Happy-Go-Lucky

Happy-Go-Lucky (2008)

| DVD
  • 4

Mike Leigh’n fiksu draamakomedia hulvattoman boheemista lontoolaisopettajattaresta, joka näkee vain elämän valoisan puolen. Luvassa herkullista komediaa, monisävyistä draamaa, loistavasti rakennettuja…

julkaistu 2009-02-20 / päivitetty 19.01. klo 16:04

KUVA 4

Sally Hawkins
Sally Hawkins 

KUVA 3

Sally Hawkins ja Alexis Zegerman
Sally Hawkins ja Alexis Zegerman 

KUVA 2

Eddie Marsan ja Sally Hawkins
Eddie Marsan ja Sally Hawkins 

KUVA 1

Sally Hawkins
Sally Hawkins 

Happy-Go-Lucky

Ohjaus Mike Leigh
Näyttelijät Sally Hawkins, Eddie Marsan, Alexis Zegerman.
Maa Iso-Britannia
Pituus 118 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Film4, Ingenious Film Partners, Summit Entertainment, Thin Man Films, UK Film Council ja Sandrew Metronome.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mike Leigh’n (Vera Drake, Salaisuuksia ja valheita) Happy-Go-Lucky (2008, Iso-Britannia) on lopulta älykkäämpi ja mielenkiintoisempi kuin ensivilkaisulla osaisi arvata. Päällisin puolin elokuva on hilpeän värikäs kuvaus naisesta joka kohtaa kaiken vastaantulevan hymy kasvoillaan. Elämäntapaoptimisti Poppy (Sally Hawkins) on luokanopettaja, joka elää railakasta boheemielämää kimppakämpässä parhaan ystävänsä kanssa, kiertää klubeja pikkusiskonsa opiskelijakavereiden mukana ja näkee koko maailman riemuntäyteisenä karnevaalina, jonne kaikilla on vapaa pääsy.

Alkuun Poppy herättää ihastusta kirkassilmäisen lapsenomaisella innostuksellaan, muttei tunneskaalaltaan yksioikoisena kuitenkaan jaksa kiinnostaa loputtomiin, vaikka tarjoaakin herkullisia koomisia hetkiä kikatuksensekaisella hössötyksellään ja höpötyksellään. Kiinnostavan elokuvasta tekeekin Poppyn suhde ympäröivään maailmaan ja reaktiot, joita hän herättää kanssaihmisissään.

Kun Poppyn pyörä varastetaan, päättää hän mennä autokouluun, jossa opettajaksi osuu vakavamielinen ja kiivasluontoinen äärioikeistolaispunaniska (Eddie Marsan). Täydellisten vastakohtien kohtaamisesta syntyy niin mehukasta komediaa kuin riipivää draamaakin, jossa kummastakin osapuolesta paljastuu uusia, synkempiä puolia. Usein Poppyn järkkymätön positiivisuus tuntuukin uskomattoman ärsyttävältä. Maanisuuden ovia kolkutteleva iloisuus on raivostuttavaa: miksei Poppy voi ottaa mitään vakavasti? Mitkä hänen motiivinsa lopulta ovat? Toisaalta Poppylla riittää empatiaa oppilailleen ja lähikujan kodittomille naiiviuteen asti, toisaalta hän vaikuttaa väliin itsekkäältä ja ajattelemattomalta tuputtaessaan intoaan ihmisille, joiden tarpeita ei edes yritä ymmärtää.

Poppyn ja autokoulunopettaja Frankin suhde nousee elokuvan mielenkiintoisimmaksi. Kahdesta ääripäästä löytyy vastakohtaistamisen kautta inhimillistä haavoittuvaisuutta ja kovuutta yllättäviltä tahoilta. Sekä Hawkins että Marsan tekevät loistavaa työtä ja tuovat äärimmäisyyksiin taipuvaisista hahmoistaan esiin myös hienovaraisempia sävyjä ja piirteitä. Loistavat näyttelijäsuoritukset yhdessä Leigh’n älykkään käsikirjoitus- ja ohjaustyön kanssa tekevät elokuvasta erittäin viihdyttävän mutta myös koskettavan kokonaisuuden.

Poppy nauraa aikuisuudelle, mutta ikinuoren kimppakämpän idyllissä on havaittavissa haikeutta: yhteiseloa on jatkunut jo kymmenen vuotta, eikä mikään ole muuttunut. 30-vuotias Poppy elääkin pysähtyneen kehityksen tilassa. Siinä Leigh’n elokuva onkin omituinen. Se kertoo nuoresta naisesta olematta kuitenkaan kasvutarina, missä sen viehätys piileekin. Positiivinen asenne, kyky nähdä hyvää kaikessa ja säilyttää lapsenomainen välittömyys ja into ovat ihailua herättäviä ominaisuuksia ja nähdään usein tienä onneen, mutta samalla ne herättävät katsojassa jopa sääliä Poppya kohtaan. Esittämällä Poppyn traagisessa valossa Leigh tuntuu kyseenalaistavan optimistisuuden arvon ja asettavan koko onnellisuuden käsitteen monitasoisen tutkiskelun alaiseksi. Elokuvan jälkeen on hämmentynyt olo: Poppy ihastuttaa, mutta saa myös miettimään mitä ihmisessä on vialla kun koko ajan täytyy hymyillä.

DVD:ltä löytyy lisämateriaalina hauska puolen tunnin featurette, jossa näyttelijät ja ohjaaja analysoivat elokuvan roolihahmoja, sekä lyhyempi pätkä elokuvan kuvauksista. DVD:n kuvaformaatti on ajoittain hieman pehmeä anamorfinen 1.85:1 laajakuva, vekkulia ääniraitaa toistaa DD 5.1.

Teksti © 2009 Maria Koistinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202