Jack Brooks: Monster Slayer

Jack Brooks: Monster Slayer (2007)

| DVD
  • 3

Robert Englundin tähdittämässä kauhukomediassa nuori mies silpoo hirviöitä koulunsa käytävillä.

julkaistu 2009-07-07 / päivitetty 12.11. klo 19:07

KUVA 3

Robert "Freddie Kruger" Englund on professori Crowley, joka muuttuu hirviöksi.
Robert "Freddie Kruger" Englund on professori Crowley, joka muuttuu hirviöksi. 

KUVA 2

Jack Brooksin lapsuuden painajainen.
Jack Brooksin lapsuuden painajainen. 

KUVA 1

Jack Brooks: Monster Slayerissa käytetään runsaasti vanhan koulukunnan lateksitehosteita.
Jack Brooks: Monster Slayerissa käytetään runsaasti vanhan koulukunnan lateksitehosteita. 

Jack Brooks: Monster Slayer

Ohjaus Jon Knautz
Näyttelijät James A. Woods, Rachel Skarsten, Robert Englund, Trevor Matthews
Maa Kanada
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Brookstreet Pictures, Sound Venture Productions ja Atlantic Film
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Komediallisen kauhuelokuvan Jack Brooks: Monster Slayerin (2007) (jatkossa JB: MS) tapahtumat käynnistyvät hämäävästi keskeltä alkuasukkaiden kamppailua. Sotavärjättyjä miehiä viskoo ympäriinsä peto kuin hirviö mustalta laguunilta. Pian hypätään läntiseen maailmaan kuulemaan Jack Brooksin (Trevor Matthews) tilitystä. Mies on aggressiivinen, suuttuu herkästi ja on kykenemätön hillitsemään itseään. Poikasena hän todisti perheensä väkivaltaisen kuoleman. Heidät listi metsän siimeksestä putkahtanut hirviö.

Idea on 50-luvun science fictionista. Ulkopuolinen paha ottaa ihmisestä vallan, vertauskuvallisessa mielessä taannuttaa koneeksi kuin kommunismin aate. Organismi aloittaa ruohonjuuritasolta, mutta uhkaa orjuuttaa koko maailman. JB: MS:issa Robert Englund on kemian professori Gordon Crowley, jonka ottaa valtaansa demoni maan sydämestä. Se haluaa levitä ja käyttää Crowleyn kehoa hyväksi kuin parasiitti.

Elokuvassa seurataan Jack Brooksin kasvua hirviöiden metsästäjäksi. Samalla se on moraalisesti arveluttava kasvupyrähdys mieheksi. Putkimies Brooks opiskelee vailla päämäärää ja istuu väliajoin terapiassa purkamassa menneisyyden painolastia. Opettaja Crowleysta tulee tulikaste. JB: MS on saagan aloitus, jolle on jatkoa tekeillä. Pohjustus on toimiva ja tarpeeksi kattava.

Hahmonkehityksen sijaan opiskelu on tapa juoksuttaa tarinaa. Poissaolevan Brooksin ja hänen nalkuttavan tyttöystävänsä suhde hajoaa luennoilla. Vastaavasti Crowleyn muodonmuutosta tuodaan julki hänen kompuroinnillaan luokkahuoneessa. Demonin haltuun ottama Crowley on sottainen, hajamielinen ja suunnattoman nälkäinen – arkkityyppi tieteistarinoiden olennosta, joka hiljakseen kerää voimia. Nieluun eksyy jopa koira.

Elokuvan tyyli on uusvanha ja genretietoinen. Se sukeltaa sisältönsä menneestä, mutta postmodernilla silmäniskulla. Tietokonetehosteiden sijaan käytetään lateksia, mikä näkyy etenkin kliimaksissa, jossa muun muassa juostaan karkuun kumilonkeroita. Verta on, muttei yksioikoisesti splatteria. Koulun käytävillä Brooks murjoo zombiolentoja ja yrittää saavuttaa peikkomaisen pääpomon. Kaava on tuttu videopeleistä.

JB: MS on latteasti ilmaistuna elokuva elokuvista, muttei pop-pastissina yhtä onnistunut kuin Tarantinon Kill Bill (2003–2004). Yhdessä kohtauksessa lainataan Irréversiblen (2002) päänmurskausta palosammuttimella. Koulun kujajuoksu tuo mieleen Pimeyden valtiaan (1987). Kauheuksien alkuunpanija on pikkuputiikista ostettu asia kuten Gremlinsissä (1984). Syntytarinassa näkyy Braindeadin (1992) eksoottisuus. Jack Brooks on ironisoitu duunari kuin Jack Burton Säpinää Chinatownissa (1986). Brooksin tulta munille -asenne on The Evil Deadin (1981) Ashilta. Robert Englund tunnetaan Elm Street -sarjan ikonisena Freddy Kruegerina. Yleistunnelma on sama Lötköjen yön (1986) kanssa, joka sekin on homage. Viimevuotisista vastaavista tapauksista James Gunnin Slither (2006) on viihdyttävämpi ja Monster Man (2003) huonompi.

Lopulta JB: MS:ista välittävät kahdenlaiset ihmiset: asiallensa omistautuneet kauhuharrastajat ja campia ironisesti katsovat pellet. Muiden rekisteriin se sopii hankalasti. Tulevat jatko-osat kertovat paremmin sen, kuinka laskelmoitu viritelmä pärjää kulttimarkkinoilla. Uutta The Evil Dead -sarjaa siitä tuskin tulee.

DVD: Atlantic Filmin suomalainen DVD-julkaisu on kuvanlaadultaan moitteeton (16:9 anamorfinen 2.35:1). Ääniraitana on 2.0 englanti. Kansitekstien suitsutukset elokuvasta ovat koomisia: ”vuoden hulvattomin kauhuelokuva” ja ”[…] sovittelee jo kulttiklassikon manttelia päälleen.” Lisämateriaalia ei ole. Englanninkieliset valikot ovat muutenkin riisuttuja. Ensiksi valitaan jokin neljästä kielestä (suomi, ruotsi, norja, tanska) ja sitten valitaan joko aloitus, kohtausvalikko tai uusi tekstitys.

Teksti © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202