Go Fast

Go Fast (2008)

| DVD
  • 2

Ranskalaisen toimintafilmin ruuti on hieman vettynyttä, vaikka huumeilla lastattu Audi kulkee kovaa.

julkaistu 2009-09-16 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 4

Huumekuljetukseen sekaantuvat gangsterit
Huumekuljetukseen sekaantuvat gangsterit 

KUVA 3

Idylli, joka hajoaa: taustalla Marek-setä (Roschdy Zem)
Idylli, joka hajoaa: taustalla Marek-setä (Roschdy Zem) 

KUVA 2

Substanssia aamuyöllä
Substanssia aamuyöllä 

KUVA 1

Substanssia päivällä
Substanssia päivällä 

Go Fast

Ohjaus Olivier Van Hoofstadt
Näyttelijät Roschdy Zem, Olivier Gourmet, Jean-Michel Fete, Jil Milan
Maa Ranska
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Avalanche Productions, Europa Corp, Canal+, CinéCinéma, Sofica Europacorp ja Nordisk Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ranskalaisen toimintafilmin Go Fast (2008) punaisena lankana on huumepelin ruokkimisjärjestyksen kuvaaminen, vaikka pääpaino onkin viimeisimmissä lenkeissä: kun ajetaan audeilla ja bemareilla viileästi ylinopeutta Espanjasta Ranskaan, takapenkillä parikymmentä kiloa kamaa. Hierarkian lyömätön tiivistys löytyy kuitenkin musiikin puolelta, Immortal Techniquen ja kumppaneiden konseptiraidalta Peruvian Cocaine. Siinä käydään tunnontarkasti läpi koko ketju orjaviljelijästä rikostutkijaan.

Tietty levottomuus vaivaakin Go Fastia. Siinä on paljon langanpätkiä, joista ei saada punottua kestävää köyttä. Se alkaa jännittävästi, kun rikollisjengejä jahtaava poliisiyksikkö seuraa yön yli nurjan betonilähiön elämää. Kosketus todellisuuteen on kuin toisessa ranskalaisessa elokuvassa, Vihassa (La haine, 1994), joka käsittelee gettoutuneen alueen nuorten elämää. Kyttäyksestä tulee mieleen myös köyhän miehen Langalla (The Wire, 2002–2008).

Huumediileri Lucien (Jil Milan) onkin lopulta poliiseja nokkelampi ja hyökkää heidän kimppuunsa. Tylyssä teurastuksessa koko siivoojiksi valepukeutunut kööri passitetaan mullan alle. Erään kuolleen poliisin perhetuttu ja hyvä ystävä Marek (Roschdy Zem) vannoo kostoa. Nyt genresääntöjen jalostama katsoja odottaa, että Marek sivuuttaa muotojäykän, konkreettisiin todisteisiin nojaavan ja oikeusvaltion periaatteita noudattavan poliisilaitoksen ja lähtee yksin omankädenoikeuden tielle siivotakseen katusaastan Kärcherillä.

Näin ei kuitenkaan käy. Stetsonista vedetyssä sivujuonessa kyvykäs Marek värvätään soluttautumaan marokkolaiseen huumejengiin, joka toimittaa kamaa myös Lucienille. Lucien ja Marek tietenkin kohtaavat, mutta vasta varttia ennen loppua. Kyynisyys ei ole yhtä tapissa (ja Chinatown-mielentilassa) kuin David Fincherin Sevenissa (1997), vaikka loppukohtaus on kuin siitä varastettu: Marek osoittaa pellolla makaavaa Lucienia pistoolilla päähän ja ympärillä kiertelee poliisihelikopteri.

Go Fast ei ole järin kineettinen toimintaelokuva. Siinä on pari nopeaa ja kylmästi kuvattua tulitaistelua, esimerkiksi kun tyyny heitetään uhrin kasvoille ja perään ammutaan pari luotia. Suuremmatkin tulitaistelut päättyvät nopeasti toisen puolen täyttyessä lyijystä. Takakansitekstin mainostama takaa-ajo jää taas hiuksenhienoihin ohituksiin moottoritiellä. 2000-luvun ranskavalioiden rinnalla — Transporter 1 & 2, Taken — Go Fast on mikkihiirtä.

Taustaltaan algerialainen Malek on hahmona kimppu kliseitä, joskin suulaus on muuttunut äärivakavuudeksi. Tuima komea mies ei kuitenkaan ole synnynnäinen lahjakkuus vaativaan peitetehtävään. Konventioita rikotaan ehkä eniten kohtauksissa, joissa Malekin kykyjä hiotaan. Hän ei esimerkiksi osaa uida (aikaisemmin keskeinen rosvo karkaa uimalla ja uimataidottomuus on muutenkin vitsailun aihe). Hankala kuvitella, että James Bondia simputettaisiin yhtä nololla tavalla. Brittiläiselle herrasmiehelle kun kaikki on synnynnäistä.

Yllätyksetön jännitysmomentti on sekin, kuka Malekin rikostovereista paljastuu soluttautuneeksi agentiksi. Malekille kerrotaan, kuinka agentti paljastaa itsensä tunnuslauseella: ”Luuletko olevasi jokin Likainen Harry?” Vastaavasti kun Lucien heitetään kaltereiden taakse, hän vaatii asianajajaa kuin suuret pamput. Esitettyyn vaatimukseen poliisi tokaisee: ”Luuletko, että tämä on jokin Amerikka?” Ainakin elokuva yrittää olla pääsykortti Hollywoodiin.

DVD: Nordisk Filmin suomalaisen DVD-julkaisun kuva (16:9 anamorfinen 2.25:1) toistuu moitteettomasti, joskin pimeissä kohtauksissa on nähtävissä pientä epätarkkuutta. Miljöiden värimaailmojen osalta skaala on varsin laaja: avarilta huumepelloilta yölliseen klaustrofobiseen betonilähiöön. Ääniraidalla (ranska 5.1) autojen moottorit eivät murise aivan yhtä voimakkaasti kuin voisi etukäteen odottaa, ja tulitaisteluissa ei saavuteta tavoiteltua (Michael Mannia lienee haettu) vaikutelmaa. Lisämateriaalina 10 minuuttia pitkä ja suomeksi tekstitetty traileriesitys Nordisk Filmin tulevista uutuuksista (mm. Tieto, Red Cliff) — heti alussa ennen elokuvaa kuin VHS-aikakaudella.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202