Erämaan armoille

Into the Wild (2007)

| DVD
  • 4

Erämaan armoille on kiinnostava elokuva ilman, että edes tietäisi sen pohjautuvan pikkutarkasti Chris McCandlessin huimaan matkaan itsetutkiskelun syövereihin. Matkaa taitetaan Virginiasta mm. Etelä-D…

Lasse Lepola
julkaistu 2008-12-31 / päivitetty 11.06. klo 20:08

KUVA 4

Emile Hirsch.
Emile Hirsch. 

KUVA 3

Vince Vaughn ja Emile Hirsch.
Vince Vaughn ja Emile Hirsch. 

KUVA 2

Emile Hirsch.
Emile Hirsch. 

KUVA 1

Emile Hirsch.
Emile Hirsch. 

Erämaan armoille

Ohjaus Sean Penn
Näyttelijät Emile Hirsch, Catherine Keener, Marcia Gay Harden, Hal Holbrook, William Hurt, Vince Vaughn, Kristen Stewart, Jena Malone
Maa Yhdysvallat
Pituus 148 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Paramount Vantage, Art Linson Productions, Into the Wild, River Road Entertainment ja Paramount Home Entertainment.
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kaikenmaailman road moviet saavat uuden merkityksen kun katselee Sean Pennin neljättä kokopitkää ohjaustyötä tositapahtumiin perustuvasta seikkailusta, jonka tie elokuvaksi on ollut erittäin pitkä ja kivikkoinen. Jon Krakauerin bestselleristä muovattu kertomus seuraa Christopher McCandless nimistä nuorta miestä, joka luopui maallisesta omaisuudestaan ja lähti etsimään itseään. Chrisin matka jätti jälkensä hänen itsensä lisäksi myös niihin ihmisiin, joihin hän matkansa varrella tutustui.

Chris valmistui 22-vuotiaana länsi-virginialaisesta collegesta huippuarvosanoin. Kirjallisuudesta ja maailman tapahtumista vahvasti humaltunut ideaalikko oli jokaisen yliopiston värväyslistan kärkipäässä, mutta Chris oli suunnitellut elämänsä varalle jotain aivan muuta. Sanaakaan aikeistaan ilmoittamatta hän pakkasi vain välttämättömimmät tavaransa, silppusi niin henkilö- kuin pankkikorttinsa, luovutti kaikki rahansa (yli 24000 dollaria) hyväntekeväisyyteen ja otti suunnan kauas tuntemattomaan. Muutaman vuoden ajan hän kiersi Yhdysvaltojen länsiosia nimellä Alexander Supertramp, teki hanttihommia jos tarvitsi rahaa matkatakseen kohti suurinta unelmaansa: Alaskan erämaata. Siellä tähän uskomattomaan tositarinaan kirjoitettiin se viimeinen luku.

Erämaan armoille (2007, Yhdysvallat) on kiinnostava elokuva ilman, että edes tietäisi sen pohjautuvan pikkutarkasti Chris McCandlessin huimaan matkaan itsetutkiskelun syövereihin. Matkaa taitetaan Virginiasta mm. Etelä-Dakotaan, Kaliforniaan, Meksikoon ja aina Alaskan päätepysäkille asti. Kertojaäänenä toimii pikkusisko Carine (Jena Malone). Chrisin tie vei kahden vuoden aikana sinne mikä hyvältä tuntui. Monet ovat jälkikäteen ihmetelleet miksi Chris lähti. Kapinallinen hän ei ollut, eikä hänen liioin mitään tarvinnut todistaa. Yksi selitys on Chrisin vanhemmissa. Isä Walt oli äkkipikainen ja äiti Billie liian alistuvainen. Carine siskoaan Chris rakasti yli kaiken, mutta sekään ei saanut häntä jäämään tuttuihin ja turvallisiin ympyröihin. Chrisin oli vain yksinkertaisesti lähdettävä. Viimeinen sysäys oli kun Chris sai selville häneltä pimitettyjä yksityiskohtia vanhemmistaan.

Sean Penn on päättäväinen mies, se myönnettäkööt. Penn luki Krakauerin kirjan vuorokaudessa kannesta kanteen ja halusi välittömästi ostaa elokuvaoikeudet. Chrisin äiti Billie kuitenkin pelkäsi, että elokuva esittää heidät epäsuotuisassa valossa, ja hän tarvitsi miettimisaikaa. Kymmenen vuotta! Kun sopimus elokuvasta oli viimein allekirjoitettu, Penn käsikirjoitti Krakauerin alun perin pienestä lehtiuutisesta syntyneen bestsellerin elokuvaversioksi, ja tekikin sen viimeistä piirtoa myöten tarkasti. Penn ei halunnut oikaista yhdestäkään mutkasta, vaan elokuva kuvattiin tarkalleen niissä paikoissa, joissa Chris oli alunperinkin vieraillut. Kohteiden löytämistä helpotti suuresti Chrisin, tai hänen aliaksensa Alex Supertrampin, pitämä matkapäiväkirja, jonka avulla tuottajat pääsivät myös niiden henkilöiden jäljille, jotka Chris matkallaan tapasi.

Elokuvassa katseet kohdistuvat Chrisiin, jota näyttelee täydellisyyttä hipoen Emile Hirsch (Speed Racer). Rooliaan varten Chris suostui jopa kahdeksan kuukauden rankkaan diettiin, jonka aikana hän laihtui alle 60-kiloiseksi höyhensarjalaiseksi. Vaikka Hirsch varastaakin ruutuajasta lähes kaiken mahdollisen, on elokuva täynnä muitakin mielenkiintoisia henkilöitä ja yhtä hyviä tulkintoja. Jopa komedioista paremmin tunnettu Vince Vaughn (The Break-Up) tekee huikean päivätyön esittäessään etelä-dakotalaisen maatilan työnjohtajaa, joka oli ainoa, johon Chris jälkikäteen piti yhteyttä. Vaughn on roolissaan koomisen hauska, mutta ei missään vaiheessa luisu komedian puolelle.

Penn oivalsi ja ennen kaikkea uskalsi käyttää rooleissa myös kokemattomia amatöörejä, joista etenkin vaimonsa kanssa maata kiertävää hippiä esittänyt Brian Dierker tekee melkoisen suorituksen ammattinäyttelijöiden, kuten Catherine Keenerin (Being John Malkovich) vanavedessä. Koskettavin roolisuoritus tulee kuitenkin veteraaninäyttelijä Hal Holbrookin taholta. Holbrook esittää yksinäistä vanhaa miestä, joka kiintyy Chrisiin niin syvästi, että on jopa valmis adoptoimaan hänet. Tulkinta toi Holbrookille ansaitusti Oscar ehdokkuuden. Vain William Hurtin (Vantage Point) ja Marcia Gay Hardenin (The Mist – Usva) suoritukset Chrisin vanhempina jäivät kaivelemaan. Hurt tuntuu olevan mukana hieman puolivaloilla eikä saa oikein otetta väkivaltaan taipuvan isän roolista. Hardenin tulkinta sydän syrjällään poikaansa kotiin odottavasta äidistä jää myös hivenen värittömäksi. Jostain syystä Penn ei nosta vanhempia kovinkaan suureen osaan elokuvassa, mikä kyllä saattaa laimentaa entisestään Hurtin ja Hardenin suorituksia.

Erämaan armoilla on vahvasti ulkoilmaelokuva, jossa luonnollisesti kauniit maisemat näyttelevät suurta osaa, kaikessa karuudessaankin. Niiden ikuistamiseen Penn tarvitsi asiansa osaavan pääkuvaajan jollaisen hän löysi mm. Paris, je t’aimen (2006) parissa työskennelleestä Eric Gautierista. Koskettava elokuva olisi ollut helppo pilata mahtipontisilla kamera-ajoilla, mutta siihen Gautier ei liiaksi sorru. Sen sijaan käsivaralla kuvataan ihailtavan paljon. Toinen mainitsemisen arvoinen tuotannollinen yksityiskohta on elokuvan leikkaus, josta vastaa Pennin kanssa jo The Indian Runnerissa (1991) yhteistyötä tehnyt Jay Cassidy. Kuten kuvauksessa, myös editoinnissa piili kompastumisen vaara, mutta ohjaaja Pennin sanoin ”olisimme vieläkin editoimassa ilman Jayta”. Cassidy palkittiin ansioistaan Oscar ehdokkuudella. Ja kun nyt kehumaan äidyttiin, niin unohtaa ei sovi musiikkia, josta vastaa etenkin Pearl Jam pumpun solisti Eddie Vedder. Koskettavat kappaleet siivittävät Chrisin elämänmakuista menoa.

On vaikea kertoa Erämaan armoilla elokuvasta paljastamatta sen syvästi koskettavia käänteitä. Kaksi ja puoli tuntia ei ole aika eikä mikään näin upean tosielämästä kertovan seikkailun parissa. Elokuvan päätyttyä ei voi kuin todeta, että Sean Penn teki sen jälleen. Pennin arvostus nousi ainakin omalla asteikollani tuhat pistettä. Ainut mikä tässä Pennin tähän astisen tuotannon helmessä hivenen latistaa, on maankiertämis-elämäntyylin ihannoiminen suu vaahdoten.

DVD: Paramountin julkaisu kulkee Suomessa nimellä 2-disc collectors edition. Ensimmäiseltä levltä löytyy itse elokuva ja toiselta suomeksi tekstitetyt lisämateriaalit. Kuvaformaatti on 2.35:1 anamorfinen widescreen. Kuva on täydellisen terävä, värit kylläisiä ja luonnollisia. DD 5.1. ääniraidastakaan ei löydy moitittavaa, vaikkei elokuvassa huikeita äänitehosteita olekaan. Elokuvan äänitys nousee arvoonsa ja pienetkin yksityiskohdat ovat tallentuneet hienosti osaksi kertomusta.

Dvd:n lisämateriaaleja luulisi olevan lisälevyllä yltäkylläisesti, mutta näin ei suinkaan ole asian laita. Levy sisältää vain kaksi n. 20 minuuttista featurettia elokuvan tekemisestä. On mukava huomata, ettei tuotantotiimi sorru itsekehuskeluun, kuten yleensä näissä tuotantodokkareissa on maantapana. Sen sijaan Penn kertoo varsin avoimesti ja tunteikkaasti elokuvan synnyttämisestä ja pääsemme näkemään vilaukselta myös niitä aitoja henkilöitä, joihin elokuva pohjautuu. Myös näyttelijät kertovat auliisti tuntemuksiaan ja opimme siinä sivussa paljon tarpeellista taustatietoa. Alkuperäinen ja varsin hienosti koostettu traileri löytyy viimeisenä lisänä. Ainakaan minä en jäänyt kaipaamaan yhtään tämän enempää bonusta.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202