Eastern Promises

Eastern Promises (2007)

| DVD
  • 5

Nelonen, pe 4.6 klo 00.20
Lontoolainen kätilö auttaa teini-ikäisen venäläistytön lapsen maailmaan, mutta äiti kuolee synnytyksessä. Tytön mukana ollut päiväkirja johdattelee kätilön venäläismafian ymp…

julkaistu 2008-05-31 / päivitetty 20.11. klo 16:04

KUVA 3

Viggo Mortensen
Viggo Mortensen 

KUVA 2

Viggo Mortensen, Naomi Watts
Viggo Mortensen, Naomi Watts 

KUVA 1

Vincent Cassel, Viggo Mortensen
Vincent Cassel, Viggo Mortensen 

Eastern Promises

Ohjaus David Cronenberg
Näyttelijät Viggo Mortensen, Naomi Watts, Vincent Cassel
Maa Iso-Britannia, Kanada, Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Focus Features, BBC Films, Astral Media, Corus Entertainment, Téléfilm Canada, Kudos Film and Television, Serendipity Point Films, Scion Films ja FS Film Oy.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Omintakeisia polkuja tallanneen kanadalaisohjaaja David Cronenbergin teoksista ei ole puuttunut väkivaltaa tai erikoisia aiheita, eikä miehen uusin, venäläismafian elämästä Lontoossa kertova Eastern Promises varsinaisesti poikkea joukosta. Taru Sormusten Herrasta -tähti Viggo Mortensenista on kehkeytymässä Cronenbergin luottonäyttelijä: yhteistyö alkoi jo hidastempoisessa mutta raa’assa History of Violence -elokuvassa vuonna 2005, ja nyt miehillä on suunnitteilla myös jatko-osa Eastern Promisesille!

Elokuvan keskiössä on Naomi Wattsin esittämä kätilö Anna, joka tempaistaan mukaan tapahtumien ketjuun, kun hän auttaa nuorta venäläistyttöä synnyttämään. Äiti kuitenkin kuolee synnytyksen yhteydessä, mutta jättää jälkeensä venäjänkielisen päiväkirjan, jonka Anna vie kaksikieliselle sedälleen käännettäväksi. Päiväkirja johdattelee Annan Lontoossa toimivan venäläismafian luo, jossa hän tutustuu niin sitä johtavaan perheenseen kuin heidän autonkuljettajaansakin, Nikolaihin (Mortensen), joka kuitenkin vaikuttaa hämmästyttävän inhimilliseltä Annan silmissä. Mitä edemmäs päiväkirjassa mennään, sitä varmemmaksi Anna tulee siitä, että hänen aiemmin maailmaan auttamansa lapsi on mafiaperheen pään jälkeläinen raiskauksen kautta. Vaikutusvaltaista ja hirmutekoihin tottunutta mafiaa vastaan on kuitenkin paha nousta, mutta Anna saa apua yllättävältä taholta: mysteerinen Nikolai ei ehkä olekaan sitä, miltä päällepäin näyttää.

Napakasti kaiken tarvittavan reilussa puolessatoista tunnissa kertova elokuva on väkivaltainen, voimakas ja vakuuttava, aivan kuten sen jykevä päätähti Viggo Mortensenkin, joka pokkasi Eastern Promisesista uransa ensimmäisen ja tähän mennessä ainoan Oscar-ehdokkuutensa. Jo pitkän uran tehnyt Viggo kuuluu Hollywoodin vähemmän tunnettuihin, ehkäpä jopa hieman aliarvostettuihin ja unohdettuihin miesnäyttelijöihin. Mortensen uppoutuu jokaiseen rooliinsa ja tuo jokaiseen niistä myös jotain uutta, mikä on harvinainen taito. Eastern Promisesissa Mortensen on uransa tiukimmassa vedossa aina kohahduttavaa fyysistä muodonmuutosta ja huippuunsa hiottua venäläisaksenttia myöten. Tanskalaistaustaisen Mortensenin täydellistä roolisuoritusta komppaavat aina loistava Naomi Watts ja monissa Hollywood-elokuvissa hienosti suoriutunut Ranskan ylpeys Vincent Cassel.

Cronenbergin mafiaperhekuvaus on äärimmäisen raaka, mutta ei silti mässäile kohtuuttomalla väkivallalla, vaan elokuvassa näytetyt raakuudet ovat enemmänkin keino avata katsojien silmät mafian mielettömälle julmuudelle ja sen tarpeettomalle väkivallan käytölle. Välillä tekee mieli kääntää katse pois televisiolta, mutta ehkäpä paatuneen ja kaiken nähneen nyky-yleisön kohauttaminen onnistuu vain räväyttämällä ruudulle pahaa tekeviä kuvia silvotuista ruumiista. Mistään eksploitaatiosta ei silti ole kyse, sillä elokuvan vire on koko ajan kaukana huumorin sävyttämästä väkivallan ihannoinnista.

Eastern Promises on hieno uutukainen mafiaelokuvien kirjavaan joukkoon monesta syystä. Se toi ohjaaja David Cronenbergin uudelleen nyky-yleisön tietoisuuteen, antoi Viggo Mortensenille mahdollisuuden jälleen kerran uudistaa itseään, ja se sisältää erittäin mieleenpainuvan tappelukohtauksen, jonka täytyy olla omassa lajissaan yksi kaikkien aikojen parhaista.

DVD: FS Filmin DVD-julkaisu sisältää lisämateriaaleina vain lyhyehköt koosteet ”Secrets and Stories”, jossa Cronenberg puhelee Steven Knightin käsikirjoituksen matkasta elokuvaksi, ja ”Marked for Life”, jossa keskitytään Mortensenin hahmon upeisiin tatuointeihin. DVD:n kuvan- ja äänenlaatu on nykystandardien mukaisesti vallan mainio.

Teksti: © 2010 Kreeta Korhola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202