Frozen River

Frozen River (2008)

| DVD
  • 4

Courtney Huntin palkitussa esikoisohjauksessa kaksi yksinhuoltaja- naista lähtee rikoksen polulle.

julkaistu 2009-05-12 / päivitetty 12.05. klo 17:05

KUVA 3

Melissa Leo, Mark Boone Junior, Betty Ouyang ja Nancy Wu
Melissa Leo, Mark Boone Junior, Betty Ouyang ja Nancy Wu 

KUVA 2

Melissa Leo
Melissa Leo 

KUVA 1

Melissa Leo ja Misty Upham
Melissa Leo ja Misty Upham 

Frozen River

Ohjaus Courtney Hunt
Näyttelijät Melissa Leo, Misty Upham, Michael O’Keefe, Charlie McDermott, Mark Boone Junior
Maa Yhdysvallat
Pituus 93 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Cohen Media Group, Frozen River Pictures, Harwood Hunt Productions, Off Hollywood Pictures ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Melissa Leo esittää Ray Eddya, Yhdysvaltojen ja Kanadan rajaseudulla sijaitsevalla intiaanireservaatilla asuvaa yksinhuoltajaa, joka löytää itsensä tukalasta tilanteesta. Mies on kadonnut perheen rahat mukanaan juuri ennen joulua, velkojat painavat päälle, eikä työtä sen enempää kuin rahaakaan löydy riittävästi.

Eräänä päivänä Ray tapaa Lila-nimisen Mohawk-intiaaninaisen (Misty Upham), joka tarjoaa Raylle erikoista mahdollisuutta lisätienesteille: salakuljettaa auton takakontissa laittomia pakolaisia Kanadasta Yhdysvaltoihin, jäätyneen joen ylitse. Taloudellisen ahdingon edessä Ray tarttuu tilaisuuteen. Helpon rahan toivossa Ray ja Lila hoitavat keikan toisensa jälkeen, kunnes heille selviää, ettei helppoa rahaa ole olemassakaan.

Courtney Huntin esikoisohjaus on pienellä budjetilla toteutettu laadukas amerikkalainen indie-elokuva. Kiitos kahden Oscar-ehdokkuuden (Melissa Leo, paras naispääosa ja Courtney Hunt, paras alkuperäiskäsikirjoitus) ja lukemattoman muun ehdokkuuden ja voitetun pystin kautta tällainen puitteiltaan pieni, mutta sisällöltään rikas indie-draama saa onneksi näkyvän DVD-julkaisun Suomessa, vaikka suomalaiset elokuvateatterit eivät sitä ohjelmistoonsa kelpuuttaneet.

Frozen River on koskettava ja rankka ihmiskuvaus. Hunt kuvaa väkevästi kahden yksinhuoltajanaisen taistelua paremmasta elämästä. Heidän valintojaan ohjailee täydellisesti heidän halunsa rakentaa lapsilleen parempi elämä ja tulevaisuus. Vastassa on kuitenkin kylmä ja joustamaton systeemi, jota ei kiinnosta köyhän yksinhuoltajan ponnistukset, eikä hyviä yrityksiä lasketa. Kun vuokran maksupäivä on edessä, vuokra on maksettava, muuten vaatimaton asuntovaunukin lähtee alta. Selityksiä ei kuunnella. Yölliseen aikaan jäätyneen joen ylittävä henkilöauto ei siis tarjoa mahdollisuutta paremmasta huomisesta pelkästään takaluukussa kyyhöttäville salakuljetettavilla, vaan myös kahdelle autoa ajavalle epätoivoiselle naiselle. Kaikille heille amerikkalainen unelma on kuitenkin vielä näkymättömissä.

Visuaalisesti Frozen River on harmaan valkea, ja tunnelma on yhtä jäinen kuin kuvissa esiintyvät maastotkin. Kohtaukset on riisuttu kaikesta ylimääräisestä, ja useimmat niistä sijoittuvat puhtaaseen lumimaisemaan. Kuvista on vaikea löytää toivoa, ja katsoja ei voi olla tuntematta, että kahden naisen epätoivoiset ponnistukset ovat tuomittu epäonnistumaan.

Paljon ylistystä roolistaan saanut Melissa Leo on kieltämättä oivallinen roolissaan. Hänen roolihahmostaan kuvastuu niin vahvuutta ja päättäväisyyttä kuin epätoivoa ja heikkouttakin. Hunt kuvaa Rayn naisena, joka tarttuu viimeiseen oljenkorteensa aina, kun hän lähtee ylittämään jokea autollaan. Misty Upham on myös hyvä roolissaan, vaikka hänen hahmoa aletaan syventää kunnolla vasta elokuvan loppupuolella.

DVD: Sandrew Metronomen DVD-julkaisu on teknisesti hyvä. 1.78:1 anamorfinen laajakuva näyttää terävältä ja puhtaalta. Ääniraidoista löytyy sopiva vaihtoehto jokaisen laitteille: mukana on DTS 5.1, DD 5.1 ja myös DD 2.1. Traileria lukuun ottamatta lisämateriaaleja ei valitettavasti levyltä löydy.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202