Jumper

Jumper (2008)

| DVD
  • 3

Jumper kertoo nuoresta David Ricesta, joka huomaa 15-vuotiaana pystyvänsä teleporttaamaan mihin tahansa paikkaan, josta hänellä on kuva mielessään.

julkaistu 2008-05-27 / päivitetty 20.11. klo 16:04

KUVA 4

Hayden Christensen.
Hayden Christensen. 

KUVA 3

Rachel Bilson ja Hayden Christensen.
Rachel Bilson ja Hayden Christensen. 

KUVA 2

Samuel L. Jackson.
Samuel L. Jackson. 

KUVA 1

Samuel L. Jackson ja Hayden Christensen.
Samuel L. Jackson ja Hayden Christensen. 

Jumper

Ohjaus Doug Liman
Näyttelijät Hayden Christensen, Samuel L. Jackson, Rachel Bilson, Jamie Bell
Maa Yhdysvallat
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Twentieth Century-Fox Film Corporation, New Regency Pictures, Created By, Hypnotic ja Regency Enterprises.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jumper kertoo nuoresta David Ricesta, joka huomaa 15-vuotiaana pystyvänsä teleporttaamaan mihin tahansa paikkaan, josta hänellä on kuva mielessään. Jumper perustuu tunnetun scifi-kirjailija Steven Gouldin samannimiseen romaaniin. Tarinan ovat valkokankaalle projisoineet kirjoittajat David S. Goyer (Blade 1-3, Batman Begins), Jim Uhls (Fight Club) ja Simon Kinberg (X-Men: The Last Stand). Riippumatta Goyerin ja Uhlsin mukanaolosta projektissa, Jumper ei ollut Oscar ehdokkaana parhaana sovitettuna käsikirjoituksena – ja siihen on syy: Jumper on keskinkertaisesti käsikirjoitettu.

Weta-digitalin, joka toteutti leijonan osan elokuvan erikoistehosteista ja ohjaaja Doug Limanin (Medusan verkko, Swingers) yhteistyö toimintakohtauksissa ansaitsee kunniamaininnan. Jumpereiden ja heitä jahtaavien Paladiinien yhteentörmäykset ovat toimintaelokuvagenren sisällä innovatiivisia ja vastoin oletuksia toteutettuja. Itseäni hymyilytti myös kuinka elokuvassa säilyi kohtausten yhtenäinen rakenne siitä huolimatta, että useat tapahtumat, jotka ovat kronologisesti peräkkäin, on kuvattu eri mantereilla – loistava esimerkki mitä tarkka ennakkosuunnittelu saa aikaan. Tahdon tarjota maljan myös Saar Kleinille, jonka epäilen olleen pääosin vastuussa elokuvan lopullisista leikkauksista. Hänen apunaan olivat leikkaamassa Don ja Dean Zimmerman, mutta tästä kolmikosta Saar Klenilla on eniten näyttöä (mm. Melkein julkkis, Medusan verkko). Jumperissa on leikkausta käytetty ihailtavan maltillisesti, ottaen huomioon, että kysessä on toimintaelokuva, jossa hahmot vilahtavat paikasta toiseen sekunnin murto-osan välein.

Nähtyäni myös Cloverfieldin, oli Jumperin rauhallinen kuvakerronta sydäntä lämmittävää. Kuitenkin, syy miksi jouduin kiskomaan poskiani alaspäin elokuvan päätyttyä oli sen käsikirjoitus. Sekä Jumperit, että Paladiinit ovat aivan tolkuttoman tyhmiä. Jos kertoisin enempää, menisin tarinapaljastuksiin, mutta mainittakoon, että olessani katsomassa Jumperia kolmen ystävän kanssa, meistä jokainen sai elokuvan aikana saman idean, kuinka David Rice voisi paeta jahtaajiaan, ja kuinka Paladiinit voisivat saada hänet kiinni. Tarina kärsii lievistä loogisuus ongelmista. Toisekseen elokuva ei pääty lainkaan. Ainakaan tällaisen katsojan mielestä, joka on tottunut eurooppalaiseen tarinaperinteeseen. Jumper, ei vie tarinaansa minkäänlaiseen lopputulokseen, paitsi ehkä päähahmo David Rice:n kohdalla, jonka kasvutarina saa suuren roolin, ja se onkin elokuvan mielenkiintoisin osa. Tähän muhennokseen kun sotketaan vielä yksi kliseinen oppi-isähahmo, yksi kliseinen pahis ja hollywood-rakkaustarina, niin Jumper onkin jo kuvattu, leikattu ja katsottu.

Ehdottaisin Jumperia kaikille scifistä ja toiminnasta pitäville. Oikein sopivaa kevyttä, perjantai-illan viihdettä.

Teksti © 2008 Iiro Peltonen

DVD:n anamorfisessa widescreen 2.35:1 kuvanlaadussa ei ole valittamista. Dolby Digital 5.1. toistaa ääniefektit hyvin ja puhe erottuu selvästi.

Varsinaisia ekstroja on paljon, laidasta laitaan. Animaatiotekniikan avulla pääsemme tutustumaan hieman toisenlaiseen versioon Jumperista sekä kurkistamaan (mahdollisesti) tulevia tapahtumia, sillä elokuvan päätöstän jätti jatko-osan leijumaan enemmän kuin vahvasti. Mukana on myös reilu puolituntinen featurette ohjaaja Doug Limanin johdolla, jossa selitetään juurta jaksain miten, missä ja milloin elokuva on tehty. Limanin puoliuninen kerrontatyyli alkaa ärsyttämään, samoin kuin jatkuvat muistutukset siitä, millaista taistelua oli pysyä budjetissa. Sana budjetti kuullaan varmaankin tuhat kertaa.

Jumperin hyppytekniikkaa esitellään kuin muinaisesinettä, vaikka teleporttausta varten ei pitänyt mitään mullistavaa tekniikkaa kehittää. Näyttelijöitä ekstroissa haastatellaan harmittavan vähän, ehkä eniten hivenen leuhkan oloista Jamie Belliä, mutta eräitä tuotantoryhmän jäseniä sitäkin enemmän. Melkoisen läpinäkyvää.

Dvd:llä on ohjaajan ja tuottajien yhteinen kommenttiraita, joka on myös tekstitetty suomeksi, aivan kuten muukin lisämateriaali. Kommenttiraita on perusletkeää tasoa, jossa sorrutaan jutusteluun kun katsoja haluaisi tietää enemmän yksittäisten kohtausten teosta. Jälleen kerran muistutellaan budjetista, tavalla jos toisellakin…

Lisämateriaalia on kuitenkin reilusti ja se antaa lisämotivaatiota tämän dvd:n hankkimiseen.

Lisämateriaali kokonaisuudessaan: Ohjaajan (Doug Liman) ja tuottajien (Simon Kinberg ja Lucas Foster) kommenttiraita. Featuretet: Jumping Around the World (esittelee kuvauspaikkoja ja miten niissä vierailtiin), Doug Liman’s Jumper Exposed (pitkä esittelyvideo ohjaajan johdolla), Making an Actor Jump (esitellään hyppytekniikka juurta jaksin), Jumping From Novel to Film: the Past, the Present, & the Future of Jumper (esitellään alkuperäisteoksen kirjailija), Animated Graphic Novel (hieman erilainen Jumper versio animoituna), Previz – Future Concepts (animoituna hieman tulevia tapahtumia, kenties…) ja poistettuja kohtauksia (mahdollisuus katsoa myös erikseen).

Dvd teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202