Kevytkenkäinen

Easy Virtue (2008)

| DVD
  • 2

Jessica Bielin, Kristin Scott Thomasin ja Colin Firthin arvomaailmat törmäävät 1920-luvulle sijoittuvassa komediassa.

julkaistu 2009-11-09 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Kristin Scott Thomas
Kristin Scott Thomas 

KUVA 3

Jessica Biel ja Colin Firth
Jessica Biel ja Colin Firth 

KUVA 2

Colin Firth
Colin Firth 

KUVA 1

Kristin Scott Thomas ja Jessica Biel
Kristin Scott Thomas ja Jessica Biel 

Kevytkenkäinen

Ohjaus Stephan Elliott
Näyttelijät Jessica Biel, Ben Barnes, Kristin Scott Thomas, Colin Firth, Kris Marshall
Maa Iso-Britannia
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Ealing Studios, Fragile Films, Endgame Entertainment, BBC Films ja FS Film Oy
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Pitkään sairaslomalla olleen Stephan Elliottin uusin ohjaustyö Kevytkenkäinen on hänen ensimmäinen elokuvansa 2000-luvulla. Se on kepeä draamakomedia, joka perustuu Noel Cowardin samannimiseen varhaiseen näytelmään. Tarina sijoittuu 1920-luvulle, Englannin maaseudulle. Jessica Biel esittää Laritaa, amerikkalaista formulakuljettajaa (!), joka on juuri mennyt naimisiin nuoren britin, Johnin (Ben Barnes) kanssa. He saapuvat yhdessä Johnin vanhempien kartanolle juhlistamaan uuden elämän alkua, mutta tietenkään kaikki ei mene aivan putkeen. Tai oikeastaan juuri mikään ei mene putkeen.

Johnin äiti (Kristin Scott Thomas) päättää heti aluksi olla tulematta toimeen ”huikentelevaisen amerikkalaisen” kanssa, joka liberaalisine ajatuksineen ei sovi lainkaan perinteisiä arvoja kunnioittavan ja arvokkaan perheen keskuuteen. Aluksi Johnin sisarukset tuntuvat pitävän Laritasta, mutta vähitellen heidänkin arvomaailmansa tuppaavat kolaroimaan amerikkalaisneidon ajatuksien ja käytöksen kanssa. Oikeastaan ainoa, joka ymmärtää Laritan elämänhalua, itsenäisyyttä ja vapaamielisyyttä on perheen isä (Colin Firth), joka toipuu edelleen ensimmäisen maailmansodan kauhuista. Nuori pari rakastaa toisiaan palavasti, mutta vähitellen Johnin vaikeaakin vaikeampi perhe alkaa rasittaa jopa nuorten rakastavaisten välejä.

Stephan Elliottin ja Sheridan Jobbinsin käsikirjoituksessa korostetaan uuden liberaalin ja vanhan konservatiivisen maailman yhteentörmäystä. Aluksi tuntuu typerältä, että 20-luvulle sijoittuvassa tarinassa Larita on kaikkien aikojen ensimmäisen Formula 1 Grand Prix-kilpailun voittanut nainen ja vieläpä amerikkalainen. Coward todennäköisesti kieri haudassaan kuullessaan tämän. Elliott ja Jobbinson eivät ilmeisesti ole poimineet käteensä montaakaan historiankirjaa taustatyötä tehdessään, mutta vähät siitä. Asiaa on helpompaa ymmärtää sen kautta, että Elliott ja Jobbins ovat halunneet näinkin naurettavalla vedolla korostaa vapaamielisen, perinteisesti miesten hallitseman maailman haastavan Laritan sopimattomuutta patakonservatiiviseen ja varakkaaseen brittiläiseen maaseutuyhteisöön. Näin saadaan luotua ”kala kuivalla maaalla”-tyyppinen tilanne, josta kieltämättä on mahdollista repiä aikamoista draamaa, komediasta puhumattakaan. Valitettavasti Elliott hukkaa mahdollisuutensa tasapainoilemalla kömpelösti draaman ja komedian välimaastossa. Komediapuoli tuntuu lähinnä vaivaannuttavalta ja draama puolestaan liian tutulta.

Mutta ei Kevytkenkäinen ole elokuvana lainkaan huonoimmasta päästä. Se onnistuu monin paikoin viihdyttämään mainioiden näyttelijöidensä ansiosta. Jessica Biel esittää eloisasti amerikkalaista Larissaa ja Kristin Scott Thomas näyttelee kartanon emäntää makoisan ärsyttävästi tehden hänestä painajaismaisen anopin. Colin Firth näyttelee sopivan alavireisesti elämänsä suunnan sodan aikana hukannutta veteraania, joka kokee olevansa vankina harmaassa ja mitättömässä kartanossaan. Pääosanäyttelijöistä ainoastaan nuori Ben Barnes tuntuu täysin unohdettavalta.

Historiallisena draamakomediana Kevytkenkäinen ei nouse miltään osin lajityyppinsä keskikastia korkeammalle, mutta saattaa tyydyttää vähemmän kriittiset katselijansa pätevien näyttelijöidensä ansiosta.

DVD: FS Filmin DVD on teknisesti perushyvää DVD-tasoa. Kuvaformaatti on 2.35:1 anamorfinen laajakuva ja ääniraitana DD 5.1.

Lisämateriaaleista löytyy neljä poistettua kohtausta, kestoltaan noin viisi minuuttia yhteensä, melkein 10-minuuttisen sinänsä oikein hauskan mokakoosteen ja Elliottin ja Jobbinsin kommenttiraidan, joka ei välttämättä ole sieltä riehakkaimmasta päästä, mutta sitäkin asiantuntevampi.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202