Kilpajuoksu taikavuorelle

Race to Witch Mountain (2009)

| Blu-ray
  • 2

Disney-elokuvan modernisoidussa versiossa taksikuski pääsee kyyditsemään avaruuden muukalaisia.

Sampo Bergman
julkaistu 2009-10-17 / päivitetty 23.10. klo 12:12

KUVA 4

AnnaSophia Robb ja Alexander Ludwig ohjaavat avaruusalusta
AnnaSophia Robb ja Alexander Ludwig ohjaavat avaruusalusta 

KUVA 3

Pääjoukkio patsastelee itsevarmana
Pääjoukkio patsastelee itsevarmana 

KUVA 2

Chris Marquette, Tom Everett Scott
Chris Marquette, Tom Everett Scott 

KUVA 1

Dwayne Johnson, AnnaSophia Robb, Alexander Ludwig ja Carla Gugino
Dwayne Johnson, AnnaSophia Robb, Alexander Ludwig ja Carla Gugino  

Kilpajuoksu taikavuorelle

Ohjaus Andy Fickman
Näyttelijät Dwayne Johnson, AnnaSophia Robb, Alexander Ludwig, Carla Gugino
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min

Kuvat © Walt Disney Pictures, Gunn Films, Walt Disney Studios Home Entertaiment
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Disney-studio tuotti 70-luvun loppupuolella hieman vähemmän tunnetuksi jääneen Escape from Witch Mountainin. Nyt ohjaaja Andy Fickman on pyöräyttänyt kokonaisuuden modernimpaan kuosiin, vaikkakin yhtenäisyydet alkuperäisen teoksen kanssa ovatkin marginaaliset. Kokonaisuus on perhe-elokuvan imagolla ratsastava toimintaseikkailu, joka marinoidaan erikoisefekteillä ja Dwayne Johnsonin tähtistatuksella.

Jack Bruno (Dwayne Johnson) on Las Vegasissa toimiva taksikuski, joka rahan tienaamisen lisäksi koettaa vältellä aikaisemman uransa jättämiä rikollisia jälkiä. Eräänä päivänä miehen kyytiin hyppää kaksi teini-ikäistä (AnnaSophia Robb ja Alexander Ludwig) mukanaan huomattava summa käteistä. Eriskummalliset nuoret paljastuvat avaruusolioksi, joiden on määrä löytää tiensä aluksensa luo, mutta heidän jäljilleen päässyt hallituksen salainen organisaatio tahtoo vangita muukalaiset lähempiä tutkimuksia varten. Lisäksi ulkoavaruudesta on saapunut myös vaarallisempi uhka, joka asettaa sekä avaruusolentojen, Jackin että heitä auttavan tohtori Friedmanin (Carla Gugino) hengen vaakalaudalle.

Kilpajuoksu taikavuorelle on näyttävä ja kepeästi rullaava, mutta auttamattoman sieluton filmatisointi. Elokuvan jännite rakennetaan kiivaan taka-ajon avulla, mutta lopputulos ei toimi edukseen. Päähenkilöiden perässä juoksevat pahikset eivät muodosta riittävää uhkakuvaa, jotta toiminta saataisiin mukaansatempaavaksi. Jopa avaruusolentoja jahtaava predatorimainen palkkamurhaaja Syphon on äärimmäisen vetelä ilmestys, vaikka hahmon pitäisi edustaa voittamatonta antagonistia. Fickman käsittelee elokuvaa aivan turhan perinteisin ottein, jotta se jaksaisi nousta oman keskinkertaisuutensa yläpuolelle. Huumoriosastokin luisuu lähinnä scifinörteille nauramiseksi.

Sama ponnettomuus heijastuu myös henkilöhahmoihin. Päähenkilönä toimiva Jack on ritarillisen oikeasieluinen sankarihahmo, johon särmikkyyttä luo ainoastaan menneisyys lain väärällä puolella. Hahmohistorian vaikutus elokuvan juonenkäänteisiin on kuitenkin merkityksetön, vaikka sitä jatkuvasti koetetaankin esille tuoda. Dwayne Johnsonin ruumiinrakenne luo hahmolle ulkoisesti näyttävät puitteet, mutta persoonallisuus jää puolitiehen.

Pääkaksikko Robb ja Ludwig saavat epäkiitollisen työn esittää emotionaalisesti rajoittuneita avaruusolentoja, joiden toimenkuva on laukoa repliikkejään lakonisesti. Vika on enemmänkin typerästi kirjoitetuissa roolihahmoissa, kuin itse näyttelijöissä.

Vaikka elokuvan kohdeyleisö onkin lapset, on vanhempien silti syytä tarkistaa minkä ikäistä naperoa kuvaruudun ääreen on asettamassa. Kilpajuoksu taikavuorelle on toiminnallinen ja jopa jossain suhteessa väkivaltainen elokuva, vaikka tapahtumia koitetaankin peitellä kuivalla huumorilla. K-11 ikäsuositusta kantava elokuva iskeytynee parhaiten ala-asteen yläluokkalaisille, joita Dwayne “The Rock” Johnsonin mukanaolo riittää vakuuttamaan kertakatselun verran.

Blu-ray: Walt Disney Studios Home Entertainmentin julkaisema blu-ray on laadukasta jälkeä. 16:9 -kuvasuhteessa esitettävä kuva on suhteellisen kirkas ja terävä. DTS HD 5.1 ääniraita toistaa äänimaailman vahvasti ja jykevästi.
Lisämateriaalina on poistettuja kohtauksia ohjaajan kommenttien kera, sekä kooste pilalle menneistä otoksista. Lyhyehkössä “Backstage Disney” katsauksessa Fickman pintapuolisesti selittää lukuisista pienistä viittauksista, joita elokuvassa viljellään alkuperäisteoksen suuntaan.
Lisämateriaaleissa ei laadullisesti ole juurikaan hurraamista, mutta elokuvaan tykästyneet saattavat saada niistä hieman iloa.
Elokuvan DVD-versio tulee samassa paketissa blu-ray julkaisun kanssa. Positiivinen yllätys kaikille niille, jotka eivät ole vielä siirtyneet teräväpiirto aikakaudelle.

Teksti: © 2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202