Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

| DVD
  • 3

Jesse James oli villin lännen kiistellyimpiä rikollisia: toisille hän oli köyhien puolesta taisteleva Robin Hood, toisille taas häikäilemätön murhamies. Mutta vaikka Jessen elämänurasta ollaan montaa…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-07 / päivitetty 12.07. klo 18:06

KUVA 4

Paul Schneider ja Jeremy Renner
Paul Schneider ja Jeremy Renner 

KUVA 3

Casey Affleck
Casey Affleck 

KUVA 2

Brad Pitt
Brad Pitt 

KUVA 1

Brad Pitt
Brad Pitt 

Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta

Ohjaus Andrew Dominik
Näyttelijät Brad Pitt, Casey Affleck, Mary-Louise Parker, Sam Rockwell, Paul Schneider, Brooklynn Proulx, Dustin Bollinger, Jeremy Renner, Sam Shepard
Maa Yhdysvallat
Pituus 163 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Warner Bros. Pictures, Jesse Films Inc, Scott Free Productions, Plan B Entertainment, Alberta Film Entertainment ja Virtual Studios.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p0-5">0</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Villin lännen kuuluisimpiin desperadoihin lukeutunut Jesse James on ollut lukuisten balladien, tarinoiden, runojen, romaanien ja historiikkien kohde. 34-vuotiaana kotiinsa ammuttu James oli jo eläessään monien kertomusten keskipiste: toisille hän oli villin lännen Robin Hood, joka ryösti rikkailta ja antoi saaliinsa köyhille tappaen ainoastaan silloin, kun oli ehdoton pakko. Oli toki myös niitä, joille hän oli raukkamainen rosvo ja murhamies, joka tuli päästää päiviltä keinolla millä hyvänsä.

Elokuvateollisuus kohteli pitkään niin Jesseä kuin hänen veljeään Frankiakin useimmiten silkkihansikkain – aiheen kuuluisimpiin näkemyksiin lukeutuva Jesse James (1939, ohjaus Henry King) tarjoaa niin sokeripitoista kansallisromantiikkaa, että melkein pahaa tekee. Tänä päivänä asiat ovat kuitenkin toisin ja vain aniharva pystyy enää hyväksymään sen enempää Jesse Jamesin kuin muidenkaan desperadojen teot. Asenteiden muuttuminen on ollut nähtävillä elokuvien saralla jo pidemmän aikaa ja historian myyttejä ravistelemaan tehty Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta esitteleekin tapahtumat hieman todentuntuisemmalta kantilta kuin mitä aiemmin on ollut tapana.

Jesse Jamesin salamurha on eeppinen lännentarina, joka alkaa Jamesin veljesten viimeisestä junaryöstöstä. Veljekset ovat koonneet avukseen sekalaisen ryhmän lähikaupungin tyhjäntoimittajia, joihin kuuluu myös nuori ja innokas Jessen ihailija Robert ”Bob” Ford. Bob Ford haluaa tulla yhtä kuuluisaksi kuin suuri esikuvansa ja tekee kaikkensa päästäkseen Jessen suosioon ja ratsastamaan tämän rinnalla yhä uusiin rikoksiin.

”Olen aina ollut mitättömyys.” Bob Ford

Jesse Jamesin salamurha on saanut paljon ylistystä ulkoasustaan, eikä syyttä. Tuotantopuoli onkin kauttaaltaan ensiluokkaista. Nykyaikaiseen tapaan kaikki ulkoiset seikat on luotu viimeisen päälle hienosti eikä sen enempää Kansas Cityn mutaisten katujen kuin henkilöiden puvustuksenkaan kanssa ole valittamista. Oscar-palkintoonkin ehdolla olleen Robert Deakinin kuvasommitelmat ja valaisuratkaisut hakevat vertaistaan ja tyylikästä kokonaisuutta korostavat onnistuneet värimääritelmät. Nick Caven ja Warren Ellisin haikeasti soiva säestys luo elokuvaan syvää surumielisyyttä ja haikeutta.

Elokuva perustuu Ron Hansenin samannimiseen romaaniin vuodelta 1983, josta käsikirjoituksen on laatinut myös ohjauksesta huolehtinut Andrew Dominik. Elokuva onnistuu ainakin siinä määrin tavoitteessaan, että se riisuu kaiken mystiikan ja ylevyyden Jesse Jamesin yltä esittämällä hänet epäluuloisena psykopaattina, jolle ihmishenki ei ole lantinkaan arvoinen. Samoin elokuva onnistuu tuomaan hyvin esiin Bob Fordin hahmon, joka on pääsääntöisesti tähän saakka näytetty raukkamaisena pelkurina, jonka raukkamaisen murhatyön takana oli ainoastaan rahanhimo. Dominikin elokuvan mukaan Bob Fordia ajoi eteenpäin yhtälailla julkisuuden jano, jota hän myös luonnollisesti tempauksensa mukana sai – se tosin ei ollut aivan sellaista, mitä hän odotti. Bob Ford sai maksaa teostaan kovan hinnan, aivan kuten Juudaskin kavaltaessaan Jeesuksen, jollaisena elokuvan nimipari lopussa esitetään.

Teknisesti loistava ja lähtökohdiltaan erittäin kiinnostava elokuva kompastuu kuitenkin kerrontaan. Elokuva yrittää pohjustaa niin Jessen kuin Bob Fordinkin hahmoja tasapäisesti onnistumatta kiitettävästi kummankaan kohdalla. Elokuvassa on myös liikaa pituutta: kaksi ja puolituntisena se on auttamattomasti liian pitkä ja kerronnassa esiintyykin monin paikoin tyhjäkäyntiä – aivan kuin Dominik olisi yrittänyt kulkea Stanley Kubrickin tai Terrence Malickin jalanjäljissä siinä kuitenkaan onnistumatta. Näiden lisäksi Jesse Jamesin ja Bob Fordin hahmoja lukuun ottamatta elokuvassa ei ole muuta kiinnostavaa: muut henkilöt ovat melko yhdentekeviä eikä toimintaakaan alkuminuutteja lukuun ottamatta pahemmin ole.

Jesse Jamesin salamurha on kahden näyttelijän välinen mittelö. Supertähtenä jo vuosia paistatellut Brad Pitt parantaa näyttelijästatustaan kuin sika juoksuaan ja hänen tulkintansa sekopäisestä lainsuojattomasta onkin laatutyötä alusta loppuun. Aivan tasapäinen, ellei jopa parempikin, on Casey Affleck Bob Fordin roolissa. Affleck antaa vihdoinkin inhimilliset kasvot hahmolle, joka on tunnettavuudestaan huolimatta jäänyt hengettömäksi mukanaroikkujaksi lukuisissa aiemmissa elokuvanäkemyksissä. Affleckin tulkinnan mukaan Bob Ford nousee viimeinkin tasavertaiseksi historialliseksi hahmoksi Jesse Jamesin rinnalle.

Jesse Jamesin salamurha on erilainen lännenelokuva. Siinä ei ole toimintaa juuri nimeksikään, vaan pikemminkin se yrittää olla syvällisiä pohdiskeleva, historiaa edes jollain muotoa oikeaoppisesti valaiseva näkemys Jesse Jamesin viimeisestä vuodesta. Kokonaisuus jää hyvästä yrityksestä huolimatta ontuvaksi, mutta siitä huolimatta elokuva on oiva lisä kuuluisasta desperadosta kertovien teosten joukkoon.

Dvd: Alkuperäisessä kuvasuhteessa (2.40:1) oleva Warnerin dvd-julkaisu on teknisesti hyvälaatuinen. Kuva on terävä ja virheetön eikä moitteen sijaa ole ääniraidassakaan (5.1), vaikka toiminta keskittyykin suurimmalta osin etukaiuttimiin. Lisämateriaalia ei sen sijaan ole mukana lainkaan, joten ehkäpä jonkinlaista Special Editionia on tulevaisuudessa odotettavissa.

Teksti © 2008 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202