Discomadot

Disco Ormene (2008)

| DVD
  • 1

Kuluneita tanssiraitoja kierrättävä, laiskasti toteutettu animaatio diskoavista kastemadoista.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-05-24 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 4

Isä, Aaro ja äiti
Isä, Aaro ja äiti 

KUVA 3

Aaro
Aaro 

KUVA 2

Gloria ja Aaro
Gloria ja Aaro 

KUVA 1

Aaro ja Gloria
Aaro ja Gloria 

Discomadot

Ohjaus Thomas Borch Nielsen
Näyttelijät Olavi Uusivirta ja Paula Vesala
Maa Tanska / Saksa
Pituus 81 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Disco Ormene ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Discomadot

Kun Pohjoismaat ovat viime vuosina päässeet mukaan tietokoneanimoitujen piirrettyjen tuotantoon, olisi hienoa jos jäljestä voisi olla aidosti ylpeä. Mutta vaikka taustalla on yleensä useamman maan yhteistyö ja täten periaatteessa riittävät resurssit, on jälki usein masentavan tasapaksua ja innotonta.

Tähän samaan keskinkertaisuuden suohon vajoaa myös Thomas Borch Nielsenin ohjaama Discomadot, vaikka ainakin teoriassa sen konsepti diskoavista kastemadoista saattaisi lupailla jotain mielenkiintoista. Elokuva on kankea ja hengetön lastenpätkä, joka ei toimi niin komediana kuin musikaalinakaan.

Aaro (Olavi Uusivirta) on vanhempiensa luona asuva nuori mato, joka saa uuden työpaikan valtavasta jätteidenlajittelulaitoksesta. Työ on ravintoketjun pohjalla majaileville kastemadoille soveltuvaa konttoriduunia, joka ei kuitenkaan tyydytä tähteydestä haaveilevaa nuorikkoa.

Sattumalta Aaro löytää isänsä hänelle luovuttamien rojujen seasta levysoittimen ja vanhan diskolevyn, jonka pärähtäessä soimaan matoselle aukeaa hetkessä 70-luvun tanssijytkeen hohto. Häntä alkaa vipattaa, ja pian Aaro on valmis ilmoittautumaan television suureen kykyjenetsintäohjelmaan juuri perustamallaan Auringonpaiste-Aaro ja Discomadot -yhtyeellä. Bändi kaipaa tietenkin jäseniä, ja koelaulujen ja sattuman kautta lopullinen ryhmä löytää viimein muotonsa, kun mukaan saadaan mm. hemaiseva Gloria (Paula Vesala).

Juoni ei ole ihmeellinen, ja tekijät tuntuvat luottavan enemmän päättömän perusidean kiehtovuuteen kuin innovatiivisuuteen. Tämä ei kuitenkaan riitä, kun toteutus on tasapaksua. Elokuva ratsastaa monessa kohtaa näennäisen vauhdikkailla fyysisen komiikan ryydittämillä kohtauksilla, mutta koska hahmojen animointi on kankeaa ja hahmot itsessään yksinkertaisia, menettävät potentiaaliset vauhtijuoksut kaiken puhtinsa.

Sama kankeus jatkuu muuallakin: hyönteisten ilmeisen suurta valtakuntaa ei nähdä juuri lainkaan, ja tapahtumaympäristöt ovat poikkeuksetta värittömiä ja elottomia pahvikulisseja. Toteutuksen voi toki laittaa budjetin piikkiin, mutta tällöin muiden osa-alueiden tulisi kompensoida puutteita – nyt näin ei käy.

Kauneusvirheet olisi ehkä helpompi antaa anteeksi, jos elokuva edes olisi selkeästi lapsille suunnattu ja pelaisi huoletta mustapekkakorteilla canastan sijaan. Nyt kuitenkin yritetään vimmatusti tyydyttää myös vanhempia: elokuvan kastematoset vetelevät 70-luvun disko-anthemeita kurkkunsa täydeltä, tarjoten lastensa kanssa teatteriin vääntäytyneille vanhemmille tilaisuuden muistella omia Saturday Night Fever -hetkiään.

Elokuvan kappalevalinnat ja musiikkikohtausten toteutus ovat kuitenkin niin masentavan tylsiä, että tästäkin ideasta lähtee kaikki terä. Tuntuu, että kuluneiden tanssibiisien kierrättäminen on tekijöiden laiskuutta, kun elokuvaa varten ei vaivauduttu kirjoittamaan yhtä ainoaa alkuperäiskappaletta. Eikä niitä muuten ole käännetty suomeksi.

Jos jotain hyvää elokuvasta tulisi löytää, on se ääninäyttely. Olavi Uusivirran ääni on miellyttävän pehmeä, eikä Paula Vesalankaan kimakka siperrys käy korville. Lisäksi indierunoilija Uusivirran ja punkpop-rämäpää Vesalan äänet sointuvat yllättävän kauniisti yhteen.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 1.85:1 laajakuva, ja ääniraitana toimii Dolby Digital 5.1. Valittavina kielinä on suomi, ruotsi ja norja, mutta tekstityksiä jälkimmäisiin ei tarjota. Kuva on virheetön ja ääniraita toistaa diskojytkeen selkeänä.

Lisämateriaalina levyllä on kulissien taakse kurkistava lyhyt dokumentti, kohtauksen etenemistä paperilta ruudulle kertaava Kynänkärjestä valkokankaalle -pätkä sekä mokattuja kohtauksia. Lisäksi mukana on viisi elokuvasta tuttua biisiä sing-a-long -versioina, kuvagalleria ja kolme elokuvan traileria.

Elokuvan making of on lyhyt ja hyvin perinteinen pätkä. Ohjaaja kertoo idean synnystä, ja animaattorit ja hahmosuunnittelijat kertaavat elokuvan hyönteishahmojen kehityskaarta. Yhden kohtauksen syntyä seuraava kolmeminuuttinen pätkä on puolestaan melko turha. Mokat ovat ihan hauskoja, varsinkin kun ne tosiaan ovat tekijöiden animointivirheitä eivätkä animaatiohahmoille kirjoitettuja “mokia”. Sing-a-longissa kappaleen sanat etenevät karaoketyyliin tylsän diskopallon pyöriessä taustalla.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202