Finding Amanda

Finding Amanda (2008)

| DVD
  • 3

Matthew Broderick ja Brittany Snow vakuuttavat nokkelassa komediassa, jossa peli-addikti matkustaa Las Vegasiin etsimään siskontyttöään.

julkaistu 2009-07-10 / päivitetty 04.08. klo 15:03

KUVA 4

Brittany Snow
Brittany Snow 

KUVA 3

Steve Coogan
Steve Coogan 

KUVA 2

Matthew Broderick
Matthew Broderick 

KUVA 1

Matthew Broderick ja Brittany Snow
Matthew Broderick ja Brittany Snow 

Finding Amanda

Ohjaus Peter Tolan
Näyttelijät Matthew Broderick, Brittany Snow, Maura Tierney, Peter Facinelli, Steve Coogan
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Capacity Pictures ja Pan Vision
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ikuisesti poikamainen Matthew Broderick esittää Taylor Mendonia, surkean TV-sarjan käsikirjoittajaa, jolla on vahvasti addiktiivinen persoonallisuus. Käsistä ovat aikoinaan karanneet niin alkoholi kuin uhkapelitkin, eikä reppana ole vieläkään päässyt pahoista tavoistaan täysin eroon, vaikka velvollisuudentuntoisesti terapiassa käykin. Pian Taylor kärähtääkin vaimolleen (Maura Tierney) raviradalla vierailusta, jolloin jatkuvaan valehteluun kyllästynyt vaimo polttaa päreensä lopullisesti ja muuttaa pois.

Juuri silloin Taylorin sisko pyytää häneltä apua: Taylorin 20-vuotias siskontyttö Amanda (Brittany Snow) on kuulemma karannut Las Vegasiin, ryhtynyt prostituoiduksi ja jäänyt huumekoukkuun. Taylor mutisee lähtevänsä siskontyttönsä perään todistaakseen vaimolleen, ettei hän ole täysin kelvoton lurjus. Mies lupaa vaimolleen tuovansa tytön vieroitushoitoon, ja lupaa vieläpä maksaa koko ilon. Mutta miten on, kestääkö Taylorin pää Las Vegasin houkutukset?

Peter Tolanin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Finding Amanda on ripeä ja nasevaa dialogia sisältävä pikkunätti komedia, joka Suomessa julkaistaan suoraan DVD:llä, kuten yleensä muutkin keskitasoa fiksummat komediat.

Sitcomien puolella käsikirjoittajana aloittaneen Tolanin kynästä ovat syntyneet sellaiset kaupallisesti menestyneet komediat kuin Analyze This – Terapian tarpeessa (1999) ja America’s Sweethearts – Valkokankaan lemmikit (2001). Tolanin pitkä ura komediakirjoittajana näkyy Finding Amandan nokkelassa ja hetkittäin jopa ratkiriemukkaassa dialogissa, jota on suorastaan ilo seurata.

Ikävä kyllä myös Tolanin kokemattomuus ohjaajana näkyy hetkittäin, sillä Finding Amanda ei kykene säilyttämään viileän nokkelaa tyyliään loppuun asti, vaan sortuu turhaan proosallisuu-teen elokuvan lopulla. Tekstistä ei löydy syvyyttä toimivalle draamalle, joten tyylillisesti olisi ollut fiksumpaa pitäytyä puhtaassa komediassa. Tämä vaiva on yleinen genren sisällä. Toimivan draaman ja komedian yhdisteleminen vaatii taitoa, ja useammin se johtaa latteuksiin. Finding Amanda ei onneksi vajoa latteuteen asti, mutta silti menettää hieman puhtiaan aivan loppuhetkillä.

Näyttelijäpuoli elokuvassa on moitteeton. Broderick on verraton väsyneenä addiktina, jolla ei näytä olevan pienimpiäkään mahdollisuuksia saada elämäänsä kasaan. Hänen sekoilujaan seuratessa komedia saa hetkittäin perinteisen farssin piirteitä. Brittany Murphy puolestaan näyttelee miellyttävän pirteästi naispääosassa, vaikka hauskin materiaali on kieltämättä jätetty Broderickille. Hauskoissa sivurooleissa nähdään Steve Coogan (näennäisen) sympaattisena kasinon isäntänä ja Peter Facinelli Amandan sekopäisenä poikaystävänä.

Kokonaisuutena Finding Amanda on hyväntuulinen ja nokkela komedia, joka täyttää potentiaalinsa keskimääräistä komediaa paremmin. Vaikka Tolanin ohjaustyö ei kokonaisuutena ehkä olekaan täysin ehjä, sen persoonalliset henkilöhahmot ja hauska dialogi nostavat elokuvan omassa genressään hieman keskitason yläpuolelle.

DVD: Pan Visionin julkaisu on teknisesti perushyvää DVD-tasoa. 1.78:1 anamorfinen laajakuva näyttää kirkkaalta ja terävältä ja 5.1 Dolby Digital palvelee tarkoitustaan moitteetta.

Valitettavasti lisämateriaaleja julkaisulle ei ole löydetty.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202