Ikuistetut hetket

Maria Larssons eviga ögonblick (2008)

| DVD
  • 4

Köyhyyden ja epäluotettavan aviomiehen kanssa kamppaileva työläisnainen löytää elämäänsä uutta sisältöä valokuvauksesta Jan Troellin epookkidraamassa.

julkaistu 2009-05-01 / päivitetty 16.05. klo 15:03

KUVA 4

Mikael Persbrandt
Mikael Persbrandt 

KUVA 3

Mikael Persbrandt ja Maria Heiskanen
Mikael Persbrandt ja Maria Heiskanen 

KUVA 2

Maria Heiskanen
Maria Heiskanen 

KUVA 1

Jesper Christensen ja Maria Heiskanen
Jesper Christensen ja Maria Heiskanen 

Ikuistetut hetket

Ohjaus Jan Troell
Näyttelijät Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen, Emil Jensen, Ghita Nørby
Maa Ruotsi, Tanska, Suomi, Norja, Saksa
Pituus 131 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Blind Spot Pictures Oy, Final Cut Productions, Göta Film, Motlys, Schneider & Groos
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jan Troellin ohjaama Ruotsin oscartarjokas, Ikuistetut hetket, perustuu ohjaajan vaimon perhetarinaan. Elokuvan pienieleinen ja herkkä tarina työväenluokkaisesta Maria Larssonista, joka löytää valokuvauksesta uutta sisältöä elämäänsä, on koostettu Larssonin tyttären muisteluiden pohjalta.

Viime vuosisadan alkuvuosiin sijoittuva, kiinnostavaa ajankuvaa tarjoava elokuva seuraa tuiki tavallisen työväenluokkaisen perheenäidin elämää, joka nousee arkipäiväisen yläpuolelle arpajaisvoiton myötä. Maria (Maria Heiskanen) voittaa arpajaisissa kameran, joka kuitenkin avioliiton ja lasten myötä jää käyttämättömänä kirstun pohjalle. Elämä naisiin- ja viinaanmenevän satamatyöläismiehen (Mikael Persbrandt) kanssa on kuitenkin tiukkaa. Rahapulassa Maria päättää myydä kameransa, mutta valokuvausliikkeen pitäjän rohkaisemana kuitenkin päättää antaa valokuvaukselle mahdollisuuden. Kameran linssin kautta hänelle avautuu uusi maailma, jossa Malmön laitakatujen arki näyttäytyy pelkistetyn kauniina.

Marian maailmaa avartaa valokuvauksen myötä saavutettu uusi, itsenäinen rooli yhteisössä, mutta sen mukana tulee myös ongelmia. Maria löytää ystävän ja ymmärtäjän valokuvausliikkeen pitäjästä, tanskalaisesta Sebastian Pedersenistä (Jesper Christensen), mikä kiristää välejä jo entisestään myrskyisässä avioliitossa. Herrasmiesmäinen Pedersen voittaa puolelleen niin Marian kuin tämän lapsetkin. Sivistyneenä ja hyvätapaisena hän on kuin Marian väkivaltaisen alkoholistimiehen täydellinen vastakohta. Tilanteesta kehkeytyykin hienovarainen kolmiodraama, jossa pinnan alla kuohuvat tunteet jäävät aikakauden tiukkojen sosiaalisten normien jalkoihin.

Elokuva on surullisen kaunis ja herkkä kertomus viime vuosisadan alun työväenluokkaisen perheen elämästä, jossa yhteiskunnan mullistukset kulkevat taustalla muokaten Larssoneiden arkea. Satamatyöläisten parissa päätään nostava työväenliike yltyy lakkoiluksi ja kapinoinniksi, eivätkä Larssonitkaan välty sitä seuraavalta ajojahdilta. Pienet tragediat seuraavat toisiaan, mutta niiden välissä nähdään pieniä onnenväläyksiä, jotka Maria ikuistaa kamerallaan. Lopulta kuitenkin yksi jos toinen perheenjäsenistä joutuu sovittamaan unelmiaan yhteiskunnan tiukkojen normien mukaiseksi. Kyseessä on kuitenkin ruotsalainen elokuva, joten slaavilaiseen synkistelyyn ei silti sorruta. Elokuva on kaihoisuudestaan huolimatta optimistinen: Marian elämään mahtuu kompromisseja, mutta kameran linssin läpi voi kauneutta löytää yllättävistäkin paikoista.

Jan Troellin elokuva on kauniisti kuvattu ja upeasti rytmitetty. Arjen kauneus nousee esiin kauniisti kuvatuissa tuokiokuvissa. Näyttelijäsuoritukset ovat upeita. Roolistaan useasti palkittu Maria Heiskanen loistaa arkensa kanssa kamppailevana, urheana työläisnaisena. Suomessa lähinnä Beck –elokuvista tunnettu Mikael Persbrandt heittäytyy ihailtavasti Marian väkivaltaisen hulttiomiehen rooliin. Golden Globe –ehdokkaanakin olleen elokuvan suurin heikkous onkin lopulta sen pituus: verkkaisesti etenevässä elokuvassa seurataan suurperheen arkea niin yksityiskohtaiseksi, että karsimisen varaakin olisi ollut.

DVD: Anamorfinen 1.78:1 laajakuva sekä DD 5.1 ääniraita ovat hyvälaatuiset. DVD:llä lisämateriaalina elokuvan taustalla olevaa tarinaa sekä Troellin ohjausprosessia valottavat pikkudokumentit.

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202