Kerran vielä, Harvey

Last Chance Harvey (2008)

| DVD
  • 3

Amerikkalainen Harvey (Dustin Hoffman) saapuu Lontooseen ja tutustuu viehättävään brittineitoon (Emma Thompson).

julkaistu 2009-10-07 / päivitetty 07.10. klo 18:06

KUVA 3

Dustin Hoffman ja Emma Thompson
Dustin Hoffman ja Emma Thompson 

KUVA 2

Dustin Hoffman ja Emma Thompson
Dustin Hoffman ja Emma Thompson 

KUVA 1

Dustin Hoffman ja Emma Thompson
Dustin Hoffman ja Emma Thompson 

Kerran vielä, Harvey

Ohjaus Joel Hopkins
Näyttelijät Dustin Hoffman, Emma Thompson, Richard Schiff, Kathy Baker
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 92 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Overture Films, Process Productions ja Future Film
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kerran vielä, Harvey on ohjaaja/käsikirjoittaja Joel Hopkinsin ensimmäinen suurta kansainvälistä huomiota saanut elokuva. Tässä mielessä Kerran vielä, Harvey onkin turvallinen askel kokemattomalle elokuvantekijälle, sillä kysymyksessä on harvinaisen perinteinen romanttinen draamakomedia, jota ohjailevat varsin vahvat genrekonventiot alusta loppuun.

Dustin Hoffman esittää Harvey Shinea, amerikkalaista mainostunnareiden säveltäjää, joka matkustaa Lontooseen tyttärensä häihin. Kysymyksessä ei ole Harveyn elämän paras päivä, sillä hän on saamassa potkut, ja häihin saapuessaan hän huomaa, että kukaan ei oikeastaan kaipaa häntä sinne.

Harveyn synkkääkin synkemmän päivän keskelle osuu auringonsäde, kun hän tapaa lentokentän ravintolassa viehättävän brittinaisen, Katen (Emma Thompson). Katellakin on omat murheensa, niin vanhan äitinsä kuin rakkauselämänkin (tai sen puuttumisen) kanssa. Yhdessä nämä kaksi lähtevät kävelemään pitkin Lontoon katuja, ja niin heidän molempien päivä saa odottamattoman käänteen parempaan.

Kerran vielä Harvey lähtee käyntiin epämiellyttävän laiskasti. Kestää melkein puolet elokuvan kestosta, ennen kuin pääosanäyttelijät saadaan samaan ruutuun. Tässä ei sinänsä ole muuta vikaa kuin että ennen sitä ei tapahdu mitään kiinnostavaa. Kummankaan roolihahmon arki ei ole sen kiinnostavampaa kuin meidän muidenkaan. Kun tarina viimein saadaan liikkeelle, tarina soljuukin sitten eteenpäin lähes itsekseen. Ainoan ihmeellisen särön kerrontaan tuo outo sivujuoni, jossa Katen äiti tarkkailee ikkunastaan uuden naapurinsa touhuja. Tämän sivujuonen olemassaoloa tuskin osaisi ohjaaja/käsikirjoittaja itsekään perustella uskottavasti, ja se jäänee ikuiseksi mysteeriksi.

Elokuvan kerronnan yleinen sujuvuus ei sinänsä ole ihme, sillä romanttisen komedian kaava on keksitty ja hyväksikin havaittu useita vuosikymmeniä sitten. Hopkins ei halua poiketa kaavasta millään tavalla. Se tekee Kerran vielä Harveysta oikeastaan täysin yllätyksettömän, mutta silti nostalgisen miellyttävän aikuisten draamakomedian.

Näin perinteisen elokuvan johtotähdiksi tarvitaan kaksi poikkeuksellisen osaavaa tähteä, ja roolituksessa Hopkins on kieltämättä onnistunut hyvin. Emma Thompson – joka toi Hoffmanin mukaan projektiin – näyttelee rakkauteen kerta toisensa jälkeen pettynyttä Katea täysin vaivattomasti ja myös Hoffman saa ensimmäistä kertaa vuosiin kiinnostavan hahmon näyteltäväksi. Näiden kahden välisiä kohtauksia on kieltämättä ilo seurata. Tuntuu jotenkin sopivalta, että Hoffmanin ja Thompsonin kaltaiset perinteiset elokuvatähdet näyttelevät elokuvan pääosat.

Kerran vielä, Harvey sopii kaikille romanttisen komedian ystäville. Tuskin kukaan tulee sanomaan sitä poikkeuksellisen onnistuneeksi romanttiseksi komediaksi tai lajityyppinsä merkkipaaluksi, mutta se tulee takuuvarmasti löytämään oman yleisönsä.

DVD: Future Filmin harmittavan riisuttu DVD-julkaisu ei loista millään osa-alueella. 2.35:1 anamorfinen laajakuva toistaa värit nätisti, mutta terävyydessä on paljon moitittavaa, varsinkin kohtauksissa, joissa valoa on vähemmän. Ääniraitoina on DTS ja Dolby Digital 5.1, jotka ajavat asiansa äänisuunnittelultaan melkoisen vaatimattomassa elokuvassa.

Levyltä ei löydy valitettavasti minkäänlaisia lisämateriaaleja.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202