1700-luvun Englantiin sijoittuva pukudraama Georgiana Cavendishistä, Devonshiren herttuattaresta.
Herttuatar sijoittuu 1700-luvun loppupuolen Englantiin. Keira Knightley esittää Georgiana Cavendishiä, joka jo erittäin nuorella iällä naitetaan huomattavasti vanhemmalle miehelle, Devonshiren herttualle (Ralph Fiennes), jolla on jo kova kiire saada poikalapsi jatkamaan arvokasta sukua. Vaikka avioliitto onkin Georgianan äidin sopima, neito on kuitenkin riemuissaan, sillä avioliitto arvovaltaisen Devonshiren herttuan kanssa tarkoittaa hänelle seurapiirejä ja huoletonta elämää herttuan komeassa hovissa.
Heti aluksi kylmä ja etäinen herttua tuhoaa Georginan harhakäsitykset romanttisesta avioliitosta, ja tilanne pahenee entisestään, kun herttuatar synnyttää vuosien kuluessa herttualle kaksi tytärtä, mutta ei yhtään poikaa. Pian herttuatar huomaa, että Devonshiren kartano ei olekaan se unelmien täyttymys, jota hän oli toivonut vaan pikemminkin vankila, josta hän ei tule koskaan vapautumaan.
Viime aikoina historiallisia pukudraamoja on pursunnut jokaiselta studiolta ja jokaisesta maailman kolkasta, ihan kyllästymiseen asti. Asiaa ei ole auttanut se, että useimmat näistä tekeleistä ovat olleet karmaisevan huonoja. Onneksi aina silloin tällöin yksittäinen onnistunut lajityypin edustaja putkahtaa esiin ja palauttaa uskon vanhoihin kunnon pukudraamoihin. Herttuatar (2008, Iso-Britannia, Italia, Ranska) on juuri tällainen.
Ei sinänsä, ei Herttuatarkaan tuo genreen mitään uutta tai mullistavaa. Se vain yksinkertaisesti tekee niistä samoista vanhoista aineksista maukkaamman keitoksen. Herttuattaressa nimittäin lähes kaikki toimii: se on käsikirjoitettu mukaansatempaavaksi, eikä liian yltiöromanttisesti. Se on puvustettu ja lavastettu kerrassaan täydellisesti, jokainen yksityiskohta on otettu huomioon menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin. Kokonaisuuden kruunaa Rachel Portmanin säveltämä musiikki, joka on ehdottomasti yksi kauneimmista, jota 2000-luvulla on kuultu. Tällainen soundtrack palauttaa uskon elokuvamusiikkiin, jonka parhaat päivät ovat menneet jo pari vuosikymmentä sitten.
Silti, ei Herttuatar ole elokuvana täydellinen, ei edes oman genrensä sisällä. Jos mukaan olisi saatu Georgianan henkilökohtaisen elämän lisäksi muitakin elementtejä, tarinaan olisi saatettu saada lisää syvyyttä. Georgiana Cavendish oli nimittäin vahvasti poliittinen henkilö, joka tässä elokuvassa unohdetaan lähes täydellisesti. Toisaalta elokuvalla on rajallinen määrä aikaa kertoa tarinansa. Ihmisen elämää kokonaisuudessaan on turha yrittää mahduttaa yhteen tai edes kymmeneen elokuvaan. Siksi käsikirjoittajat Jeffrey Hatcher, Anders Thomas Jensen ja elokuvan ohjaaja Saul Dipp ovat valinneet yhden näkökulman ja pitäytyneet sitkeästi siinä. Tämä lienee ainoa oikea tapa.
Keira Knightley tekee mahtavan roolityön herttuattarena, joka huomaa vuosien vieriessä unelmiensa musertuvan. Ralph Fiennes on näyttelijänä parhaimmillaan tällaisissa historiallisissa eepoksissa ja on tälläkin kertaa mies paikallaan. Hänen roolisuorituksensa kylmänä ja kova-otteisena herttuana on nautinnollisen piinallista katsottavaa.
DVD: Sandrew Metronomen DVD-julkaisu on hyvätasoinen. Komea 2.35:1 anamorfinen laajakuva on terävä ja kirkas. Ääniraitoina on DTS 5.1 ja Dolby Digital 5.1. Varsinkin DTS-ääniraita saa Portmanin säveltämän soundtrackin kuulostamaan jumalaiselta.
Lisämateriaaleistä löytyy erityisen kattava 40-minuuttia kestävä making of-dokumentti, jossa käydään huolellisesti läpi niin elokuvan päähenkilön historia, kuin elokuvan teon vaiheetkin.
Poistettuja kohtauksia on 14 minuutin edestä, tosin tämä aika menee osittain ohjaajan juttuja kuunnellessa.
Mukana on myös elokuvan traileri.
Lisämateriaaleja ei valitettavasti ole tekstitetty suomeksi.
Teksti © 2009 Antti Honkala
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA