Kadotetun päiväkirja

Das Tagebuch einer Verlorenen (1929)

| DVD
  • 4

G. W. Pabstin viimeinen mykkäelokuva on kertomus nuoresta tytöstä, joka synnyttää aviottoman lapsen, joutuu koulukotiin, pakenee ja ajautuu prostituoiduksi. Hieman liian siloiteltua lopetusta lukuun o…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-08 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 4

Kadotetun päiväkirja
Kadotetun päiväkirja 

KUVA 3

Kadotetun päiväkirja
Kadotetun päiväkirja 

KUVA 2

Kadotetun päiväkirja
Kadotetun päiväkirja 

KUVA 1

Fritz Rasp ja Louise Brooks
Fritz Rasp ja Louise Brooks 

Kadotetun päiväkirja

Ohjaus G. W. Pabst
Näyttelijät Louise Brooks, Fritz Rasp, André Roanne, Josef Rowensky
Maa Saksa
Pituus 116 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1929 Hom Film ja Pabst-Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

“With a little more love, no one on this earth would ever be lost.”

Pandoran lippaan (1929) menestymättömyydestä huolimatta G. W. Pabst päätti tehdä Louise Brooksin kanssa toisenkin elokuvan. Tällä kertaa lähdeteoksena toimi takavuosina kohua herättänyt Margarete Böhmen romaani, josta Pabst työryhmineen muokkasi oman eroottissävytteisen tarinansa. Pandoran lippaan sisarteoksena pidettävä Kadotetun päiväkirja valmistui 1929, hieman yli puoli vuotta edeltäjänsä jälkeen.

Brooks näyttelee apteekkari Henningin kaunista Thymian-tytärtä. Konfirmaatiopäivänään hän antautuu proviisori Minertille ja tulee tapahtuneen seurauksena raskaaksi. Thymian saa lapsen, mutta ei suostu suvun vaatimuksista huolimatta menemään naimisiin Minertin kanssa. Suvun mielestä tytön moraaliton käytös saattaa heidät häpeään, joten lapsi annetaan adoptoitavaksi ja Thymian lähetetään nuorisokotiin.

Thymianin asuessa nuorisokodissa menee isä naimisiin taloudenhoitajansa Metan kanssa. Thymian, joka kokee elämän nuorisokodissa ahdistavaksi päättää karata, vaikka Meta ei salli tytön palaavan enää kotiin. Thymian pakenee laitoksesta yhdessä ystävättärensä Erikan kanssa, jolloin heidän seuraansa liittyy myös niin ikään kotoaan häädetty kreivi Osdorff. Kolmikko päätyy ilotaloon, jossa Thymianista tulee luksusluokan prostituoitu.

Kadotetun päiväkirja käsittelee aina ajankohtaista aihetta, nuoren seksuaalisuutta. Pabst kuvaa elokuvallaan keskiluokkaista yhteiskuntaa moraalittomana ja sen aikuisia kylminä, tunnevammaisina henkilöinä. He yrittävät kaikin tavoin kahlita ja kieltää nuorten seksuaalisuuden samalla kuitenkin käyttäen näitä siekailemattomasti hyväkseen sysäten mahdolliset seuraamukset nuorten vastuulle. Samalla kun maailman vanhinta ammattia harjoittavat tytöt joutuvat yhteiskunnan silmätikuiksi, käyttävät aikuiset itse samoja, heidän maailmassaan hyväksyttäviä keinoja, tavoitteisiinsa päästäkseen. Näin kaksinaamaisesti toimii myös Thymianin uusi äitipuoli Meta, joka liehittelee apteekkaria tämän tyttären silmien edessä, mutta ajaa itse tytön kadulle hairahduksen vuoksi.

Pabst ei ota aiheesta kuitenkaan kaikkea irti, sillä sen sijaan että hän veisi kertomuksen tyylikkäästi ja koruttomasti loppuun, alkaa hän käsittämättömästi pyydellä anteeksi hyökkäystään. Tämä ilmenee erinomaisesti sen jälkeen, kun Thymian saapuu ilotaloon. Tytön aiempi elämä kuvataan niin kurjana ja ahdistavana, että prostituoidun ammatti näyttää jokaisen eksyksissä olevan nuoren neidon unelmalta. Kaiken kokemansa jälkeenkin Thymian säilyttää arvokkuutensa ja ylpeytensä, seikkaa tukee tarinan kieltämättä ylväs mutta anteeksipyytelevä lopetus.

Kadotetun päiväkirja jäi Pabstin viimeiseksi mykkäelokuvaksi ja tämän myötä myös hänen lyhyt yhteistyönsä Brooksin kanssa päättyi. Brooks palasi Yhdysvaltoihin Ranskan kautta, jossa hän teki yhden elokuvan. Hollywoodissa hänen uransa ei kuitenkaan lähtenyt odotetunlaiseen nousuun, vaan Brooks teki kotimaassaan enää kahdeksan elokuvaa ennen kuin vetäytyi pois valkokankailta.

Dvd: Sensuurin kouriin ilmestyessään joutuneen elokuvan restauroijat ovat selvästikin panostaneet aiemmin näkemättömien kohtausten mukaan saamiseen ja jättäneet printin korjailun vähemmälle, sillä Kinon R0-versio on laadultaan keskinkertainen. Kuvassa on melkoisesti roskia, naarmuja sekä tahroja, myös puuttuvia ruutuja esiintyy miltei koko elokuvan ajan. Eniten ongelmia aiheuttaa kuvan vasen laita, jossa on häiriöitä miltei puolet elokuvan kestosta. Sen sijaan ääniraidassa (2.0 Dolby Digital) ei ole valittamista, vaan Joseph Turrinin luoma tunnelmallinen musiikki soi häiriöttä koko elokuvan ajan.

Lisämateriaalin vähyys kummastuttaa. Mukana on ainoastaan Louise Brooksin tähdittämä, mitäänsanomaton lyhytelokuva Windy Riley Goes Hollywood vuodelta 1931. Brooksin naispääosan lisäksi elokuvan arvo on sen ohjaajassa, jona toimi Hollywoodin mustalla listalla ollut Roscoe “Fatty” Arbuckle salanimellä William Goodrich.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202