Hehkuva kaupunki

City of Ember (2008)

| DVD
  • 3

Vauhdikas kokoperheen seikkailu, jossa kaksi nuorta aikoo pelastaa enrgiapulasta kärsivän maanalaisen kaupungin.

julkaistu 2009-10-16 / päivitetty 16.10. klo 19:07

KUVA 4

Suuri joki ja kaupungin generaattori
Suuri joki ja kaupungin generaattori 

KUVA 3

Bill Murray pitämässä puhetta huolestuneille kaupungin asukkaille
Bill Murray pitämässä puhetta huolestuneille kaupungin asukkaille 

KUVA 2

Ember-kaupungin katukuvaa
Ember-kaupungin katukuvaa 

KUVA 1

Saoirse Ronan ja Harry Treadaway
Saoirse Ronan ja Harry Treadaway 

Hehkuva kaupunki

Ohjaus Gil Kenan
Näyttelijät Saoirse Ronan, Harry Treadway, Bill Murray, Tim Robbins, Toby Jones, Martin Landau
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Playtone, Walden Media ja Atlantic
  • Kuva 3
  • Ääni 1
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Hehkuva kaupunki on kaukaiseen tulevaisuuteen sijoittuva kokoperheen seikkailu, joka perustuu Jeanne DuPraun vuonna 2003 julkaisemaan samannimiseen romaaniin. Kun maailmanlaajuinen katastrofi pyyhkäisee mennessään suurimman osan maailman asukkaista, pieni joukko selviytyneitä perustaa maanalaisen kaupungin ja jää sinne asumaan. Vuosien vieriessä historia unohtuu, ja Ember-kaupungin asukkaat eristäytyvät täysin ulkomaailmasta.

Nyt, yli 200 vuotta katastrofin jälkeen tämä kaupunki, jonka tarkoitus oli olla vain väliaikainen asuinpaikka, on ajautumassa kaaokseen. Ruoasta on krooninen pula, ihmiset pelkäävät maailmanloppua ja mikä pahinta, energia uhkaa loppua. Valtavat sähkövalot, jotka erottavat kaupungin loppumattomasta pimeydestä, ovat alkaneet nimittäin reistailla, ja niitä ylläpitävä generaattori on hajoamispisteessä. Koko surkean tilanteen kruunaa kiero, itsekäs ja kapeakatseinen kaupunginjohtaja (Bill Murray), joka ei tee mitään kaupunkinsa eteen. Kun kahdelle nuorelle kaupunkilaiselle (Saoirse Ronan – jonka roolihahmon nimi on oivallisesti Mayfleet – ja Harry Treadway) selviää, että kaupungista saattaa olla tie ulos, he ryhtyvät selvittämään arvoitusta, riskeistä ja vaaroista huolimatta.

Vaikka elokuvan lähtökohta ei ehkä kuulostakaan perheen lapsille sopivalta tarinalta, Hehkuva kaupunki on itse asiassa varsin lempeä ja hyväntuulinen kokoperheen elokuva. Kerronta on sopivan yksinkertaista ja tehokasta, joka pitää niin nuoremmat kuin vähän vanhemmatkin tarinasta kiinnostuneena. Hauska, mielikuvituksellinen ja mielenkiintoinen tarina on kerrottu mukavan vauhdikkaalla rytmillä, jolloin 90 minuuttia sujuu siivillä. Hehkuvalla kaupungilla on oma persoonallinen tunnelmansa, joka ei ole 2000-luvun kokoperheen elokuvalle aivan mitätön ansio.

Vanhemmille katsojille elokuvan teemat näyttäytyvät vertauskuvallisina oman maailmamme ongelmista. Energiakriisi, elintarvikepula, ilmaston lämpeneminen, poliittinen lyhyt- ja kapeakatseisuus ja itsekkyys ovat 2000-luvulla hyvin tiedostettuja ongelmia. Hehkuvassa kaupungissa nämä ongelmat esiintyvät ikään kuin mikrokoossa.

Mukaan elokuvaan on saatu liuta nimekkäitä ja osaavia näyttelijöitä, kuten Bill Murray, Tim Robbins, Martin Landau ja Toby Jones. Kaikki heistä jäävät valitettavasti muutaman kohtauksen ihmeiksi, joista ei paljon ehdi nauttia. Bill Murray sentään onnistuu varastamaan useampia kohtauksia velmumaisena kaupunginjohtajana. Valitettavasti elokuvan nuoret pääosanäyttelijät Saoirse Ronan ja Harry Treadway eivät tee kameran edessä mitään mullistavaa. Seuraavana päivänä elokuvan muistaa ennemmin sen huikeasta ja kauniisti toteutetusta visuaalisuudestaan ja komeasta lavastuksestaan kuin pääosanäyttelijöistään.

DVD: Atlanticin DVD-julkaisu on teknisiltä ominaisuuksiltaan pöyristyttävän huono. Pahinta ei ole sen herkästi pikselöityvä 2.35:1 anamorfinen laajakuva, vaan DTS ja DD 5.1-ääniraidat, jotka ovat niin huonoja, että tarkempi katsoja saattaa sulkea kotiteatterin ja vaihtaa television omaan äänentoistoon, joka helpottaa tilannetta hieman. Ääniraita on miksattu täysin väärin. Kuullakseen näyttelijöiden puheen äänenvoimakkuus on käännettävä niin kovalle, että muut äänet meinaavat toimintakohtauksissa räjäyttää katsojan pään. Äänessä on muitakin ongelmia, kuten tynnyrimäinen kaiku, ja diskantin ja basson järkyttävä epäbalanssi, joiden kanssa pärjätäkseen äänenvoimakkuutta on säädeltävä kohtaus kerrallaan. Sinänsä mukava kokoperheen elokuva muuttuu lähes katsomiskelvottomaksi tällaisen julkaisun myötä.

Levyllä on mukana on kolme lyhyttä making of-dokumenttia, joilla on yhteensä pituutta noin 15 minuuttia. Pintapuolisten dokumenttien matkassa pääsemme tutustumaan elokuvan kulisseihin, kuvauksiin ja visuaalisten efektien tekoon. Mitään dokumenteista ei ole tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202