How Do You Know

How Do You Know (2010)

| Blu-ray
  • 2

Elämä on ihanaa -ohjaajan huippukallis romanttinen komedia ei aivan täytä ennakko-odotuksia.

julkaistu 2011-08-18 / päivitetty 19.08. klo 03:03

KUVA 4

Witherspoon, Wilson ja Rudd
Witherspoon, Wilson ja Rudd 

KUVA 3

Jack Nicholson ja Paul Rudd
Jack Nicholson ja Paul Rudd 

KUVA 2

Reese Witherspoon ja Paul Rudd
Reese Witherspoon ja Paul Rudd 

KUVA 1

Reese Witherspoon ja Owen Wilson
Reese Witherspoon ja Owen Wilson 

How Do You Know

Ohjaus James L. Brooks
Näyttelijät Reese Witherspoon, Paul Rudd, Owen Wilson, Jack Nicholson, Kathryn Hahn
Maa Yhdysvallat
Pituus 121 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Simpsonit-sarjassa käsikirjoittajana pitkään vaikuttanut James L. Brooks yrittää uusimmalla ohjaustyöllään toistaa vuoden 1997 Oscar-palkitun hitin Elämä on ihanaa menestyskaavaa. How Do You Know –elokuvan pohjalta löytyvät hyvin pitkälti kaikki ne samat elementit, jotka tekivät esikuvastaan yllättävän toimivan.

Teoksia yhdistää jopa veteraaninäyttelijä Jack Nicholson, joskin edelliskerran aidosti hieno, Oscar-voittoisa pääosa on vaihtunut hengettömään sivuosaan, johon Nicholson lienee raahattu vain jotta elokuvan juliste voisi kerskua vielä yhdellä ylimääräisellä tähtinimellä. Elokuvan huimaavasta 120 miljoonan dollarin budjetista leijonanosan haukkasivatkin A-listan näyttelijöiden muhkeat palkkashekit. Reese Witherspoonin, Owen Wilsonin ja Paul Ruddin tähdittämä elokuva ei kuitenkaan ole lahjakkaiden osiensa summa, vaan ylipitkä ja tunneköyhä Elämä on ihanaa –toisinto.

Positiivista energiaa laahaavaan elokuvaan tuova Witherspoon on hehkeä softball-pelaaja Lisa, joka pitkän ja menestyksekkään uran jälkeen saa yllättäen kenkää joukkueen uudesta kokoonpanosta. Lohdutusta tarjoaa hauska mutta tunteeton naistenmies Matty (Wilson), jonka oma ura baseball-ammattilaisena sattuu kukoistamaan.

Lisaa itselleen havittelemaan ilmestyy myös Ruddin kömpelö George, lakiongelmiin isänsä Charlesin (Nicholson) sotkuja siivotessa ajautunut pukumies. Asetelmasta seuraava kolmiodraama keskittyy enemmän Lisan päättämättömyyteen kahden täysin erilaisen miehen välillä kuin herkulliseen tilannekomiikkaan.

Elämä on ihanaa toi kypsällä otteellaan ja kuivalla huumorillaan vaihtelua Hollywood-kaavan mukaan räätälöityihin romanttisiin komedioihin. Brooksin samaa henkeä tavoittelevalle paluuyritykselle oman identiteetin, ja sen myötä myös osuvimman kohderyhmän löytäminen ei käy yhtä vaivattomasti. Elokuva ei hyödy lajityypilleen uuvuttavasta kestosta, vaan käyttää ylimääräiset minuutit seilaten räikeän valtavirtakomedian ja hillitymmän itsensäetsimisdraaman välillä kultaista keskitietä löytämättä.

Tasapaksua ja riskitöntä leimaa vahvistavat itselleen ominaisia rooleja konemaisesti toistavat näyttelijät. Witherspoon on jälleen pirtsakka sinkkutyttö rakkautta etsimässä, Rudd suloisen hömelö jokamies, Wilson menevä ja kovaääninen koheltaja ja Nicholson lämpimikseen karjuva johtohahmo. Suoritukset ovat tasaisen varmoja ja miellyttäviä, mutta sekä draaman että komiikan taitava Witherspoon nousee empaattisella olemuksellaan syyksi katsoa koko elokuva.

Blu-ray: Sonyn julkaisussa kuvaformaattina loistava 1080p HD kuvasuhteella 1.85:1 ja ääniraitana 5.1 DTS-HD MA.

Lisämateriaalia on lähes ähkyyn saakka. Mukana elokuvantekijöiden kommenttiraita, Brooksin ja Wilsonin valikoitujen kohtausten kommentit, yhteensä 16 poistettua kohtausta Brooksin kommentein, mokaotoksia, making of, keskustelu Brooksin ja säveltäjä Hans Zimmerin kanssa, interaktiivinen katsaus alkuperäiseen käsikirjoitukseen sekä sokerina pohjalla ”The George” – elokuvassa tutuksi tuleva drinkkiohje. Kaikkia ekstroja ei ole saatavilla elokuvan DVD-versiossa.

Teksti: © 2011 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202