Five Minutes of Heaven

Five Minutes of Heaven (2009)

| DVD
  • 3

Perikato-ohjaajan henkilövetoinen draama pyörii Irlannin tulenaran lähihistorian ympärillä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-03-17 / päivitetty 19.03. klo 01:01

KUVA 2

Liam Neeson
Liam Neeson 

KUVA 1

James Nesbitt ja Liam Neeson
James Nesbitt ja Liam Neeson 

Five Minutes of Heaven

Ohjaus Oliver Hirschbiegel
Näyttelijät Liam Neeson, James Nesbitt, Anamaria Marinca
Maa Iso-Britannia / Irlanti
Pituus 86 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Big Fish Films, Element Pictures, Ruby Films ja Paramount Home Entertainment Finland
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Five Minutes of Heaven

Televisiota varten tehty, R&A:n päätöselokuvana nähty Five Minutes of Heaven pyörii Irlannin tulenaran lähihistorian ympärillä. Neljään näytökseen jaettu elokuva alkaa vuodesta 1975: 17-vuotias UFV-jäsen Alistair Little surmaa itseään pari vuotta vanhemman Jim Griffinin. Tämän pikkuveli Joe todistaa surman. Little tuomitaan vankilaan 12 vuodeksi.

Yli 30 vuotta myöhemmin Little (Liam Neeson) ja Joe Griffin (James Nesbitt) tuodaan tosi-tv-ohjelman kautta samaan tilaan. Tarkoitus on kääntää miesten yhteisen menneisyyden vaikeat solmukohdat televisioviihteeksi. Little haluaa ehkä sovintoa, Griffin taas on valmis kostamaan veljensä surman.

Miesten välinen jännite muodostaa elokuvan rungon. Kerronta toimii, vaikka hahmot eivät kohtaa toisiaan ennen aivan loppua. Ohjaaja Oliver Hirschbiegel (Perikato, Tunkeutujat) vierittää ääriyksinkertaista tarinaa sujuvasti, ja ennen kaikkea pitää elokuvan sopivan lyhyenä ja ytimekkäänä. Koston oikeutuksen kaltaisia teemoja sivutaan, mutta niihin ei uppouduta.

Hahmoissa ei ole yksioikoista uhria. Griffin suree tietenkin veljeään, mutta Littlenkään harteille ei voi kaikkea sälyttää. Mies on pahoillaan tapahtuneesta ja pyytää useaan otteeseen anteeksi, mutta samalla on selvää, että todellinen syyllinen on toisaalla. Nuorena vääriin ympyröihin ajautunut Little on systemaattisen vallankäytön uhri, lapsisotilas vailla ymmärrystä paremmasta. Raivon sokaisema Griffin ei tietenkään näe taustatekijöitä, ja toimii itse määrittelemiensä reunaehtojen varassa: veli on kuollut, ja se täytyy kostaa. Ennen aivan loppua ei mieleen käy kysyä, millaisen ihmisen se minusta tekee?

Veitsenteräksi muodostuvat näyttelijät. Liam Neeson on aina hyvä, ja jylhä näyttelijä sopii hyvin syyllisyyden painaman Littlen rooliin. James Nesbitt sen sijaan pistää miettimään. TV-sarja Jekyllin nimitähti vetää maanisena Griffininä täysin yli, eivätkä miehen raivokkaat monologit aina istu saumatta alakuloiseen draamaan. Pienessä sivuosassa nähdään 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää -elokuvasta tuttu Anamaria Marinca.

Minibudjetilla toteutettu elokuva nojaa täysin näihin kahteen hahmoon ja näyttelijöihin niiden takana – kuvallisesti se on perusvarmaa TV-tasoa. Ankean väripaletin ja minimaalisen ääniraidan yhdistelmä toimii kuitenkin riittävän hyvin.

DVD: Paramountin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1-laajakuva, ja ääniraitana kuullaan DD 5.1. Molemmat ovat laadukkaita, vaikka erityisesti kuva onkin tarkoituksellisen rosoinen ja väriskaalaltaan valju.

Ei lisämateriaalia.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202