Gainsbourg - tarina legendasta

Gainsbourg - vie héroïque (2010)

| Blu-ray
  • 3

Serge Gainsbourgin elämää seuraileva sankaritarina perustuu ohjaaja Joann Sfarin sarjakuvaan.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-12-07 / päivitetty 27.12. klo 15:03

KUVA 4

Gordon ja Elmosnino
Gordon ja Elmosnino 

KUVA 3

Elmosnino ja Lucy Gordon
Elmosnino ja Lucy Gordon 

KUVA 2

Anna Mouglalis ja Elmosnino
Anna Mouglalis ja Elmosnino 

KUVA 1

Laetitia Casta ja Eric Elmosnino
Laetitia Casta ja Eric Elmosnino 

Gainsbourg - tarina legendasta

Ohjaus Joann Sfar
Näyttelijät Eric Elmosnino, Lucy Gordon, Laetitia Casta, Anna Mouglalis
Maa Ranska / Yhdysvallat
Pituus 135 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Gainsbourg

Muusikkona ja kuvataiteilijana, runoilijana ja ohjaajana tunnetun Serge Gainsbourgin (1928-1991) elämää seuraileva filmi perustuu ohjaaja Joann Sfarin itse laatimaan sarjakuvaan.

Sarjisvaikutteet näkyvät Gainsbourgin ilmiasussa: Pariisi on kuin postikortista, ja päähenkilöä seuraa tämän eksentrinen karikatyyri (Doug Jones), seksuaalisesti latautunut gourmand, joka suitsii artistia alati uusiin naisseikkailuihin.

Nämä naiset antavat ryhdin tarinalle: Juliette Greco (Anna Mouglalis), Brigitte Bardot (Laetitia Casta) ja ennen kaikkea Jane Birkin (edesmennyt Lucy Gordon) tarjoavat kaikupohjaa hahmolle, joka oman hedonistisen taiteilijamyyttinsä sisällä jää hieman kasvottomaksi.

Vika ei ole Eric Elmosninon, jonka tulkinta Gainsbourgista paranee pitkin elokuvaa. Elmosnino näyttää ja kuulostaa esikuvaltaan, ja onnistuu lataamaan merkitystä keskeisiin kohtauksiin.

Sfarilla on ohjaajana vielä paljon opittavaa, mutta Guillaume Schiffmanin upea laajakuva taltioi yksittäisiä kohtauksia häkellyttävällä intensiteetillä. Hienointa on tapa, jolla päähenkilön rakastajat estetisoidaan liki myyttisiksi naishahmoiksi ja femme fataleiksi: näkökulma on tyylitelty ja ehdottoman subjektiivinen, kokijaan (Gainsbourgiin) sidottu.

Tarina seurailee päähenkilöä tämän lapsuudesta musiikkiopistossa aina viimeisiin vuosiin Jamaikalla. Kuva on ihaileva, hahmo esitetään jo kouluiässä pikkuvanhana luovana nerona.

Myyttiä ei oikeastaan koskaan kyseenalaisteta, ja tämä on yksi filmin suurimmista puutteista: sankaritarina saa kolauksia vain Gainsbourgin sydänkohtauksista ja päihdesekoiluista, mutta nekin lopulta vain vahvistavat dekadenttia miesihannetta. Perverssin hedonistipinnan alle ei ylletä.

Sfarin näkemys ei aivan kanna, ja päähenkilö jää elokuvan kestosta (2h 15min) huolimatta etäiseksi. Taiteellisesti paljon tehdään oikein, mutta käsikirjoitus hukkaa turhan usein punaisen lankansa ja fokusoi tyhjänpäiväisiin detaljeihin. Huomiotta taas jää moni ulkomusiikillinen tekijä, kuten Gainsbourgin mittava ura kameran edessä ja sen takana.

Blu-ray: Pan Visionin julkaiseman Blu-rayn kuva (HD 1080p) ja äänir (DTS 5.1) ovat huipputasoa. Ei ekstraa.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Elokuva esitettiin myös osana vuoden 2010 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleja. Lue raportti »

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202