Julian silmät

Los ojos de Julia (2010)

| DVD
  • 3

Aistien epätasapainosta kauhunsa hakeva espanjalainen Julian silmät on sen pääosan Belén Ruedan elokuva.

julkaistu 2011-06-08 / päivitetty 08.06. klo 11:11

KUVA 4

Belén Rueda
Belén Rueda 

KUVA 3

Belén Rueda
Belén Rueda 

KUVA 2

Belén Rueda
Belén Rueda 

KUVA 1

Belén Rueda
Belén Rueda 

Julian silmät

Ohjaus Guillem Morales
Näyttelijät Belén Rueda, Lluis Homar
Maa Espanja
Pituus 112 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Espanjalainen kauhuelokuva Julian silmät (2010) pelaa monella tasolla, mikä ainakin teoriassa tekee siitä aikuismaisemman ja nostaa sen latteaksi koetun tyylilajin jenkkipainotteisen nykytuotannon yläpuolelle.

Ensinnäkin se kuvaa keski-ikäisen avioparin elämää tilanteessa, jossa vaimoa Juliaa (Belén Rueda) uhkaa vääjäämätön sokeutuminen. Vamma on suhteen todellisen syvyyden ja kestokyvyn mittari, ja tilaisuus ajaa sisään melodramaattisia konventioita.

Julialla on paranormaalilta haiskahtava yhteys hänen jo sokeutuneeseen kaksoissiskoonsa Saraan. Elokuvan alussa Sara harhailee kodissaan ja ulkona myrskyää. Joku tai jokin on hänen perässään, ja sisko löydetään hirtettynä kuin henkensä riistäneenä.

Siskonsa kuolemaa Julia alkaa selvittää kuin salapoliisi ikään. Aviomiehelle Isaacille jutun näkeminen muuna kuin traagisena tapauksena — itsemurhaan siskon ajoi sairaus — on eskapismia, pelkoa kohdata totuus.

Otteissaan Isaac on jo varautunut Julian ”kohtaloon”. Koskettavimmillaan elokuva on kuvatessaan tätä ihmissuhdetta, muuttuessaan kauhusta romantiikaksi, vaikka sekin säilyttää kliseensä ja raskasmielisen vireensä.

Vastausten löytäminen on vaikeaa. Sopivan mystisesti yksikään siskon elämään linkittynyt ei sano mitään suoraan, vaan kierrellen. Julia pääsee selville salaperäisestä miesystävästä, joka vaikuttaa näkymättömältä ja ilmiselvästi pahalta. Elokuvan läpi kestävä kissa ja hiiri -leikki alkaa.

Huonontunut (ja huonontuva) näkö luo alusta alkaen paranoidin ilmapiirin, sillä Julia harhailee kuin sumussa, ja on elokuvan puolivälin jälkeen muiden armoilla. Hahmojen käytös ja kolkko estetiikka tuovat mieleen maaseudulle sijoittuvat kauhuelokuvat. Ollaan yksin groteskissa maailmassa, jossa naapuri tunkee iholle ja pakastimeen on teljetty ruumis.

Jotakuinkin kaikki kauhumomentit hyödyntävät sokeudesta johtuvaa kokemisen epätasapainoa, niin hyvässä ja pahassa. Heppoisia ovat äänipiikeillä terästetyt halpamaiset säpsäyttelyt, joihin sorrutaan liikaa. Tämän todistaa jo itse elokuva, sillä korkein intensiteetti saavutetaan hiljakseen rakentamalla.

Rakkaudennälkäisen murhaajan motiivissa sairaus on niin ikään esillä sopivan pop-psykologisesti, kuten kaikilta Psykon (1960) ja Peeping Tomin (1960) jälkeisiltä psykopaattielokuvilta sopii odottaa.

Jaksotukseltaan elokuvaa voisi verrata edellä mainittuun Psykoon siinä mielessä, että senkin voi halkaista keskeltä kahti kahdeksi lyhytelokuvaksi: Julian silmien “siltakohdassa” kaiken menettänyt Julia alkaa jo melkein uskoa, että homma on selvä ja oletetun kipeän totuuden kanssa on elettävä.

Julian silmät on käytännössä fantastisen Belén Ruedan elokuva. Hän muuttaa käsikirjoituksen kuluneetkin kohdat tyylikkäiksi.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision Cinema Mondo –sarjassa (#221) kesäkuussa 2011. Kuva on 2.35:1, ääniraita 5.1/2.0 espanja. Pakkaamattomat kuvakaappaukset julkaisusta: kuva #1, kuva #2, kuva #3, kuva #4 ja kuva #5

Lisämateriaalina haastatteluita (ohjaaja Morales, näyttelijät Homar ja Rueda, tuottaja Del Toro, 8:17 min, tekstitys englanniksi), kuvaa kulissien takaa (7:26 min, englanninkielinen tekstitys) sekä elokuvan traileri (2:18 min, suomenkielinen tekstitys).

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202