Eletään vuotta 1993 Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Maa on sisällissodassa ja paikalle on lähetetty niin rauhanturvaajia kuin Yhdysvaltain erikoisjoukkoja.
Elokuvassa Isku Mogadishuun (Black Hawk Down, 2001 USA) eletään vuotta 1993 Somalian pääkaupungissa Mogadishussa. Maa on sisällissodassa ja paikalle on lähetetty niin rauhanturvaajia kuin Yhdysvaltain erikoisjoukkoja ylläpitämään rauhaa. Mogadishussa majaileva klaanipäällikkö Aidid on estänyt rauhanturvaajien toimia jo pitkään. Lähes toimettomina lentokentällä oleskelevat Delta-erikoisjoukot ja rangerit saavat tehtäväkseen kidnapata klaanipäällikön avustajia. Operaatio on suunniteltu olevan ohitse tunnin sisällä.
Historia toistaa itseään, eikä sotaoperaatio onnistu täysin. Taisteluhelikoptereilla kuljetetut erikoisjoukot saavat panttivangit, mutta joutuvat somalien voimakkaaseen tulitukseen. Mogadishun tuhannet somalisotilaat ja kaupunkilaiset tekevät ylivoimaisen vastarinnan yhdysvaltalaisten sotilaille, joita on vain murto-osa.
Suurohjaaja Ridley Scottin (Bladerunner, Gladiaattori) sotaelokuva perustuu Mark Bowden menestyskirjaan. Uskollisesti Bowden teosta seuraava elokuva osoittaa taas kerran sodan kauheudet ja vääryyden. Yhdysvaltain tappioksi päättynyt operaatio on kuvattu Scottin ohjauksessa yhtä verisenä ja armottomana mitä Bowden kirjassaan. Mistään verellä mässäilystä ei voida puhua, vaan tarina noudattaa tositapahtumia.
Elokuvasta puuttuvat elokuville tyypilliset sankaritarinat, jotka harvoin tuntuvat miltään muulta kuin päälleliimatulta rinnanröyhistelyltä. Tätä tukee myös näyttelijäkaarti, josta ei löydy yksittäistä pääosanesittäjää, jolle sankaritarina voitaisiin antaa. Tämän takia elokuva tarkastelee enemmän sivusta tapahtumia, dokumentin omaisesti. Vaikka näkökulma onkin yhdysvaltalaisten joukkojen kautta, ei elokuvassa kertaakaan liehu Yhdysvaltain lippu. Pääosassa on sota, jossa ei synny voittajia.
Tekniikan suomin keinoin filmille on tallennettu uskomattoman kauheaa materiaalia. Kamera kulkee mukana luotien keskellä, kranaattien räjähdyksissä, helikoptereista alas, osoittaen sodan kauheudet. Leikkauksesta saadun Oscarin lisäksi olisin suonut myös kuvauksesta palkinnon. Harvoin ensimmäinen tunti elokuvista kulkee yhtä vauhdikkaasti.
Lokakuun kolmanteen päivään ja seuraavan päivän aamuun sijoittuva epäonninen operaatio ei loppujen lopuksi ollut merkittävä. Klaanipäällikkö Aidid surmattiin myöhemmin ja sotajoukot vetäytyivät presidentin käskystä, mutta maan sisällissota ja nälänhätä jatkui edelleen. Elokuva Isku Mogadishuun puhuttelee katsojaa ja saa miettimään. Se ei päätä tai kerro vastausta, joka onkin ehkä parempi kuin antaa puolueellinen kanta. Loppujen lopuksi se on positiivisen neutraali kuvaus kyseisestä sotaoperaatiosta.
DVD: Isku Mogadishuun sai aikoinaan videojulkaisun yhteydessä myös yhden levyn DVD-version. Itse elokuva on kiekolla arvoisessaan asussa. Kuva on selkeä. Värisävyt toistuvat hienosti ja katsoja pääsee todella nauttimaan vauhdikkaista kohtauksista. Samoin myös äänet, jotka hyödyntävät 5.1. -maailmaansa hienosti.
Levyn ärsyttäväksi ongelmaksi paljastui sen navigointi (ainakin omalla soittimellani). DVD-tekniikan tullessa koteihin puhuttiin sen tuovan etuina mm. sen ettei tarvitse katsella mitään mainoksia sun muita varoituksia, vaan pääsee katsomaan elokuvan välittömästi. Isku Mogadishuun DVD toimii kuitenkin juuri toisin. Edessä on hitaasti vierivät varoitukset, jotka kestävät kolmatta minuuttia. Eikä näitä pysty ohittamaan mitenkään. Toinen ongelma ilmeni, kun aloin katsomaan elokuvaa uudelleen keskeytettyäni sen. Kun palasin suoraan elokuvaan jäivät äänet tyystin pois. Ei auttanut kuin “käynnistää” elokuva menu-valikon kautta (varoitus-tekstit lukien tietenkin). Toisaalta nämä ovat pieniä vikoja, mutta uskoisi ettei tällaisia lapsuksia satu kuin pienten pajojen levyillä. Hyvä elokuva huonolla DVD:llä.
teksti: © 2003 Raimo Miettinen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA