Robert Englundin tähdittämässä kauhukomediassa nuori mies silpoo hirviöitä koulunsa käytävillä.
Komediallisen kauhuelokuvan Jack Brooks: Monster Slayerin (2007) (jatkossa JB: MS) tapahtumat käynnistyvät hämäävästi keskeltä alkuasukkaiden kamppailua. Sotavärjättyjä miehiä viskoo ympäriinsä peto kuin hirviö mustalta laguunilta. Pian hypätään läntiseen maailmaan kuulemaan Jack Brooksin (Trevor Matthews) tilitystä. Mies on aggressiivinen, suuttuu herkästi ja on kykenemätön hillitsemään itseään. Poikasena hän todisti perheensä väkivaltaisen kuoleman. Heidät listi metsän siimeksestä putkahtanut hirviö.
Idea on 50-luvun science fictionista. Ulkopuolinen paha ottaa ihmisestä vallan, vertauskuvallisessa mielessä taannuttaa koneeksi kuin kommunismin aate. Organismi aloittaa ruohonjuuritasolta, mutta uhkaa orjuuttaa koko maailman. JB: MS:issa Robert Englund on kemian professori Gordon Crowley, jonka ottaa valtaansa demoni maan sydämestä. Se haluaa levitä ja käyttää Crowleyn kehoa hyväksi kuin parasiitti.
Elokuvassa seurataan Jack Brooksin kasvua hirviöiden metsästäjäksi. Samalla se on moraalisesti arveluttava kasvupyrähdys mieheksi. Putkimies Brooks opiskelee vailla päämäärää ja istuu väliajoin terapiassa purkamassa menneisyyden painolastia. Opettaja Crowleysta tulee tulikaste. JB: MS on saagan aloitus, jolle on jatkoa tekeillä. Pohjustus on toimiva ja tarpeeksi kattava.
Hahmonkehityksen sijaan opiskelu on tapa juoksuttaa tarinaa. Poissaolevan Brooksin ja hänen nalkuttavan tyttöystävänsä suhde hajoaa luennoilla. Vastaavasti Crowleyn muodonmuutosta tuodaan julki hänen kompuroinnillaan luokkahuoneessa. Demonin haltuun ottama Crowley on sottainen, hajamielinen ja suunnattoman nälkäinen – arkkityyppi tieteistarinoiden olennosta, joka hiljakseen kerää voimia. Nieluun eksyy jopa koira.
Elokuvan tyyli on uusvanha ja genretietoinen. Se sukeltaa sisältönsä menneestä, mutta postmodernilla silmäniskulla. Tietokonetehosteiden sijaan käytetään lateksia, mikä näkyy etenkin kliimaksissa, jossa muun muassa juostaan karkuun kumilonkeroita. Verta on, muttei yksioikoisesti splatteria. Koulun käytävillä Brooks murjoo zombiolentoja ja yrittää saavuttaa peikkomaisen pääpomon. Kaava on tuttu videopeleistä.
JB: MS on latteasti ilmaistuna elokuva elokuvista, muttei pop-pastissina yhtä onnistunut kuin Tarantinon Kill Bill (2003–2004). Yhdessä kohtauksessa lainataan Irréversiblen (2002) päänmurskausta palosammuttimella. Koulun kujajuoksu tuo mieleen Pimeyden valtiaan (1987). Kauheuksien alkuunpanija on pikkuputiikista ostettu asia kuten Gremlinsissä (1984). Syntytarinassa näkyy Braindeadin (1992) eksoottisuus. Jack Brooks on ironisoitu duunari kuin Jack Burton Säpinää Chinatownissa (1986). Brooksin tulta munille -asenne on The Evil Deadin (1981) Ashilta. Robert Englund tunnetaan Elm Street -sarjan ikonisena Freddy Kruegerina. Yleistunnelma on sama Lötköjen yön (1986) kanssa, joka sekin on homage. Viimevuotisista vastaavista tapauksista James Gunnin Slither (2006) on viihdyttävämpi ja Monster Man (2003) huonompi.
Lopulta JB: MS:ista välittävät kahdenlaiset ihmiset: asiallensa omistautuneet kauhuharrastajat ja campia ironisesti katsovat pellet. Muiden rekisteriin se sopii hankalasti. Tulevat jatko-osat kertovat paremmin sen, kuinka laskelmoitu viritelmä pärjää kulttimarkkinoilla. Uutta The Evil Dead -sarjaa siitä tuskin tulee.
DVD: Atlantic Filmin suomalainen DVD-julkaisu on kuvanlaadultaan moitteeton (16:9 anamorfinen 2.35:1). Ääniraitana on 2.0 englanti. Kansitekstien suitsutukset elokuvasta ovat koomisia: ”vuoden hulvattomin kauhuelokuva” ja ”[…] sovittelee jo kulttiklassikon manttelia päälleen.” Lisämateriaalia ei ole. Englanninkieliset valikot ovat muutenkin riisuttuja. Ensiksi valitaan jokin neljästä kielestä (suomi, ruotsi, norja, tanska) ja sitten valitaan joko aloitus, kohtausvalikko tai uusi tekstitys.
Teksti © 2009 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA