Filth and Wisdom

Filth and Wisdom (2008)

| DVD
  • 3

Filth and Wisdom, Madonnan esikoisohjaus, kertoo tarinan kolmen kämppäkaverin elämissä tapahtuvista muutoksista.

julkaistu 2009-04-18 / päivitetty 24.04. klo 20:08

KUVA 4

Filth and Wisdom
Filth and Wisdom 

KUVA 3

Filth and Wisdom
Filth and Wisdom 

KUVA 2

Filth and Wisdom
Filth and Wisdom 

KUVA 1

Filth and Wisdom
Filth and Wisdom 

Filth and Wisdom

Ohjaus Madonna
Näyttelijät Eugene Hutz, Vicky McClure, Holly Weston
Maa Iso-Britannia
Pituus 81 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Semtex Films, Exposure/HSI ja Pan Vision
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

”Likaa ja viisautta” on musiikkiveteraani Madonnan esikoisohjaus ja hän on tökännyt sormensa myös elokuvan käsikirjoitukseen. Käsikirjoitus oli alunperin tarkoitettu kaksikymmen minuuttiselle lyhytelokuvalle, mutta harjoitukset ja improt näyttelijöiden kanssa saivat Madonnan kasvattamaan tarinansa kokopitkäksi elokuvaksi. Tämä olikin sitten samanlainen virhe kuin liiallinen kerman vatkaaminen.

On valitettavaa nähdä, että Madonna on saanut tukijoita taakseen elokuvan tekoon vain maineensa, rahojensa sekä vielä toistaiseksi aviomiehensä Guy Ritchien painolla. Erityisesti harmittaa kaikkien nuorien lahjakkaiden eurooppalaisten elokuvantekijöiden puolesta, jotka olisivat vastaavalla mahdollisuudella voineet tehdä jotain suurta. Elokuvan dialogi ja näyttelijänohjaus, sekä jopa kohtaukset vaikuttavat siltä, että ne on kirjoittanut ihminen, joka on oppinut tekemään elokuvia katsomalla elokuvia. Kliseisiä kerrontatapoja satelee parhaillaan kuin käpyjä tuulisella säällä. Erityisesti pidin perinteisestä vaivaantuneella äänellä lausutusta Dad says “hi” – repliikistä, josta nyt tiedämme, että keskustelevat henkilöt ovat sisaruksia ja toinen on riidoissa isän kanssa. Vau, miten omaperäistä.

Filth and Wisdom (Iso-Britannia, 2008) kertoo monijuonellisen tarinan kolmen kämppäkaverin elämissä tapahtuvista muutoksista. Heistä jokainen tavoittelee jotain ja etsii tilaisuutta päästä käyttämään omia lahjojaan voidakseen olla onnellisempi. Puuhastellessaan ja etsiskellessään he törmäävät ihmisiin, jotka antavat heille rohkeutta tai konkreettisia keinoja onnen saavuttamiseksi. Madonna sanoo haastattelussa, että hän emuloi näillä tarinoilla omaa menestystarinaansa. Hän aikoinaan itse sai pontta yllättäviltä ihmisiltä, jotka käskivät hänen tehtä unelmistaan totta. Filth and Wisdomin lankeemus tapahtuu suuruudenhulluuden käsikynkässä, koska siitä on havaittavissa sen olevan venytetty lyhytelokuva. Toisinaan jouduin keskittymään ollakseni kiinnostunut ruudulla olevista ihmisistä.

Elokuvan vahvuudet piilevät sen tavassa kertoa mielenkiintoisista hahmoista ja heidän ainutlaatuisista elämistään toivoa herättävällä tavalla ja samalla hauskuttaa. Elokuvan päähahmo A.K. (Eugene Hutz) on ammatiltaan miespuolinen dominatrix, joten on vaivatonta kuvitella, miten tästä saadaan parit naurut aikaiseksi. Holly (Holly Weston) on A.K:n kämppäkaveri ja balettitanssija, joka ei saa töitä. Hän on mielettömän koskettava hahmo, jonka elämää olisin mielelläni seurannut pidempäänkin. Näin voidaan sanoa suurimmasta osaa Filth and Wisdomin hahmoista. He kaikki ovat kuitenkin eri ruokalajin ainesosia ja yhdessä heistä tulee suolainen keitto.

Madonnan pyrkiessä kokopitkään elokuvaan, hän on joutunut jättämään mukaan itsetarkoituksellisia kohtauksia, joissa A.K. piiskaa miesasiakkaitaan. Kohtausten välissä on lisäksi usein Unelmien Sielunmessu -tyyppisiä happomontaaseja, joissa tapahtuu jotain muka merkityksellistä, mutta todellisuudessa niillä on yritetty elvyttää muuten tyhjää elokuvaa. Filth and Wisdom on lopullisessa muodossaan 120 minuuttia pitkä, johon kuuluu minuuttitolkulla täysin turhaa tavaraa, joka paljastaa epätoivoisen feature-muodon tavoittelun. Pilkottuna lyhytelokuvaksi tai vaikka pariksi Filth and Wisdom olisi ollut varmaan todella hyvä.

Rehellisyydessäni joudun tunnustamaan, että Madonnan esikoisohjauksessa on silti paljon hyvää, koska se koostuu hyvistä paloista. Elokuva ei kokonaisuudessaan kerro oikein mistään, vaan on kuin draamamuotoinen sketsisarja. Nimestään huolimatta Filth and Wisdom on välttänyt helpot katsojaluvut jättämällä itseisarvoisen törkyisyyden toisaalle, joka ei vastannut odotuksiani. Elokuva on sitäpaitsi siitä harvinainen teos, että se on oikeasti toimiva hyvä-olo-tarina. Lisäksi tahdon kiittää elokuvan tekijöitä siitä, että ovat säilyttäneet eurooppalaisen tyylinsä ja jopa heittäneet mukaan montaasileikkausta. Huonon kokin on vaikea pilata hyvää lihaa, eikä näyttelijä Hutzin tekaistu venäläiskorostus häiritse kuin alussa.

Suosittelisin Filth and Wisdomia kaikille pop-kulttuuri-intoilijoille, jotka tahtovat nähdä, että onko Madonna yhtä lahjaton ohjaaja kuin näyttelijä. Tietysti suosittelen myös kaikille, jotka tahtovat ottaa riskin, että etsiessään perjantai-illan elokuvapiristystä joutuvatkin turhautumisen sektorille. Filth and Wisdom jakaa mielipiteitä.

Teksti © 2008 Iiro Peltonen

DVD: Pan Visionin DVD-julkaisussa on kuvaformaattina anamorfinen 1.78:1 laajakuva. Ääniraitana on 5.1 Dolby Digital.

Valitettavasti lisämateriaaleja levylle ei ole saatu. Traileri sentään löytyy.

DVD-teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202