Good Hair

Good Hair (2009)

| DVD
  • 3

Chris Rock kyselee humoristisessa dokumentissa millaiset ovat hyvät hiukset. Vastaus ei ole yksiselitteinen.

julkaistu 2010-06-28 / päivitetty 12.07. klo 16:04

KUVA 3

Chris Rock
Chris Rock 

KUVA 2

Good Hair
Good Hair 

KUVA 1

Chris Rock
Chris Rock 

Good Hair

Ohjaus Jeff Stilson
Näyttelijät Chris Rock, Raven Symone, Melyssa Ford, Tracie Thoms, Nia Long, Meagan Good
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Chris Rock Entertainment, HBO Films ja Paramount Home Entertainment Finland.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Good Hair / © 2009 Chris Rock Entertainment, HBO Films ja Paramount Home Entertainment Finland

Millaiset ovat hyvät hiukset? Se on kysymys, johon jenkkikoomikko Chris Rock tunsi pakonomaista tarvetta hakea vastausta, kun hänen 5-vuotias tyttärensä yllätti miehen kysymällä ”miksei minulla ole hyviä hiuksia?”. Rönsyilevää ja hieman turhankin kevytmielistä dokumentaarista komediaa Good Hair (2009) katsellessa saa huomata, että vastaus ei suinkaan ole yksiselitteinen.

Lähinnä mustien naisten hiuksiin keskittyvä dokumentaari esittelee sankoin joukoin näyttelijöitä ja artisteja, jotka puhuvat hiuksista ja niiden merkityksestä. Erikoiset suhteet kuontaloonsa paljastavat muun muassa näyttelijät Tracie Thoms, Raven Symone ja Melyssa Ford sekä musiikkiartistit Eve, Ice-T, Cheryl James ja T-Pain.

Puhuvat päät vaihtuvat vauhdilla, ja asiaa tulee paljon. Aidoimmillaan elokuva on kuitenkin silloin, kun Chris Rock hassuttelee tavallisten ihmisten kanssa amerikkalaisissa parturikampaamoissa, joissa tukka-asiat otetaan tosissaan. Näille naisille hiukset ovat investointi, johon voi helposti upota vuodessa jopa tuhansia dollareita.

Yhdysvalloissa hiukset ovat kukoistava bisnes. Afrikkalais-amerikkalaisille naisille myydään suoraa, silkinsileää hiusta niin lisäkkeinä kuin peruukkeinakin, mutta mistä tietämättömien kuluttajien kuontalot oikeasti ovat peräisin? Siitä Rock matkusti Intiaan ottamaan selvää, ja valotti hieman siellä pyörivää hiustenmyyntibuumia.

Tekotukkamarkkinoiden kysytyintä tavaraa on ilmeiseseti ”aito intialainen ihmishius”, joka tulee kutrinsa jumalille uhraavilta intialaistytöiltä. Valitettavasti Chris Rockin tutkimusmatka Intiaan on vain pintapuolinen raapaisu sen hämäräperäisestä karvakartellista.

Yksi dokumentin osa-alueista käsittelee joka vuosi Atlantassa järjestettäviä Bronners Bros-hiusmessuja, joissa maan parhaat kampaajat kilpailevat toisiaan vastaan esittelemällä taitojaan huimissa lavanäytöksissä ja muut alan ammattilaiset kaupittelevat haluttuja tuotteitaan.

Aiheesta olisi voinut saada aikaiseksi hyvinkin kiinnostavan, vakavasävyisemmän paljastusdokumentin, mutta Chris Rock tuotantotiimeineen on mennyt täysin päinvastaiseen suuntaan. Vakavammilla vesillä käväistään pikaisesti, varsinkin Intia-tarinan yhteydessä, mutta tunnelma pysyy koko ajan höyhenen kevyenä.

Ilmeisesti tarkoituksena onkin ollut luoda hauska hyvänmielen feel good-tyylinen kurkkaus hiusten merkitykseen niin naisten kuin miestenkin kannalta. Loppuun ei kuitenkaan ole maltettu olla jättämättä sitä periamerikkalaista viestiä sisäisen kauneuden tärkeydestä.

Good Hair on kuitenkin hupaisa dokumentti, ja hauska Chris Rock on miellyttävää seuraa koko elokuvan keston ajan. Dokkari valottaa kiitettävästi niin julkimoiden suhteita omiin hiuksiinsa, villinä riehuvaa irtotukkabisnestä kuin alan suurimpien messujen järjestämistäkin. Jos ei muuta leffasta saanutkaan irti, niin ainakin hetken aikaa oma kuontalo vaikuttaa vallan hyvältä.

DVD: Hauska dokumentti on tallentunut DVD-levylle erittäin teräväkuvaisena (16:9 anaforminen widescreen 1.78:1), ja ääni (Dolby Digital 5.1) on samantasoinen. Niiden perinteisten trailereiden lisäksi levyllä tarjotaan vain kommenttiraita, jolla höpöttävät pääjehu Chris Rock ja tuottaja Nelson George.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202