisesta lähiöstä, joka muuttuu vankilaksi. Nyt tähän joukkoon perhekuvauksia voidaan lisätä Kohti uutta (Away We Go / 2009), vaikka Mendesin ote on nyt huomattavasti kevyempi ja hellempi kuin aikaisemmin.

Tälläkin kertaa Mendes (joka on ohjannut elokuvan Dave Eggersin ja Vendela Vidan käsikirjoituksen pohjalta) kiinnittää huomiota perhe-instituution kipukohtiin ja haurauteen. Esimerkiksi Allison Janney ja Jim Gaffigan esittävät eräässä kohtauksessa vanhempia, jotka ovat saaneet passiivisaggressiivisuudellaan ja paranoiallaan lapsensa vetäytymään kuoreensa täydellisesti. He eivät enää reagoi puheeseen. Maggie Gyllenhaal ja Josh Hamilton esittävät pariskuntaa, jotka hukuttavat poikansa hippi- ja new-age-höpinään. Kohtaukset ovat päällisin puolin hauskoja, mutta taustalta löytyy huomioita, jotka ovat yhtä riemukkaita kuin maksakirroosi.

Raskaiden teemojen sivuamisesta huolimatta elokuvan päähuomio on sittenkin positiivisissa asioissa, ja lopulta Kohti uutta on aidosti lämminhenkinen ja hauska sekoitus draamaa ja komediaa. Burtin ja Veronan suhde tuntuu lämpimältä ja onnelliselta ja muutamista epätoivon hetkistä huolimatta katsoja voi turvallisesti uskoa, että päähenkilöiden lapsi tulee kasvamaan onnellisemmassa kodissa kuin elokuvan muut lapset. Elokuvan viimeisiä kuvia katsellessa olo on herttaisen lämpöinen.

Pääosanäyttelijät John Krasinski ja Maya Rudolph tekevät erinomaista työtä. Heidän välillä voi aistia todellista kemiaa. Burt ja Verona ovat lempeitä ja pidettäviä hahmoja, joista oppii pitämään nopeasti. Sivurooleja on runsaasti. Edellä mainittujen sivuosanäyttelijöiden lisäksi Jeff Daniels ja Catherine O´Hara tekevät nappiroolit Burtin kylmäkiskoisina vanhempina.

Kohti uutta on varma valinta kaikille älykästä draamakomediaa kaipaaville. Se on oivasti näytelty ja hauskasti kirjoitettu pieni road-movie, josta on vaikea olla pitämättä.

DVD: FS Filmin DVD-julkaisulla elokuva esitetään 2.35:1 anamorfisena laajakuvana, jossa ei ole moitittavaa. Ääniraitana on Dolby Digital 5.1, joka ajaa asiansa hyvin, Kohti uuttahan ei aseta äänentoistolle minkäänlaisia haasteita.

Lisämateriaalipuolelta löytyy 17-minuuttinen making of-dokumentti ja 7-minuuttinen Green Filmmaking-dokumentti, joka on kiinnostava katsaus siihen, miten elokuva voidaan tuottaa alusta loppuun mahdollisimman ekologisesti. Dokumenteissa on suomenkieliset tekstitykset.

Mukana on myös ohjaaja Sam Mendesin ja käsikirjoittajien Dave Eggersin ja Vendela Vidan kommenttiraidan.

Teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202