Get Rich or Die Tryin

Get Rich or Die Tryin (2005)

| DVD
  • 3

50 Centin, alias Curtis Jacksonin, elämään vahvasti pohjaava Get Rich or Die Tryin’ kertoo nuoren pojan tiestä huumekaduilta menestyväksi rap-artistiksi.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-26 / päivitetty 11.06. klo 19:07

KUVA 2

Curtis “50 Cent” Jackson
Curtis “50 Cent” Jackson 

KUVA 1

Curtis “50 Cent” Jackson
Curtis “50 Cent” Jackson 

Get Rich or Die Tryin

Ohjaus Jim Sheridan
Näyttelijät 50 Cent, Terrence Howard, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Bill Duke
Maa Yhdysvallat
Pituus 117 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2005 Cent Productions Inc., Paramount Pictures, MTV Films ja Interscope / Shady / Aftermath Films
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

50 Centin, alias Curtis Jacksonin, elämään vahvasti pohjaava Get Rich or Die Tryin’ kertoo nuoren pojan tiestä huumekaduilta menestyväksi rap-artistiksi. Totuttuun tapaan elokuvassa esiintyvien henkilöiden nimet on muutettu ja niinpä Curtis on vaihtunut Marcukseksi ja 50 Cent Young Caesariksi. Tämä ei lopputulosta haittaa, sillä on yllättävän kiehtovaa seurata “kärpäsenä katossa” tätä eräänlaista tuhkimotarinaa.

Marcuksen äiti elättää itsensä ja poikansa myymällä huumeita New Yorkin sivukaduilla. Bisnes sujuu hyvin ja elämä on leppoisaa, kunnes äiti murhataan raa’asti erään huumeriidan jälkimainingeissa. Isästään tietämätön Marcus joutuu isovanhempiensa hoiviin, jotka yrittävät kasvattaa nuoresta miehestä lain kuuliaista kansalaista. Marcusta kiinnostaa kuitenkin enemmän rap-artistin ura. Toiminnan rahoittamiseksi Marcus päättää jatkaa äitinsä jalanjäljillä huumeiden välittäjänä. Tässä puuhassa Marcus on “luonnonlahjakkuus” ja kerää nopeasti vankan aseman kotikulmillaan. Jokapäiväinen elämä on diilausta, biletystä ja luotien väistelyä kun välejä selvitellään kilpailevien jengien, etenkin kolumbialaisten, kanssa. Rankka työ, rankat huvit.

Get Rich or Die Tryin’ (2005, Yhdysvallat) on viimeisen päälle sliipattu versio tositapahtumista, mikä on myös hyvin luonnollistakin, sillä kuka haluaisi tunnustaa omia rötöksiään juuri siten kuin ne tapahtuivat. Yllättävän paljon 50 Centin elämästä kuitenkin paljastetaan ja se onkin koko homman suola. Tapahtumat ovat mielenkiintoisia ja pistävät etsimään tästä tosielämän räpäyttäjästä lisää tietoa, jota myös löytyykin kiitettävästi, mm. Wikipediasta. Tapahtumien kaunistelun siis ymmärtää, joten on parempi keskittyä muiden taustojen ruotimiseen. Ohjauksesta vastannut, kuusinkertainen Oscar ehdokas Jim Sheridan (mm. Isän Nimeen) onnistuu hyvin: Tylsiä hetkiä ei ole ja monille vastaaville tuotoksille tyypillinen musavideomainen yleisilme on vältetty. Kameratyöskentely ja editointi on myös hoidettu viimeisen päälle, mutta lavastuksessa sorrutaan turhaan prameiluun. New Yorkin sivukadut näyttävät kovin puhtoisilta. Saman voi todeta myös roolituksesta, sillä juuri kukaan gangstoista ei innostu mahtipontisiin vetoihin. Rutiinilla homman painavat läpi Lost tv-sarjasta tuttu nimihirviö Adewale Akinnuoye-Agbaje sekä Young Caesarin kovaotteisena managerina häärivä Terrence Young. Rimanalituksiakin nähdään, mm. veteraaninäyttelijä Bill Duken ja 50 Centin toimesta, tosin jälkimmäisen ymmärtää, sillä näyttelijäksi miehestä ei vaan yksinkertaisesti ole. Oman itsensä näyttelemisen ei pitäisi olla näin vaikeaa?

Elokuvan soundtrack ja muu äänimaailma tuntuu aluksi vaatimattomalta. Taustalla kuullaan “vain” 26:ta hengentuotetta, kuten mukaansatempaavat Window Shopper ja When It Rains It Pours. Vaatimattomuus on ilmeisen harkittua, sillä kappaleet on pilkottu taustalle erittäin hyvin. Tämähän on monen mielestä suorastaan eriskummallista kun kyseessä on rap-artistin elämästä kertova leffa. Kun jälkeenpäin asiaa ajattelee, niin liika taustajumputus on usein vain rasittavaa ja vie huomiota itse tapahtumilta. Puolen sadan kappaleen mahduttaminen taustalle ei mielestäni palvele ketään.

Mainettaan parempi elokuva Get Rich or Die Tryin’ kuitenkin on. Puheet yhden tähden roskasta ovat pahasti yliampuvia. Eräät haukkuvat leffan jo ihan vain oman maineensa vuoksi. En osaa suomalaisena sanoa kuinka kauaksi todellisesta gettomenosta nyt jäätiin, sillä en ole turistikierroksilla miljoonakaupunkien katuelämään päässyt tutustumaan, mutta 50 Centin tarinan kertominen, vaikkakin edes puolivaloilla, on mielestäni sen luokan teko, että siihen ei ihan joka pojan kantti riitä. Kyseessä on viihdyttävä, hyvin etenevä ja omalla tapaa myös koukuttava tositapahtumiin pohjaava kertomus, jolla ehkä on muutakin sanomaa kuin se raha. Kaikista puutteistaan huolimatta tämä tarina herättää ainakin keskustelua ja se on aina hyvä asia.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202