Iron Man

Iron Man (2008)

| BLU-RAY
  • 4

Kotimaassaan Yhdysvalloissa action-sarjisten kenties rakastetuin hahmo on monien vaikeuksien jälkeen saatu elokuvaraameihin. Ja kerrassaan upeasti.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-26 / päivitetty 11.06. klo 19:07

KUVA 4

Robert Downey Jr. ja Jeff Bridges.
Robert Downey Jr. ja Jeff Bridges. 

KUVA 3

Terrence Howard ja Gwyneth Paltrow.
Terrence Howard ja Gwyneth Paltrow. 

KUVA 2

Robert Downey Jr.
Robert Downey Jr. 

KUVA 1

Iron Man.
Iron Man. 

Iron Man

Ohjaus Jon Favreau
Näyttelijät Robert Downey Jr, Jeff Bridges, Gwyneth Paltrow, Terrence Howard
Maa Yhdysvallat
Pituus 126 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Dark Blades Films, Fairview Entertainment, Marvel Enterprises, Road Rebel ja Paramount Home Entertainment Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Kotimaassaan Yhdysvalloissa toimintasankarigenren kenties rakastetuin hahmo on monien vaikeuksien jälkeen saatu elokuvaraameihin. Ja kerrassaan upeasti. Studiolta toiselle kiertänyt megaprojekti nytkähti eteenpäin Paramountin ja ohjaaja Jon Favreaun myötävaikutuksella. Näin asetehtailijan ja intohimoisen playboyn, Tony Starkin, alias Iron Manin, saaga on noussut uuteen ulottuvuuteen.

Marvel yhtiön luoma Iron Man, suomalaisittain Rautamies, sijoittui ajallisesti keskelle kylmän sodan pyörteitä. Iron Man myös edusti kaikkea sitä, mitä ostovoimainen kansakunta ei halunnut: sotaa ja sen ympäröimää bisnestehtailua. Tämä oli laskelmoitu veto Marvelilta, joka käänsi tilanteen päälaelleen: Iron Manin perimmäinen sanoma onkin sodanvastaisuus ja niin sarjakuvia ahmivat lukijat halusivat myös uskoa. Iron Man oli ilmestyessään haastava projekti piirtäjilleen, mutta vielä haastavampaa oli siirtää robottiasuun pukeutuva kolmekymppinen naistenmies valkokankaalle. Aika tähän oli kypsä vasta vuonna 2007, siis pitkän matkaa Spidermanien ja Batmanien jälkeen. Kylmä sota oli historiaa ja niinpä Favreau tiimeineen käänsi tarinan nykypäivään, jossa aseteollisuuden lypsylehmänä toimii USA:n loputon tarve kukkoilla Afganistanin ja Irakin tantereilla.

Afganistanista myös Favreaun tulkinta alkaa. Tony Stark on perinyt imperiumin isältään ja on rutiininomaisella liikematkalla hoitamassa asekauppoja kun aavikolla häntä kuljettanut sotilassaattue ajaa talibanien väijytykseen. Stark saa (oman yhtiönsä valmistamasta) kranaatista osuman ja herää seuraavan kerran huppu päässä terroristien vankina. Joukkion johtaja, Raza, vaatii Starkia kyhäämään talibaneille viimeisintä huutoa olevan Jericho ohjuksen, täysin samanlaisen kuin Yhdysvalloilla. Avukseen Stark saa niinikään vankina viruvan lääkärin, Yinsenin, joka myös pelasti Starkin kuolemalta asentamalla hänen sisälleen magneetin, joka pitää kranaatin sirpaleet loitolla tärkeistä elimistä. Stark ymmärtää, ettei hänelle ole hyödyksi auttaa terroristeja vaan mieluumin käyttää voimavarat paon suunnittelemiseen. Niinpä taitava Stark rakentaa kaikessa hiljaisuudessa panssariasun, Iron Manin prototyypin.

Paetessaan vihollisen kynsistä Stark päättää, ettei hän jatkossa aio käyttää lahjojaan aseteollisuuden hyväksi. Täyskäännös on kaikkea muuta kuin hyvä uutinen Starkin oppi-isälle, Obadiah Stanelle (Jeff Bridges), joka aloittaa valmistelut syrjäyttääkseen jääräpäisen Starkin. Samaan aikaan Stark suunnittelee kotinsa kellarikerroksessa sijaitsevassa pajassa uutta versiota Rautamiehestä. Ei kestä kauaakaan kun Stane saa vihiä mahtavasta uudesta aseesta.

Favreau on siis onnistunut Iron Man (2008, Yhdysvallat) projektinsa parissa erinomaisesti. Yleisilme on raikas. Sarjakuva-adaptaatioille tyypillinen taideleima on sivuutettu ja tarinankerronnasta saatu jouheva. Henkilöhahmot ovat niinikään onnistuneita ja muistuttavat lähes identtisesti Stan Leen luomuksia. Roolivalinnat ovat nekin harkittuja. Robert Downey jr on, ainakin fanien mielestä, itseoikeutetusti Tony Stark ja hänen uskollisena apulaisenaan, Starkin perään salaa haikailevana Pepper Pottsina säteilee aina yhtä hurmaava Gwyneth Paltrow, joka on suotta saanut osakseen rankkaakin kritiikkiä. Itseasiassa Paltrow tulkitsee Pepperin roolin pilkulleen ja välttää bimboleiman selvästi. Jeff Bridges on myös täsmähankinta Stanen salamyhkäiseksi tulkiksi. Kaikista näkemistäni sarjakuvasovituksista Iron Man hipoo pilviä castingin näkökulmasta.

Lisää irtopisteitä jaan Favreaulle ja pääkuvaaja Matthew Libatiquelle (Inside Man) kekseliäästä kamerankäytöstä niin maalla kuin ilmassa. Työjälki on tarkkaan harkittua ja kuljettaa tarinaa leijaillen eteenpäin. Se mistä en liiemmin Rautamiehessä pitänyt on alkuperäisen taustajuonen oikominen ja jopa yksinkertaistaminen. Starkin puuhastelu kotipajallaan menee jo liioittelun puolelle kun saman katon alta syntyy uusinta teknologiaa yhden miehen ja muutaman tietokoneen voimin. Osan kauneusvirheestä selittää erikoinen tiivistys, joka on jättänyt tarinasta paljon oleellista pois. Editoinnin toki ymmärtää, sillä jo tällaisenaan Iron Man on kaksituntinen mammutti, mutta kun loppuratkaisu on editoinnin vuoksi hieman tylsähkö, niin silloin on tehty jotain väärin.

Itse en ole koskaan ollut sarjakuvasovitusten kiihkein fanittaja. Iron Maniinkin suhtauduin suurella varauksella, mutta yllätyin lopulta enemmän kuin positiivisesti. Samalla talletan Favreaun nimen visusti takaraivoon ja suosittelen sitä kaikille muillekin. Nimi taannee jatkossakin suuren luokan laatuviihdettä.

Blu-Ray: Teknisesti Paramountin kahden levyn blu-ray julkaisu nousee hyvään luokkaan. 2.40:1 formaatilla esitetty Iron Man on parhaimmillaan digitehosteiden jyllätessä. Värit ovat jämptit ja paletti kohdallaan. Mutta… kuten monia muitakin blu-ray käännöksiä, myös Rautamiestä vaivaa lievä kuvan puuroutuminen, jonka havaitsee etenkin lähikuvissa ihmisistä. Pääosin laatu on silti veitsenterävää ja silmää hivelevää.

Ääniraitana pyörii messevä Dolby TrueHD 5.1. Jo alkutahdeista huomaa, että audioon on panostettu ja tunnelma hyppää kotikatsojan syliin. Musiikki jytisee, tehosteet kiertävät hyvin painotettuina eikä puhe katoa missään vaiheessa sekaan. Täydellisyyttä hipova suoritus äänipuolella. Miinusta annan sen sijaan kommenttiraidan puuttumisesta.

Ekstroja onkin sitten tässä kahden levyn julkaisussa pilvin pimein, yhteiskestoltaan neljättä tuntia. Valtaosa lisämateriaalista on HD tasoa ja varsinkin dvd:n suttuisiin ekstroihin tottuneet tervehtivät tätä iloisin mielin. Ainoastaan ekstrojen sijoittelu ja kommenttiraidan puuttuminen eivät sovi muuten huoliteltuun pakettiin.

Ekstrat lyhyesti: Hall of Armor esittelee eri panssariversiot yksityiskohtaisesti. Katsoja saa kääntää malleja 360 astetta ja tutkia yksityiskohtia oman tahtinsa mukaan.

Poistetut ja jatketut kohtaukset kertoo mitä on jäänyt editoijan kynsiin. Samalla voi tarkastella ruudun reunoissa näkyvää päiväystä, joka taas puolestaan kertoo miten tarkkaa peliä elokuvan koostaminen itse asiassa onkaan. Samaa kohtausta on saatettu purkittaa useita päiviä.

The Invicible Iron Man dokumentti on hulppeat 47 minuuttia kestävä kuusi osainen historiikki Rautamiehestä. Kertomus on sarjakuvapainotteinen ja haastateltavina on niin Stan Lee kuin muutkin Rautamiestä luomassa olleet marvelilaiset. Erittäin mielenkiintoinen dokkari, joka valottaa lähes kaiken mahdollisen tämän suositun sarjakuvahahmon taustoista.

I am Iron Man on lähes kaksituntinen, seitsemään osaan jaettu making of dokumentti. Jos tämän jälkeen on jotakin epäselvää elokuvan teosta niin johan on kumma. Jos itse tekisin taustadokkaria, niin siitä tulisi juuri tällainen.

Wired on puolituntinen dokumentti visuaalisista tehosteista. Opimme tarkasti miten Rautamies on synnytetty. Tämän koosteen jälkeen arvostaa taas himpun verran enemmän digivelhojen työtä.

Muita lyhyempiä ekstroja ovat Robert Downey Jr:n koekuvaus (6 min), The Actor’s Process (4 min) eli lyhyt kurkistus siihen, miten rooli kehittyy. Tottakai levyltä löytyy myös kuvagallerioita ja trailereita, sekä erikoinen The Onion News Network’s report, jonka tarkoitus ei lyhyellä varoitusajalla allekirjoittaneelle auennut. Lisäksi blu-ray on varustettu BD Live ominaisuudella, joka ennakkotiedotuksen mukaan tarjoaa ”interaktiivisen tietovisan”. Tätä ominaisuutta en päässyt testaamaan, sillä se vaatii soittimen lisäksi nopean internet yhteyden. Niin ja profiilin 2.0 soittimen.

Iron Man kahden levyn blu-ray julkaisu tarjoaa jokaiselle eurolle vastinetta ja on Rautamiehen faneille pakkohankinta, josta on iloa pitkäksi aikaa.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202