Hammaskeiju

Tooth Fairy (2010)

| DVD
  • 3

Dwayne ’The Rock’ Johnson yllättää lastenelokuvassa kovana lätkätähtenä, joka joutuu hammaskeijun hommiin.

julkaistu 2010-07-23 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 3

Dwayne Johnson, Stephen Merchant ja Julie Andrews
Dwayne Johnson, Stephen Merchant ja Julie Andrews 

KUVA 2

Dwayne Johnson ja Stephen Merchant
Dwayne Johnson ja Stephen Merchant 

KUVA 1

Dwayne Johnson
Dwayne Johnson 

Hammaskeiju

Ohjaus Michael Lembeck
Näyttelijät Dwayne Johnson, Ashley Judd, Stephen Merchant, Ryan Sheckler, Seth MacFarlane, Julie Andrews, Billy Crystal
Maa Yhdysvallat / Kanada
Pituus 101 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Paperilla Hammaskeiju (2010) kuulostaa jopa lastenelokuvaksi liian väkisin väännetyltä ja kaukaa haetulta. Vanhemmatkin katsojat kavahtavat ideaa Dwayne ’The Rock’ Johnsonista husleeraamassa trikoisiin pukeutuneena hammaskeijuna. Ensijärkytyksen jälkeen luvassa on kuitenkin harmitonta hupia, joka varmasti kirvoittaa muutamat naurut niistä vähän isommistakin katselijoista.

Disney -tuotteelta tuntuvassa elokuvassa parhaat päivänsä nähnyt jääkiekkoilija Derek Thompson (Dwayne Johnson) tuomitaan kahdeksi viikoksi suorittamaan hammaskeijun tehtäviä, koska ei usko keijujen olemassaoloon, ja melkein levittää epäuskoa myös tyttöystävänsä Carlyn (Ashley Judd) pieneen tyttäreen.

Derekin harmiksi keijuiluun kuuluu kimaltelevat siivet ja näppärien keijujippojen opettelu seesteisten hammaskeijupomojen (Julie Andrews ja Billy Crystal) valvovien silmien alla. Yhdessä tehtävänvalvojansa Tracyn (keijukaismaisen vartalon omaava Stephen Merchant) kanssa Derek ryhtyy toimeen, ja huomaa, että hän voi hoitaa homman omalla tavallaan ja samalla saada aikaiseksi jotakin hyvää.

Elokuvaa katsoessa tulee suurena helpotuksena, ettei se yritäkään ottaa itseään todesta. Leffan idea on älytön, ja elokuvantekijät onneksi tietävät sen. Näyttelijöillä on selkeästi hauskaa rooleissaan, ja he tekevät jatkuvasti hyväntahtoista pilkkaa itsestään ja elokuvasta.

Showpainiuransa lomassa elokuvissa esiintynyt Dwayne Johnson on yksinkertaisessa roolissaan ihan mukiinmenevä, mutta jää aina aisaparinsa Stephen Merchantin varjoon. Konttori -sarjaa kirjoittava ja tuottava neropattikoomikko on loistava siivettömäksi jääneenä keijuna, ja on yksin vastuussa elokuvan parhaista vitseistä. Reilut pari metriä pitkän Merchantin pajunvitsamaisesta olemuksesta revitään huumoria useaan otteeseen. Elokuvassa nähdään myös toinen TV-komiikan mestari. Rohkean Family Guy-animaatiosarjan luoja Seth MacFarlane piipahtaa pienessä cameoroolissa.

Elokuvan lopussa tuskallisen ilmeinen onnellisen lopun korostaminen uhkaa pilata hupaisasti vietetyt satakunta minuuttia, mutta lopputeksteihin säilötty Julie Andrewsin ja Billy Crystalin sketsi jättää positiivisen mielikuvan tästä hyvin suoriutuvasta lastenelokuvasta.

Nykyään on tavallista, että lastenelokuviin ujutetaan myös aikuisempaan makuun istuvaa huumoria. Toisinaan kahtiajako ei toimi, ja tuloksena on sekamelska laimeita vitsejä, jotka eivät naurata enää oikeastaan ketään. Hammaskeijussa molemmat puolet toimivat. Lapsille on keijupölyä ja söpöjä siivekkäitä keijukostyymejä, ja vähän vanhemmat viettävät hupaisan leffaillan Andrewsin, Crystalin ja Merchantin vitsikästä menoa katsellessa. Myöhemmin ei ehkä kehtaa kertoa kaverille nauttineensa elokuvasta, mutta tulipahan kerrankin otettua vähän rennommin.

DVD: FS Filmin DVD-levy on teknisesti moitteeton. Kuva (16:9 anaforminen laajakuva 1.85:1) ja ääni (Dolby Digital 5.1) pitävät yllä nykyjulkaisujen hyvää tasoa.

Levyn lisämateriaalipuoli jää köyhäksi. Sarkastisen hauskalla ”fairyoke”-pätkällä leffan tähdet Dwayne Johnson ja Stephen Merchant lurittelevat Wind Beneath My Wings -kappaletta omalla toverillisella dialogillaan höystettynä. Gag reel, eli kokoelma epäonnistuneita kohtauksia, on myös perushauskaa tavaraa koko näyttelijäkaartilta. Monien muiden uusien julkaisujen tavoin levyltä on mahdollisuus kopioida elokuva tietokoneelle digital copy -ominaisuuden ansiosta. Yllättävän viihdyttäväksi paljastuneen elokuvan julkaisu jää kaipaamaan kommenttiraitaa. Leffan hassuttelusta olisi mielellään kuullut vielä lisää.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202