District 9

District 9 (2009)

| DVD
  • 3

Johannesburgiin laskeutuneet alienit ajetaan gettoihin Peter Jacksonin tuottamassa saarnassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-01-16 / päivitetty 12.11. klo 12:12

KUVA 4

Wikus (Copley) koordinoi häätöprosessia
Wikus (Copley) koordinoi häätöprosessia 

KUVA 3

Jättiroboteilta ei vältytä nytkään
Jättiroboteilta ei vältytä nytkään 

KUVA 2

Avaruuden muukalainen
Avaruuden muukalainen 

KUVA 1

Sharlto Copley
Sharlto Copley 

District 9

Ohjaus Neill Blomkamp
Näyttelijät Sharlto Copley, Jason Cope, David James
Maa Yhdysvallat / Uusi-Seelanti
Pituus 114 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Key Creatives, QED International, WingNut Films ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

District 9 on ohjaajadebytantti Neill Blomkampilta mallikas työnäyte. Poliittisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä ruotiva scifielokuva lainaa kuvallisen tyylinsä Cloverfieldilta, mutta luotaa kerronnallaan syvemmälle. Mukaan on otettu kritiikkiä monikansallisia yrityksiä kohtaan, rasismia kuvataan kärkevästi ja Etelä-Afrikan lähihistoriasta muistutetaan enemmän kuin kerran. Oikeastaan koko elokuva toimii yhtenä suurena apartheid-allegoriana.

Elokuva sijoittuu vaihtoehtoiseen todellisuuteen, jossa 20 vuoden ajan on keskellä Johannesburgia pitänyt majaansa valtava muukalaiskolonna, joiden toimintakyvyttömäksi mennyt emoalus leijuu paikallaan alueen yläpuolella. Muukalaisvihaa lietsotaan kansan keskuudessa, vaikka gettoihin ajetut vieraat eivät selvästikään ole vihamielisiä. Asevalmistajat ovat kiinnostuneita näiden teknologiasta, mutta eivät kykene ohittamaan niiden DNA-lukitusta.

Avain muukalaisaseisiin kuitenkin löytyy, kun hömelö konttorirotta Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley) saa vastuulleen koordinoida muukalaisten uudelleenasutuksen tarkemmin kontrolloituihin tiloihin. Häätölappuja jakaessaan Wikus altistuu muukalaiskemikaaleille, ja alkaa hiljattain muuttua heidän kaltaisekseen.

Asevalmistajat ja valtiojohto ottavat miehen kokeisiin, mutta tämä onnistuu pakenemaan ja piiloutuu muukalaisten asuttamalle alueelle. Kun hallitus vääristää uutisointia ja mustamaalaa Wikusia valtakunnallisessa TV:ssä, on miehen keksittävä keino puhdistaa maineensa ja saada samalla rakas vaimo takaisin.

Elokuvan asetelma on mainio, ja alkupuoli toimiikin tehokkaasti. Haastatteluiden ja dokumenttipätkien kautta avataan tapahtumien taustoja, kunnes siirrytään seuraamaan Wikusin operaatiota ja lopulta miehen pakomatkaa. Tasaisesti tarina kuitenkin menettää puhtiaan, taantuen lopulta melko tympeäksi räiskyttelyksi.

Tuottaja Peter Jacksonista muistuttaa huumori, jota on mukana yllättävänkin runsaasti: jopa siinä määrin, että koko keitos on hilkulla lipsahtaa campiksi. Komiikka syö elokuvalta tehoa, koska sinänsä arvokkaat teemat hukkuvat koheltamisen alle. Apartheid-allegoria toimii – vaikka sitä hierotaankin katsojan naamaan isolla kädellä – mutta muut kysymykset jäävät alkutekijöihinsä.

Lopputulos onkin suorasukainen ja yksinkertainen moraalisaarna, jossa aiheiden tarkempi käsittely jää toiminnan alle. Elokuva ei edes lopulta ole niin kriittinen tai anarkistinen kuin se ehkä haluaisi olla: mustavalkoinen jaottelu oikeaan ja väärään tasapäistää sen kommentointia.

Selkeä linjaus draaman ja farssin välillä olisi tuonut tarinaan yhtenäisyyttä ja helpottanut kokonaisuuden mieltämistä – nyt elokuva jää hieman hahmottomaksi. Inhimillinen kosketuspinta uupuu, koska päähenkilö on turhan karrikoitu tohelo. Onneksi toiminta on komeaa.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

DVD: FS Filmin DVD-julkaisu on erittäin hyvälaatuinen. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitoina löytyy kerrassaan moitteeton ja poikkeuksellisen jykevä DD 5.1 sekä DTS ES 6.1.

Lisämateriaaleista löytyy n. 35-minuuttinen making of-dokumentti The Alien Agenda, joka on jaettu kolmeen osaan (Envisioning District 9, Shooting District 9 ja Refining Destrict 9). Dokumentissa käydään läpi huolella elokuvan vaiheet aina esituotannosta jälkituotantoon, kuvauksiin ja käsikirjoittamiseen. Dokkari on itse asiassa melko hyvä making of-dokumentiksi, pääpaino on suurimmaksi osaksi itse elokuvassa eikä selkääntaputtelussa.

Lisäksi mukana on ohjaaja Neill Blomkampin kommenttiraita, joka on kyllä informatiivinen ja kattava, mutta ehkä himppusen kuiva.

DVD-teksti: © 2010 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202