Funny Games U.S.

Funny Games U.S. (2007)

| DVD
  • 4

Funny Games U.S. perustuu samannimiseen Itävaltalaiseen teokseen (1997). Amerikkalainen versio on kuva kuvalta tarkka kopio alkuperäisestä teoksesta ja eurooppalainen tyyli on nähtävissä edelleen.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-26 / päivitetty 11.06. klo 19:07

KUVA 4

Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt ja Brady Corbet.
Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt ja Brady Corbet. 

KUVA 3

Naomi Watts.
Naomi Watts. 

KUVA 2

Michael Pitt ja Brady Corbet.
Michael Pitt ja Brady Corbet. 

KUVA 1

Naomi Watts ja Brady Corbet.
Naomi Watts ja Brady Corbet. 

Funny Games U.S.

Ohjaus Michael Haneke
Näyttelijät Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt, Brady Corbet
Maa Yhdysvallat
Pituus 111 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Celluloid Dreams, Celluloid Nightmares, Dreamachine, Halcyon Pictures, Kinematograf, Tartan Films, X-Filme ja Nordisk Film
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Funny Games (2007, Yhdysvallat) perustuu samannimiseen Itävaltalaiseen teokseen (1997). Amerikkalainen versio on kuva kuvalta tarkka kopio alkuperäisestä teoksesta ja eurooppalainen tyyli on nähtävissä edelleen. Jopa perheen lomamökin pohjapiirrustus on toteutettu samojen suunnitelmien mukaan ja on 1:1 suhteessa alkuperäisteoksen lavasteisiin. Jopa ohjaaja on sama, Michael Haneke (Kätketty). Herää jo kysymys, eivätkö amerikkalaiset TODELLAKAAN olisi vaan voineet tekstittää.

Naomi Watts (The Ring), Tim Roth (Pitkä tie kotiin), Michael Pitt (The Village) ja Brady Corbet (Thunderbirds) tekevät loistavat roolisuoritukset. Funny Gamesin näytteleminen on sokerikuorrutettua suklaajäätelöä sydämelle. Mielestäni on käsittämätöntä, että Naomi Watts ohitettiin Oscar-gaalassa. Hän osoittaa jälleen kerran pystyvänsä mihin vain. Nuoret herrat Pitt ja Brady kunnostautuvat myös itseään kokeneempien näyttelijöiden rinnalla. Heidän suorituksistaan ei voi edes puhua – niin upeaa katseltavaa se on.

Funny Gamesin tyyli kertoa tarinaa on kovinkin arkimaailmaan sidottu. Musiikkia on vähän ja se on huomaamatonta. Taukoja ja hitaita kohtia on paljon. Pitkiä ottoja on vaikka Mosambikiin lähettää. Elokuva sisältää yhden jatkuvan oton, jonka kesto on yli likemmäs kymmenen minuuttia. Vaikka tämä on tehokasta ja rohkeaa, se ainakin tämän katsojan tiputti elämästä. Kun katsoo liikkumatonta kuvaa, jossa on hidasta toimintaa useita minuutteja, tulee väkisinkin kiinnittäneeksi huomiota omaan oloonsa, kännykkään, joka painaa taskussa ja lamppuihin, koska kaipaa uusia virikkeitä ja pieni veitsenterä voisi tehdä joillekin otoksille hyvää.

Elokuvassa on käytetty sekaisin todella arkista ja surrealisistista. Funny Games on kuin mikä tahansa perus elokuva, kunnes yht‘äkkiä kesken kohtauksen yksi hahmoista puhuttelee yleisöä ja katsoo kameraan. Mielettömän vaikuttavaa ja rohkeaa.

Jokainen, joka nauttii eurooppalaisen elokuvan tyylistä, pitää Funny Gamesista. Jokainen, joka rakastaa hyvää käsikirjoitusta, pitää Funny Gamesista. Ne, jotka eivät siedä väkivaltaa ja elokuvia, joista tulee paha olo, eivät pidä Funny Gamesista. Maailman elokuvakirjastossa Funny Games on kultainen teos ja se ansaitsisi täydet pisteet, jos ei olisi onnistunut saamaan minua laskemaan varpaankynsiäni menemällä välillä itsetarkoituksellisen hitaasti eteenpäin.

Teksti © 2008 Iiro Peltonen

DVD: Nordisk Filmin dvd-julkaisu esitetään 16:9 anamorfisena laajakuvana kuvasuhteessa 2.35:1 Kuva on keskivertoista laatua. Silmiä sumentaa hallitseva valkoinen väri, joskin tämä on tietenkin tarkoituksellista. Valkoisuus kuitenkin tuo esiin aavistuksenomaista epätarkkuutta, mutta ei mitään mikä sairaalloisesti silmään pistäisi.

Ääniraidan voi valita väliltä DD 5.1. tai DTS. Musiikilla ei alkukohtauksen jälkeen oikeastaan ole mitään virkaa elokuvassa, joten tarkastelu painottuu kiihkeään dialogiin, joka toistuu kaiuttimista selkeästi. Vähäiset surround kierrot toimivat ihan hyvin.

Varsinaisia ekstroja ei ole, mutta kivoja Nordisk Film trailereita kylläkin. Ne, joita ohjaaja Haneken pohdinnat kiinnostavat, varmastikin valitsevat itselleen alkuperäisen julkaisun, jossa Haneke kertoo mutkat suoriksi.

Dvd teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202