ositapahtumiin vahvasti perustuva trilleri alkaa kun Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) saa puhelinsoiton. Hänen ainoa elossa oleva poikansa Mike (Jonathan Tucker) on kadonnut palattuaan Irakin komennuk…
Raamatun legenda kertoo, että nuori Daavid kukisti mahtavan Goljatin Elahin laaksossa aseenan mitätön kivilinko. Oscar palkittu ohjaaja/käsikirjoittaja Paul Haggis (Crash) käyttää tätä tarinaa metaforana sodasta palaavien sotilaiden henkisille kärsimyksille. Jokainen tulkitkoot tarkemmin itse.
Tositapahtumiin vahvasti perustuva In the Valley of Elah alkaa kun Hank Deerfield (Tommy Lee Jones) saa puhelinsoiton. Hänen ainoa elossa oleva poikansa Mike (Jonathan Tucker) on kadonnut palattuaan Irakin komennukselta. Tähän päättyy armeijan mielenkiinto tapahtumien selvittämiseen. Entisenä sotilaspoliisina Hank päättää lähteä itse etsimään poikaansa. Kotiin odottamaan jää huolestunut vaimo Joan (Susan Sarandon).
Päästyään tukikohtaan Hank törmää valtavaan muuriin. Kukaan ei tiedä Mikesta. Paikallinen poliisikaan ei tohdi selvitystä käynnistää, sillä asia kuuluu ehdottomasti armeijan sisäiseen tutkintaan. Puoliväkisin Hank saa annettua katoamisilmoituksen kollegoidensa pilkan kohteeksi joutuneelle etsivä Emily Sandersille (Charlize Theron). Asia unohtuu, kunnes kaupungin laidalta löytyy paloiteltu ruumis, joka myöhemmin tunnistetaan Mike Deerfieldiksi. Nyt sekä armeijan tutkijat että poliisilaitoksen väki kiinnostuu tutkimuksista. Asioita mutkistaa se, että ruumiinpalat sijaitsevat armeijan omistamalla maaperällä. Vaikuttaisi siltä, että Hankin poika on sekaantunut huumebisnekseen ja joutunut rikollisjengin murhaamaksi. Hankille näin yksinkertainen selitys ei kelpaa, vaan hän päättää jatkaa omia tutkimuksiaan.
Oscar voittajia (Haggis, Jones, Theron, Sarandon…) pullisteleva In the Valley of Elah on kaksituntisesta kestostaan huolimatta mukaansa tempaava elokuva yksinkertaisesta juonestaan huolimatta. Ei liioin haittaa, että tarina etenee säästöliekillä eteenpäin. Meno on tasaisen varmaa ja harkittua viimeiseen kameranliikkeeseen asti. Aihe kotiinpalaavista sotilaista ja heidän ongelmistaan ei ole ainutkertainen. Näitä viritelmiä riittää jonoksi asti. Elahin erottaa massasta se, ettei elokuva pyri ärsyttämään ketään, vaikka varmasti olisi ollut herkullista piikitellä presidentti Bushin hallintoa tai armeijan sisäistä byrokratiaa. Ohjaaja Haggis pysyy tiukasti asialinjalla.
Itsensä Clint Eastwoodin vetäydyttyä hankkeesta ovet aukesivat toiselle veteraaninäyttelijälle, Tommy Lee Jonesille (Menetetty maa). Niin tai näin, Oscar ehdokkuuden miespääosasta napannut Jones on jälleen mies paikallaan tulkitessaan poikansa murhaa tutkivaa isää henkeäsalpaavan upeasti. Jonesille olisi suonut tästä hyvästä pystin, mutta vastushan oli ennätyskova, joten tällä kertaa tyytyminen oli pelkkään ehdokkuuteen. Muuntautumiskyvyn mestari, Charlize Theron (Monster – Aileen Wuornos), ei jää Jonesin varjoon. Roimasti taidoiltaan kehittynyt Theron osoittaa olevansa rautainen ammattilainen, oli rooli mikä hyvänsä. Sivuosissa on käytetty niin ammattinäyttelijöitä kuin tuiki tavallisia kadunmiehiä ja naisia. Näyttelijät myös kävivät läpi ns. boot campin, jossa he viettivät paljon aikaa toistensa seurassa, aivan kuten armeijan palveluksessa konsanaan. Näistä ja monista muista yksityiskohdista koostuu täydellisyyttä hipova lopputulos.
In the Valley of Elah (2007, Yhdysvallat) nojaa loppujen lopuksi ehkä liiankin ohueen taustaan: mistään vuosituhannen rikostarinasta ei ole kyse. Ohjauksessa, kuvauksessa, lavastuksessa eikä missään muussakaan osa-alueessa ole moitittavaa, mutta tosiasia on se, että ilman fantastisia tulkintoja (etunenässä Jones/Theron) kyseessä olisi vain kertomus muiden joukossa, kauniista Daavid ja Goljat vertauskuvasta huolimatta. Meille suomalaisille on lähes ylitsepääsemättömän vaikeaa ymmärtää Irakin sotaa ja sen seurauksia. Amerikkalaisten tunteisiin tämän kaltaiset kertomukset uppoavat laakista.
DVD: Sandrew Metronomen julkaisema kiekko sisältää kohtuullisesti extroja. Kaksiosaisessa dokumentissa pureudutaan tarkasti elokuvan kuvauksiin. Haastateltavana on myös “oikean elämän Hank Deerfield”. Dokkarit toimivat myös karkeana opetusvideona elokuvien tekemiseen. Katsojalle näytetään yllättävän yksityiskohtaisesti miten kohtauksiin on valmistauduttu ja miten ne on kuvattu tai lavastettu.
Mukana on myös lyhyt osio poistettuja kohtauksia, mm. umpitökerö sivujuoni Jennifer Lopez nimisen tyttöystävän etsinnöistä. Kohtaus, jossa Tommy Lee Jones soittaa useita puheluita etsiäkseen laulajan kokonimikaimaa, on kaikkea muuta kuin draamaan sopiva. Jonesia itseäänkin virnistyttää. Ei ihmekään että tämä karsittiin lopullisesta versiosta pois.
Teksti © 2008 Lasse Lepola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA